Στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. «Ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι αναβαθμίζεται, δίνοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που απηύθυνε κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε σύσκεψη εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: "84 εκατ. στα δημόσια ταμεία από την επένδυση της Grimaldi"

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο», καθώς –όπως τόνισε– «ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της».

«Η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και την τοπική οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Όπως τόνισε, πρόκειται για μία επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπερνούν τα 84 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέρχονται στα δημόσια ταμεία, «μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως μία κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα». 

Εστιάζοντας στη σημασία του λιμένος, είπε πως είναι «το τρίτο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και μεταφορών, είναι η δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και κόμβος που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

"Η Ελλάδα μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων"

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο, καθώς ξεκινάει μια νέα εποχή, σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού στον όμιλο Grimaldi σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως τόνισε: «Η οικονομική διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το Δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με 33% και το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος όμιλος επενδύει παράλληλα και στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας ένα τίμημα 80 εκατ. ευρώ».

«Αποδεικνύεται έτσι ότι η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων, γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα τόνιζα και τη διάσταση της στρατηγικής συμμαχίας που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας μεγάλος επενδυτής στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η σημερινή συμφωνία είναι ακόμα μία στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Είναι μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης που συνθέτουν οι παραπάνω από 380 δράσεις του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ήπειρο», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.