Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάσσει για τη χώρα μας διακριτό ρόλο στις δραματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στη Μέση Ανατολή.

Μολονότι λόγοι ασφάλειας υπαγόρευσαν την ολιγοήμερη, ως φαίνεται, αναβολή της μετάβασής του σε Ισραήλ και Ιορδανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο προσκεκλημένος του Αιγύπτιου προέδρου, Αλ Σίσι, που διοργανώνει Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Ευρώπη να σταθεί με ενιαία φωνή απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Ποιοι έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη στην Αίγυπτο

Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, καθώς επίσης οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Νορβηγίας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της περιοχής», διεμήνυσε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής».

Ερωτηθείς μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΑΝΤ1 για τη θέση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».