Στην πιο δύσκολη και επώδυνη φάση εσωστρέφειας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζεται να είναι χωρισµένο σε τρία κοµµάτια.

Η πλευρά Αχτσιόγλου αµφισβητεί θεσµικά τον νέο πρόεδρο, ενώ τα στελέχη της «Οµπρέλας» του επιτίθενται καθηµερινά µε απαξιωτικούς χαρακτηρισµούς, δηµιουργώντας εικόνα αποδιοργάνωσης για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, µετά το αρχικό σοκ, εµφανίζεται τώρα έτοιµος να θέσει σε εφαρµογή το σχέδιό του, το οποίο έχει να κάνει µε την αντιµετώπιση όσων τον αµφισβητούν. Στόχος του είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του, να κάνει πράξη το µήνυµα που έστειλαν οι ψηφοφόροι µε την εκλογή του. Οι οποίοι ψηφοφόροι -καθώς και τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ- µέχρι στιγµής εµφανίζονται αποσβολωµένοι παρακολουθώντας τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Πήρε το "όπλο" του ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, µόλις στα µέσα της προηγούμενης εβδοµάδας εµφανίστηκε να παίρνει το «όπλο» του, στέλνοντας µήνυµα σε όσους επιδιώκουν να υποσκάψουν τη θέση του, ότι «όποιος υπονοµεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε µελλοντικά ψηφοδέλτια του κόµµατος».

Η αναφορά του αυτή, όπως ήταν φυσικό, πυροδότησε νέα ένταση στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα έβαλε και κάποια στελέχη απέναντι στις ευθύνες τους. Αποδέκτες ήταν τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στην Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι πρώτοι γιατί αρνήθηκαν να µπουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούµενοι την παρουσία του Παύλου Πολάκη, ενώ τα στελέχη της Οµπρέλας γιατί τον υπονοµεύουν και του επιτίθενται από την πρώτη στιγµή που εξελέγη πρόεδρος, µε στόχο να τον απαξιώσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να ακολουθήσει τον δικό του δρόµο, αδιαφορώντας για τις πιέσεις που δέχεται από την εσωκοµµατική αντιπολίτευση και όπως λένε οι συνεργάτες του θα προχωρήσει µε κάθε κόστος στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το συνέδριο, όπως δείχνουν όλα, θα γίνει µετά τις ευρωεκλογές, ενώ µέχρι τότε θα έχει επιχειρήσει να αναµορφώσει πρόσωπα και πράγµατα στην Κουµουνδούρου. Το µεγάλο του πρόβληµα για τις κινήσεις που θέλει να κάνει είναι τα οικονοµικά του κόµµατος, καθώς η κρατική επιχορήγηση έχει πέσει στο µισό.

Σε στάση αναµονής

Η Εφη Αχτσιόγλου έδειξε από την πρώτη στιγµή τις προθέσεις της απέναντι στον νέο πρόεδρο. Επικαλούµενη την αντικειµενική κόπωση που υπήρχε εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογικών αναµετρήσεων, η βουλευτής του ∆υτικού Τοµέα ζήτησε να µείνει εκτός της νέας ηγετικής οµάδας. Οµως την ίδια τακτική ακολούθησαν και όσοι τη στήριξαν στις εσωκοµµατικές εκλογές.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Πέτη Πέρκα, η Θεανώ Φωτίου αρνήθηκαν να αναλάβουν αξιώµατα, επικαλούµενοι τις κακές σχέσεις που έχουν µε τον Παύλο Πολάκη. Τα στελέχη αυτά αποφεύγουν να καταφέρονται εναντίον του νέου προέδρου, ενώ δηλώνουν ότι είναι ψύχραιµα απέναντι στη νέα κατάσταση, έτσι όπως έχει διαµορφωθεί στην Κουµουνδούρου. Επ’ ουδενί λόγω επιθυµούν να συνδεθούν µε τα στελέχη της Οµπρέλας, καθώς θέλουν να αποτελέσουν τη σοβαρή εναλλακτική λύση στην περίπτωση που τα πράγµατα δεν πάνε καλά για τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι η Εφη Αχτσιόγλου θα αντιδράσει στην περίπτωση που υπάρξουν αντικαταστατικές κινήσεις από την πλευρά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταρτοπόλεµος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη της Οµπρέλας έδειξαν από την πρώτη στιγµή τις προθέσεις τους απέναντι στον νέο πρόεδρο. Τον χαρακτήρισαν «Μπέπε Γκρίλο», «Τραµπ της Ελλάδας», ενώ ο Νίκος Βούτσης έφτασε στο σηµείο να πει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Σε καθηµερινή βάση στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης αµφισβητούν ό,τι λέει και κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ζητούν επιµόνως να συγκληθεί η Πολιτική Γραµµατεία προκειµένου να καθορίσει τον χρόνο του συνεδρίου. Τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει διαδικτυακά τη συνεδρίαση της Π.Γ., ενώ για το συνέδριο ακούγεται πλέον όλο και συχνότερα ότι πηγαίνει για µετά τις ευρωεκλογές. Τα στελέχη της Οµπρέλας αντιλαµβάνονται ότι βασική επιδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη είναι να τα σπρώξει προς την έξοδο από το κόµµα, γι’ αυτό έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον δρόµο του ανταρτοπόλεµου. Θα επιτίθενται εναντίον του και στη συνέχεια θα κατεβάζουν τους τόνους.

Πρόσφατα κατηγορήθηκαν από τους συνεργάτες του νέου προέδρου ότι τορπίλισαν το διακύβευµα των αυτοδιοικητικών εκλογών, στέλνοντας τα µέλη τους να ψηφίσουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ και όχι τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε -όπως λένεπροκειµένου µία ενδεχόµενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ να µη φανεί ως νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή