Θύελλες έσπειρε η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως την ώρα που επιχειρεί την ανοικοδόμηση του κόμματος, βρίσκει μπροστά του ένα ισχυρό τείχος εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε το τρίπτυχο «ενότητα – πρόταση – δράση» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε μια αποτίμηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρότεινε την διεξαγωγή Συνεδρίου τον Φεβρουάριο και τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στον Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, λέγοντας πως «έτσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος». Μίλησε για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Είπε ότι ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (όπως π.χ. για ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενή παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση με την Ευρώπη κ.ά.). Ανέφερε ότι όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι θα πάει και στις 13 περιφέρειες. «Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού», τόνισε.

Όπως φαίνεται, όμως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν συμφωνούν με τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «Ομπρέλα», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το κείμενο-παρέμβαση του συνεργάτη του Νίκου Φίλη, Τάκη Κατσαρού, ο οποίος ανέφερόμενος στις εξελίξεις με το Ισραήλ σημείωσε ότι αλλού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη και αλλού η Ευρωπαϊκή Αριστερά. 

Κατά μέτωπο επίθεση της "Ομπρέλας" στον Στέφανο Κασσελάκη

Όλα ξεκίνησαν από το κείμενο – παρέμβαση λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην παρέμβασή της η «Ομπρέλα» κάνει κατά μέτωπο επίθεση στον Στέφανο Κασσσελάκη, τον οποίο κατηγορεί για νεοφιλελεύθερες θέσεις και αντικαταστατική συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ εξέφρασε προσωπικές απόψεις. 

Παράλληλα η «Ομπρέλα» επικεντρώνει την κριτική της και στις θέσεις για το Παλαιστινιακό, την ανυπαρξία διαδικασιών και συνεδρίασης οργάνων και στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο εντός του έτους.

Ο Τσακαλώτος ανοίγει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ

H τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «ντύθηκε» με φινάλε που πολλοί ερμήνευσαν ως τάση φυγής του πρώην υπουργού Οικονομικών από την Κουμουνδούρου. 

Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και αφού δήλωσε ότι παραμένει «στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς», συνέχισε λέγοντας ότι «την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και συμπλήρωσε πως «είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες». Πρωτύτερα, όμως, επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη για τη δήλωσή του «κέρδισε το φως», μετά τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος.  

Στέφανος Τζουμάκας: Η πολιτική ενότητα διέρχεται κρίση

Την πεποίθησή του ότι «η πολιτική ενότητα διέρχεται κρίση με ευνόητους και εύλογους πολιτικούς διαχωρισμούς και διαφοροποιήσεις απέναντι σε μηχανισμούς διχασμού, δεξιές πολιτικές και κρίση ηγεσίας», εξέφρασε ο Στέφανος Τζουμάκας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Στέφανος Τζουμάκας , μέλος της ΠΓ ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, προειδοποίησε επίσης ότι , υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει τόσο των Ευρωεκλογών όσο και του Συνεδρίου, «εάν συνεχίσει με τη ίδια αντιπολιτική τακτική και με επιλογές πολιτικής ανεπάρκειας», θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα. Προέταξε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση τόσο ως προς τις πολιτικές όσο και ως προς τα πρόσωπα, ενώ κάλεσε την Κουμουνδούρου σε «διορθωτική πορεία» .

Σημείωσε μάλιστα ότι «ορισμένοι επιτήδειοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι οι φίλοι γυρίζουν τη πλάτη σε αυτή την αρνητική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και συνολικά οι προοδευτικοί πολίτες εκδηλώνουν καθημερινά την αποστασιοποίηση τους και τη πολιτική τους διαφοροποίηση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής παρακμής της παράταξης που κυβέρνησε τη χώρα».

Ραγκούσης: «Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο»

Τον κίνδυνο της περαιτέρω συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε κατά την τοποθέτηση του στην Πολιτική Γραμματεία ο Γιάννης Ραγκούσης. «Για να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, όπου μετά 11 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Στην παρέμβασή του, κατά πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εάν δεν είχαμε φτάσει στο 18%, δεν θα είχαμε αλλάξει ηγεσία», συμπληρώνοντας πως «ηγεσία αλλάξαμε ώστε αρχικά να διατηρήσουμε τη 2η θέση, τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

«Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κι όχι για να τη βλέπουμε να απομειώνεται καθημερινά. Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε το εθνικό εκλογικό μας ποσοστό στις Ευρωεκλογές κι όχι για να το δούμε να συρρικνώνεται περαιτέρω» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, κατά πληροφορίες.

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης» παρατήρησε.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε ενστάσεις και για την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη από το Κερατσινι αναφορικά με τα 500 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους, (συνολικά 437.500 ψήφους) μέσα σε λίγες μέρες -ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές - φέραμε συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλλαμε στον σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019» ανταπάντησε, καταλήγοντας πως «χωρίς όμως ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και μάλιστα ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα, ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3 στο 33%».

Αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλού η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε πυρά και από τον συνεργάτη του Νίκου Φίλη, Τάκη Κατσαρό. Σε κείμενό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρει τα εξής: «Παρότι έχουν περάσει πέντε ημέρες από την έκδοση ανακοίνωσης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, αυτή δεν έχει αναρτηθεί ούτε στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ούτε έχει δημοσιοποιηθεί στη χώρα μας.

Το γεγονός αυτό είναι άραγε  τυχαίο; Μάλλον όχι. Πιθανότατα αποτυπώνει τη συνειδητή επιλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να θέσει το κόμμα σε τροχιά εξόδου από την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Έχει να κάνει με τις διαφορετικές απόψεις για το Παλαιστινιακό ανάμεσα στο ΚΕΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που με μια απαράδεκτη και μονόπλευρη ανακοίνωση τάχθηκε εξαρχής υπέρ της ισραηλινής πλευράς και απείχε από κάθε εκδήλωση και κινητοποίηση εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. 

Μια σύγκριση ανάμεσα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που δημοσιεύονται παρακάτω, αναδεικνύει το χάσμα των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτρέπει για άμεσο τερματισμό της βίας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.  Η αδιάκριτη στόχευση αμάχων πληθυσμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει για τις σφαγές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά και για τους βομβαρδισμούς κατοικιών από τον Ισραηλινό Στρατό.

 Για δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό διαρκή παράνομο αποικισμό και κατοχή, αντιμετωπίζοντας μια σκληρή πολιτική απαρτχάιντ που εφαρμόζουν οι ισραηλινές Αρχές. Αυτή η πραγματικότητα αντανακλά επίσης την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να προωθήσουν μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία και να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης.

Μετά τις Συμφωνίες του Όσλο πριν από 30 χρόνια, το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τις Συμφωνίες για να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, ενώ κρατούσε τη Γάζα υπό πολιορκία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι έχουν σταδιακά μεταφερθεί σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη εξασφαλίζοντας έναν ατέρμονο ισραηλινό αποικισμό της περιοχής.

Αυτή η σοβαρή κατάσταση έχει ενταθεί ιδιαίτερα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία η νέα ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, με παλαιστινιακές πόλεις και χωριά να δέχονται επίθεση από εποίκους και τον ισραηλινό στρατό, να αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα δηλώνει ανοιχτά ότι ο εβραϊκός λαός έχει «αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ», καθιστώντας το τη βάση για έναν τελικό αποικισμό της Δυτικής Όχθης. Η καταστολή του παλαιστινιακού λαού έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις επιθέσεις, τις δολοφονίες και τις απαγωγές που πραγματοποιεί η Χαμάς κατά του ισραηλινού άμαχου πληθυσμού, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου που καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Όπως ακριβώς οι βομβαρδισμοί και άλλα αντίποινα από το Ισραήλ εναντίον όλων των Παλαιστινίων στη Γάζα, κυρίως αμάχων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες τιμωρίας ολόκληρου του παλαιστινιακού πληθυσμού για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu – το Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε πόλεμο.  Αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο εκατοντάδες, αλλά πολύ πιθανόν χιλιάδες θανάτους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου περιφερειακού πολέμου με την εμπλοκή του Λιβάνου και του Ιράν, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων που δρουν στη Μέση Ανατολή. Είμαστε αντίθετοι σε ένα τόσο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό σενάριο κλιμάκωσης και ζητούμε την αποστρατιωτικοποίηση της Μέσης Ανατολής. Το EL έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη δράσης για ειρήνη, ισότητα και δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιοι ηγέτες μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσουν το συντομότερο δυνατό και να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη νέων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.  Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει λύση δύο κρατών είναι πρώτα να υπάρχουν δύο κράτη για διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτους της Παλαιστίνης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιθυμεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την υποστήριξή της στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε ένα ανεξάρτητο κράτος δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».