Παρουσιάζοντας το βασικό κορμό των αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι υπήρξαν παθογένειες από την αρχή της λειτουργίας του που δεν έχουν εξαλειφθεί, καθιστώντας σαφές ότι η εποχή της κοινωνικοοικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών άφησε σημαντικές ελλείψεις.

Οι πέντε άξονες των αλλαγών στο ΕΣΥ σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους

Ο υφυπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι η εποχή έχει αλλάξει, όπως και τα ζητούμενα από ένα σύστημα υγείας, ενώ οι αλλαγές θα γίνουν στους ακόλουθους άξονες:
   
* Ψηφιακός μετασχηματισμός στην υπηρεσία των ασθενών: Αναβάθμιση των υπηρεσιών, μείωση της γραφειοκρατίας, εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε πολίτη. Πλήρως ψηφιακές θα γίνουν και οι λίστες των χειρουργείων μέσα στους επόμενους μήνες.

   * Κτιριακή αναβάθμιση με έργα πάνω από 1,6 δισ.: Όταν το νεότερο νοσοκομείο είναι είναι 23 ετών, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πολύ για την σημασία της.

   * Στελέχωση του ΕΣΥ: Η ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό, όπως τόνισε ο υφυπουργός, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, καθώς όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, γίνεται επεξεργασία των κινήτρων που θα δοθούν για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, για τις οποίες φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις προκηρύξεις. Όπως κατέστησε σαφές, το πρόβλημα της έλλειψης των ιατρών αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

   * Βελτίωση του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων: Βελτίωση ακόμη περισσότερο του μοντέλου διοίκησης μέσα από το τρίπτυχο αξιολόγηση-διαφάνεια-λογοδοσία.