Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος κερδισμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης για τις επιλογές που έκανε. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, διότι εκτός από τον Δήμο της Αθήνας, σε επίπεδο Αττικής, περίπου 20 δήμαρχοι είναι καθαρόαιμοι ΠΑΣΟΚοι, το δε μέγεθος της ανατροπής στην πρωτεύουσα καταδεικνύει και την ικανοποίηση της ομάδας Ανδρουλάκη.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν δύο πράγματα: Πρώτον, η αυτόνομη πορεία του Κινήματος μακριά από τις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Παπανδρέου θα συνεχιστεί. Δεύτερον, η αλαζονική συμπεριφορά και οι εκβιαστικές απειλές της ΝΔ εισέπραξαν ένα ηχηρό «όχι» από τους πολίτες.

Επόμενος στόχος του ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές

«Οι στόχοι του 13-13 και του μπλε χάρτη σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς και οι προσπάθειες προσωπικώς του Κ. Μητσοτάκη και του συνόλου των στελεχών του για απόλυτη πολιτική κυριαρχία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης προσέκρουσαν στην αντίσταση των πολιτών», έλεγαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεταν: «Το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τη δυναμική του και τη σταθερά ανοδική του πορεία και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στελέχη μας και πρόσωπα με διαδρομή στην παράταξη εκλέχτηκαν δήμαρχοι σε παραπάνω από 100 δήμους».

Στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα είναι πανηγυρικό, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και μάλιστα δυναμικά, βάζοντας, πλέον, πλώρη για τον επόμενο στόχο, που είναι οι ευρωεκλογές. Τότε θα παιχτεί η δεύτερη πράξη που θα οδηγήσει (αν οδηγήσει) το ΠΑΣΟΚ στο μέγα ζητούμενο, δηλαδή τη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλαμβάνοντας έστω ατύπως τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι η δυναμική των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαίωσε τις βαθιές ρίζες του κόμματος στην κοινωνία, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η νέα στρατηγική προσπάθεια για να εισέλθει το Κίνημα ξανά στο επίκεντρο και σε ρόλο πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Πάνω από 105 οι δήμοι που εκλέγονται μέλη του ΠΑΣΟΚ

Τόνιζαν, επίσης, ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα - Θεσ/νίκη - Πειραιάς) διοικούνται από πρόσωπα της παράταξης με πολυσυλλεκτικούς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, που αντιστοιχήθηκαν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας ότι η υποψηφιότητα Μώραλη στηρίζεται διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, ενώ παράλληλα για το το λεκανοπέδιο Αττικής αναφέρονταν στις περιπτώσεις μεγάλων δήμων, όπως Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Ίλιον, Βύρωνας, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μέγαρα, Παλλήνη.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, σημειώνουν ως επιτυχίες το… πρασίνισμα των Δήμων Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Θέρμης, Θερμαϊκού, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, όπως Σέρρες, Καβάλα, Ιωάννινα, Κόρινθος, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πύργος, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Χανιά, Χερσόνησος, Ηγουμενίτσα, Ναύπλιο, συμπληρώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν επιδιώξαμε ούτε συμπράξεις ούτε συμμαχίες. Όλες όμως οι συγκλίσεις είναι καλοδεχούμενες, όταν οδηγούν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας προς τον επόμενο στόχο που είναι οι ευρωεκλογές», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι είναι πάνω από 105 οι δήμοι στους οποίους τα άτομα που εκλέγονται είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Σεναριολογίες περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, νοθεύουν τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ»

Πάντως, αναφορικά με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα που παραπέμπει σε πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία τη νίκη στον Δήμο της Αθήνας, η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να διαφωνεί. Επιχείρηση νόθευσης της αυτοδιοικητικής νίκης του ΠΑΣΟΚ μέσω της «σεναριολογίας περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» διαπιστώνουν στελέχη του κόμματος και επαναλαμβάνουν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ήταν μια ημέρα προσωπικής ήττας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ερμηνεία των δηλώσεών του κάθε άλλο παρά γίνεται κατανοητή και αποδεκτή από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως, στελέχη του κόμματος με επίσημη «διαρροή» υποστηρίζουν με τη σειρά τους ότι προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν οι «προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω για μια Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη». Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία -επισημαίνουν τα ίδια στελέχη- νοθεύει τη μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε την Κυριακή το βράδυ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17/10