«Μεγάλη αυτοδιοικητική επιτυχία του Χάρη Δούκα, των συνεργατών του και του επιτελείου του στον Δήμο της Αθήνας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Έκανε λόγο για νίκη του δημοκρατικού κόσμου της πόλης, ενώ είπε πως θα στηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο τον κ. Δούκα και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για μια πόλη πιο πράσινη.

Τόνισε πως επιβάλλεται να υπάρχουν ζυμώσεις, ενώ είπε πως χρειάζεται μια ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο φορέων και μια συναντίληψη –που δεν έχει το ΠΑΣΟΚ- ότι εχθρός είναι η ΝΔ.

Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια δύσκολη συνθήκη μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί ενώ τόνισε πως μια διάσπαση του κόμματος θα είναι καταστροφική για όλους.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι μια μεγάλη πολιτική αυτοδιοικητική επιτυχία του Χ. Δούκα συνεργατών του και του επιτελείου του. Εμείς κάναμε το αυτονόητο στο δεύτερο γύρο, θα έπρεπε να είναι από χρόνια δεδομένα και αυτονόητα αυτά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι μια νίκη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της πόλης και εγώ θα επιδιώξω τα πέντε επόμενα χρόνια που θα μετέχω στο δημοτικό συμβούλιο να στηρίξω τον Χ. Δούκα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πόλη πιο πράσινη, βιώσιμη, ανθεκτική, φιλική στους κατοίκους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ζύμωση σε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Επιβάλλεται να υπάρχουνε ζυμώσεις. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην αυτοδιοίκηση οι προοδευτικές δυνάμεις όταν αθροίζονται μπορούν και να πολλαπλασιάζονται, περιέγραψε πολύ σωστά αυτό το οποίο έγινε.

ΔΗΜ: Γίνονται αυτές οι ζυμώσεις, θεωρείτε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και βούληση να γίνουν ;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Προφανώς αλλά αυτό απαιτεί μια ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων των δύο φορέων και μια συναντίληψη που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από το ΠΑΣΟΚ ότι ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ. Δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές εμάς ο στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ισχυροί και η ΝΔ όσο το δυνατόν πιο κάτω. Αυτός είναι ο στόχος μας δεν είναι να είμαστε επάνω από το ΠΑΣΟΚ ή κάτω από το ΠΑΣΟΚ. Η μάχη μεταξύ δεύτερου και τρίτου είναι μια μεγάλη καταστροφή και για τον δεύτερο και για τον τρίτο και μια μεγάλη επιτυχία για τον πρώτο.

Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συνθήκη γιατί είχαμε μια πολύ μεγάλη ήττα και εκλογική δυσκολία στις εκλογές του Μάιου και του Ιουνίου. Είχαμε μια ιστορική αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος τα κόμματα όμως υπάρχουν επειδή έχουν σκοπό να υπηρετούν την κοινωνία, τους ανθρώπους και τα συμφέροντά τους και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι γρήγορα θα ανασυγκροτηθούμε, γρήγορα θα πρωταγωνιστήσουμε.

ΔΗΜ: Χωρίς απώλειες;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για όλους, για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Έχει συντελεστεί ήδη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική του βάση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε το κενό από το 17,8 που πήραμε στις τελευταίες εκλογές με το 31,5 και το 35 που πήραμε το 2019 και το 2015. Άρα όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πολιτικό περιθώριο να έχουμε μια νέα διασπορά των δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο μας αλλά πρέπει να συζητήσουμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους να μας πουν τι κάναμε λάθος, που δεν αλλάξαμε όπως έπρεπε και να συναντηθούμε ξανά.