Το νησί της Ικαρίας για ακόµα µία φορά επιβεβαίωσε τον τίτλο του «κόκκινου βράχου», εκλέγοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές κοµµουνιστή δήµαρχο.

Ο Φανούρης Καρούτσος, οικοδόµος στο επάγγελµα, δηλώνει «παλιοσειρά στην Αυτοδιοίκηση» και είναι έτοιµος να αλλάξει τα πάντα στο νησί που γνωρίζει πολύ καλά.

Η Ικαρία έβγαλε ξανά κοµµουνιστή δήµαρχο.

Είναι πολιτικά εγωιστικό να το λέω, αλλά η φυσική επιλογή του νησιού της Ικαρίας και του λαού της είναι και πρέπει να είναι αυτή. Ιστορικά το νησί µας κατέχει τον τίτλο του «κόκκινου βράχου» για συγκεκριµένους λόγους και µάλλον ταιριάζει να έχει και µια δηµοτική Αρχή η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Ευχαριστούµε πολύ τον κόσµο που µας τίµησε µε την ψήφο του, αλλά και τους συναγωνιστές, τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόσο στην περιφέρεια όσο και στον δήµο, για τον αγώνα τους και για την προσπάθειά τους, µε αποτέλεσµα στον ∆ήµο Ικαρίας να πετύχουµε την επικράτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και να αυξήσουµε τα ποσοστά µας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πώς νιώθετε που είστε ο µοναδικός κοµµουνιστής δήµαρχος στη χώρα;

Είναι σύνθετα τα συναισθήµατά µου. Αισθάνοµαι πολύ µεγάλη ευθύνη, µεγάλη υπερηφάνεια, αλλά και τεράστια µοναξιά και γι' αυτό τη δεύτερη Κυριακή πιστεύω πως οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, οι φίλες και οι φίλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και άνθρωποι που µπορεί να µη συµφωνούν απόλυτα µε τις θέσεις µας θα στηρίξουν και άλλες δηµοτικές Αρχές, ώστε να αναδειχθούν µε τη Λαϊκή Συσπείρωση. Υπάρχουν δήµοι όπου οι σύντροφοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μπορεί τώρα, λοιπόν, να αισθάνοµαι πάρα πολύ µόνος, αλλά από αύριο, νοµίζω, δεν θα είµαι.

Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε για δήµαρχος;

∆εν είναι εντελώς προσωπική µου απόφαση. Είµαι ενταγµένος, στρατευµένος µε το ΚΚΕ, είµαι παλιός αυτοδιοικητικός. Φυσικά, ήταν κάτι που το ήθελα πολύ, αλλά η επιλογή αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο κάποιων υποχρεώσεων που πηγάζουν και προέρχονται από τη γενικότερη επιλογή που είχα και έχω όσον αφορά την πολιτική µου τοποθέτηση.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στο νησί;

Τα πάντα! Πέρα από όλα τα κλισέ που συζητήθηκαν πολύ σε αυτές τις εκλογές για την καθηµερινότητα των πολιτών, τις υποδοµές και τις παρεχόµενες υπηρεσίες, εκείνο που θέλουµε να αλλάξουµε είναι οι συνήθειές µας, οι συµπεριφορές µας. Κάποιες παγιωµένες συνήθειες και στις δραστηριότητές µας και στην πολιτική µας συµπεριφορά, µε τις οποίες θα πρέπει να έρθουµε αντιµέτωποι, να τις ξαναδούµε και να το πάρουµε λίγο αλλιώς.

Για την Ικαρία υπάρχει η φήµη πως η ζωή ξεκινάει από το µεσηµέρι και µετά. Το δηµαρχείο τι ώρα θα ανοίγει τις πύλες του;

Υπάρχουν πολλά παραµύθια που έχουν στόχο να φέρουν κάτι ευχάριστο στο µυαλό µας. Μάλιστα, αυτό γίνεται τόσο έντονο, που στο παραµύθι βάζουν κι έναν δράκο, για να υπάρξει ισορροπία στο παραµύθι. Στην Ικαρία υπάρχουν άνθρωποι, όπως και σε όλη την Ελλάδα, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Το αν έχει διοχετευτεί µια τέτοια πληροφορία ότι οι ρυθµοί είναι αργοί, αυτό έχει µία εξήγηση: απλώς δεν τρέχουν οι άνθρωποι για να πλουτίσουν. Η Ικαρία είναι ένας τόπος όπου δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη µαταιοδοξία. Εδώ οι άνθρωποι δουλεύουν σκληρά, χωρίς να κυνηγούν τον πλούτο. ∆εν τρέχουµε για τα λούσα, τρέχουµε για τις ζωές µας και τις οικογένειές µας. ∆εν υπάρχουν στην πραγµατικότητα οι αργοί ρυθµοί µε την έννοια της ραστώνης που θέλουν να µας προσάψουν. Είναι ένα παραµύθι, εξυπηρετεί συµφέροντα. Επίσης, στο νησί πρέπει να σας πω πως δεν υπάρχουν πολλές κοινωνικές ανισότητες.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός πως η Ικαρία θεωρείται το νησί της µακροζωίας;

Το πολύ το ΚΚΕ δίνει µακροζωία. Μπορούµε να το πούµε ανεπιφύλακτα. Για να κάνουµε και λίγο χιούµορ.

Δημοσιεύθηκε στο Secret  στις 14/10/2023