Εξουσιοδότηση εν λευκώ έχει λάβει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να προχωρεί τάχιστα σε αποτελεσματικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, όταν προκύπτουν προβλήματα, τα οποία έχουν σχέση με την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε από την έδρα της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης Βενιζέλειο.

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: ''Ζητώ συγγνώμη από τους Ηρακλειώτες'' - Fast track λύσεις για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

“Μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ' αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα μας. Κανένας πολίτης, τη στιγμή της ανάγκης δεν θα είναι μόνος του. Κανένα στέλεχος, γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες. Δουλεύουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές όλων και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν το πετύχουμε σε κάθε γωνιά της χώρας”.

 Την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Βενιζέλειου ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

 Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε, λοιπόν, ως πρώτο μέτρο, για την αποκατάσταση της λειτουργίας του “Βενιζέλειου”, την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία, που  πρέπει να διενεργηθούν στο εν λόγω νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, ιδιώτες αναισθησιολόγοι εντάσσονται άμεσα στο δυναμικό του νοσοκομείου, για χρονικό διάστημα ενός τριμήνου, προκειμένου να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα ό,τι προκύπτει, προς όφελος τόσο των νοσηλευομένων ασθενών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος στο “Βενιζέλειο”. Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης:

“Δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές, οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών”.

 Χρυσοχοΐδης: Στόχος η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων

 Σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις στο “Βενιζέλειο”.

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητεί νομοθετική παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για την προστασία των γιατρών από τη βία

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Βενιζέλειο και τόνισε ότι προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και 3 ιδιώτες γιατροί. Επίσης, από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το 2021, 1 θέση το 2022 και 14 το 2023, ενώ, σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ακόμη τις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2024, λέγοντας πως προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προσληφθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, και υπογράμμισε πως θα εισαχθεί και μία καινοτομία σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτως ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την Ιατρική Σχολή του νησιού.

 Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ

 Μιλώντας για τον σχεδιασμό που υλοποιείται στο υπουργείο Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συμβολή της με τη χρηματοδότηση μελετών για την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση του Βενιζέλειου και του παλιού κτηρίου του Πανάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, ο Σταθμός Αιμοδοσίας, ημερήσια χειρουργεία και Τμήμα Φυσικοθεραπειών.

Διαβάστε επίσης: Πρόσκληση Χρυσοχοΐδη στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός νέου συστήματος Υγείας

Σε πορεία δημοπράτησης βρίσκονται ήδη τα έργα ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του Βενιζέλειου, στα πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με νέο μαγνητικό τομογράφο, νέα γ-κάμερα, νέες χειρουργικές τράπεζες, νέο ψηφιακό μαστογράφο, νέο ψηφιακό ακτινολογικό.