Απαντήσεις για τις νέες ταυτότητες, για τη νέα εποχή με το Wallet στο κινητό και για όλες τις μεταρρυθμίσεις που προετοιμάζει δίνει στα «Π» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Οι νέες ταυτότητες έχουν αρχίσει να εκδίδονται, αλλά χωρίς τον προσωπικό αριθμό. Πότε θα αλλάξει αυτό και τι ακριβώς θα σημάνει η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού;
O προσωπικός αριθμός είναι μια μεταρρύθμιση, δεν είναι απλώς ακόμα ένα νούμερο που θα ταλαιπωρήσει τον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που θα δώσει στον πολίτη τη δυνατότητα να απαλλαγεί από διάφορες «τρελές» καταστάσεις τις οποίες βίωνε, όπως, για παράδειγμα, όταν έχανε την ταυτότητά του και έβγαζε καινούργια, αλλά αυτή η ενημέρωση δεν είχε περάσει στα συστήματα του Δημοσίου. Από το τέλος του έτους και μετά, που ο προσωπικός αριθμός θα είναι διαθέσιμος, οποιαδήποτε υπηρεσία κι αν επισκεφθούμε, το Δημόσιο μέσω διαλειτουργικοτήτων θα γνωρίζει ποιος είσαι.

Παράλληλα, δουλεύοντας πάνω στο project «προσωπικός αριθμός» θα διορθώσουμε και λάθη που πιθανόν να υπάρχουν στο όνομα ή στο επώνυμό μας, καθώς εκ των πραγμάτων θα υπάρξει νέα ταυτοποίηση. Είμαι σίγουρος ότι ο προσωπικός αριθμός θα «ξεκλειδώσει» όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου, εξυπηρετώντας τον πολίτη.

Άρα, οι τρεις αριθμοί -ΑΔΤ, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ- γίνονται ένας;
Ναι, στην ουσία υπάρχει και ένας τέταρτος, ο αριθμός μητρώου στα δημοτολόγια. Ξεχνάμε τα τέσσερα μητρώα, τα οποία πλέον ενοποιούνται σε έναν αριθμό.
Θα πρέπει, μόλις αποκτήσω προσωπικό αριθμό, να πάω να ειδοποιήσω τράπεζες, Εφορίες κ.λπ.; Όχι, δεν χρειάζεται να δηλώσετε σε καμία υπηρεσία τον προσωπικό σας αριθμό. Κατ’ αρχάς, για την ενημέρωση των τραπεζών, υπάρχει ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου και προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων, το «Know Your Customer». Μια υπηρεσία που σας γλυτώνει από επισκέψεις και τρέξιμο, καθώς με τη δική σας συγκατάθεση αποκτούν πρόσβαση μόνο στα απαιτούμενα στοιχεία μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι Εφορίες, από την άλλη, δεν χρει άζεται να ενημερωθούν, γιατί θα έχουν τον ΑΦΜ σας. Σε οποιαδήποτε συναλλαγή σας με την Εφορία, εσείς θα δώσετε τον προσωπικό σας αριθμό και η Εφορία θα κάνει αυτόματα ανάκτηση του ΑΦΜ σας για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι από τις μεγάλες προκλήσεις της κυβέρνησης. Υπάρχουν συγκεκριμένα ψηφιακά έργα που μπορούν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή και ποια είναι; Πόσο γρήγορα μπορούν να «τρέξουν»;
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία στάθηκε ξε χωριστά κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ακριβώς αυτό, ότι η πολύ αργή απονομή της δικαιοσύνης λειτουργεί αντιαναπτυξιακά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ένας από τους τομείς όπου επενδύουμε είναι η Δικαιοσύνη. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που «τρέχουμε» είναι το e-justice. Ξέρετε, ένα σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε είναι οι αναβολές μιας δίκης επειδή κάποιος κατηγορούμενος ή κάποιος μάρτυρας δεν μπορούσε να παραστεί. Πλέον, με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, αυτό θα επιταχυνθεί. Η εξέταση θα μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα από ένα σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι ώστε να μπορεί κάποιος να καταθέσει. Τεράστιο, επίσης, ζήτημα είναι και η ψηφιοποίηση των πρακτικών. Στόχος μας είναι όλο αυτό το υλικό να υπάρχει πλέον ψηφιοποιημένο. Είναι ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δουλεύουμε, ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο χρόνων και να είναι εφικτή η αναδρομή ψηφιακά σε δίκες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα για οπτικές ίνες. Πώς θα επιλεγούν τα σπίτια που θα δικαιούνται χρηματοδότηση για το λεγόμενο «smart readiness»;
Με 100 εκατ. ευρώ, περίπου 120.000 κτίρια θα αποκτήσουν δομημένη καλωδίωση μέχρι την πόρτα κάθε διαμερίσματος, για να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως 1 Gbps. Αφορά σπίτια και καταστήματα από τα οποία «περνά» οπτική ίνα. Πρέπει να μπούμε στον χάρτη που υπάρχει στο smartreadiness.gov.gr και να ελέγξουμε αν το σπίτι μας, για παράδειγμα, ανήκει σε αυτές τις περιοχές που εμπίπτουν στο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό για να βελτιώσουμε ταχύτητες, για να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας μας στους δείκτες ευρυζωνικότητας, ένα πολύ φιλόδοξο έργο, με κοινωνικό, αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο, το οποίο πρέπει να σας πω ότι θα «κουμπώσει» με ένα επόμενο έργο, μέσω του οποί ου οι πολίτες θα παίρνουν voucher, ώστε να κάνουν συνδρομή που θα φτάνει το 1 Gbps.

Πώς ακριβώς θα αναβαθμιστεί το Wallet του gov.gr και τι υπηρεσίες θα προσφέρει;
Η Ελλάδα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μπήκε σε μια ψηφιακή εποχή, το οποίο αποτελούσε όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η ομάδα του έκαναν στο υπουργείο τεράστια δουλειά. Η ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους εξακολουθεί να είναι ζητούμενο της χώρας. Πλέον, προχωράμε σε μια καινούργια εποχή. Καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες και οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν έγγραφα, να κάνουν τη δουλειά τους από τον υπολογιστή τους. Η επόμενη ημέρα δεν θα έχει διακίνηση αρχείων, αλλά διακίνηση δεδομένων.

Πρέπει να βάλουμε τέλος και στην ψηφιακή γραφειοκρατία. Σήμερα, για παράδειγμα, για να κάνουμε μια διαδικασία θα πρέπει να κατεβάσουμε, π.χ., το εκκαθαριστικό μας, μια υπεύθυνη δήλωση, ένα πιστοποιητικό γέννησης και μετά να τα στείλουμε σε μια υπηρεσία με e-mail. Στην επόμενη ψηφιακή ημέρα, που αυτή τη στιγμή σχεδιάζουµε, δεν θα χρειάζεται να διακινούµε ούτε καν ηλεκτρονικά αρχεία. Θέλετε να γράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθµό; Θα έρχεται στο Wallet µια ειδοποίηση ότι η ΕΕΤΑΑ, η Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι και η αρµόδια, χρειάζεται από εσάς συγκεκριµένα έγγραφα και στοιχεία. Εσείς το µόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να συναινέσετε ότι αποδέχεστε αυτά τα στοιχεία να αντληθούν µέσω δια λειτουργικότητας από την ΕΕΤΑΑ για τη δε δοµένη και µόνο χρήση. Άλλο παράδειγµα: Θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Λαµβάνετε ειδοποίηση στο Wallet ότι η συγκεκριµένη εταιρεία ενοικίασης θέλει τον αριθµό ταυτότητάς σας και το δίπλωµα οδήγησης, για τη συγκεκριµένη χρήση, το υπογραµµίζω. Το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε «συµφωνώ» και εκεί να ολοκλη ρωθεί η διαδικασία.

Στο αυτοκίνητο, µιας και αναφερθήκατε, θα τελειώσει δηλαδή το παραδοσιακό ντουλαπάκι του συνοδηγού, που το ανοίγεις και πέφτουν η άδεια, η ασφάλεια, ο έλεγχος ΚΤΕΟ, το δίπλωµα κ.ά.;
Ένα λαστιχάκι µέχρι τον ∆εκέµβριο, για να µην πέσουν, και µετά βάζουµε στο Wallet το MyAuto, όπου θα είναι όλα αυτά τα έγγραφα που µόλις αναφέρατε και µαζί και η άδεια ∆ακτυλίου. Όλα τα έγγραφα τα σχε τικά µε το αυτοκίνητο εντάσσονται µέχρι το τέλος του χρόνου στο Wallet. Στο Wallet σταδιακά θα ενταχθούν και οι ιδιότητες, αν δηλαδή είµαι εθελοντής αιµοδότης, η ακαδηµαϊκή ταυτότητα κ.λπ.

Οι υπηρεσίες του ∆ηµοσίου που παρέχονται ψηφιακά βλέπουµε ότι αυξάνονται συνεχώς. Τι θα συµβεί στην περίπτωση µιας καλά οργανωµένης κυβερνοεπίθεσης;
Εύλογο το ερώτηµα, γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι ανάγκες της κυβερνοασφάλειας είναι αυξηµένες. Η Ευρώπη αυτό το κενό που δηµιουργείται ανάµεσα στο κοµµάτι της κυβερνοασφάλειας, αν δεχθείς επίθεση, το έχει εντάξει στη NIS 1. Σύντοµα µπαίνει σε µια πιο διευρυµένη πολιτική µε τη NIS 2, µε την οποία πρακτικά λέει ότι δεν αρκεί να είναι ασφαλείς κρίσιµες υποδοµές σε τοµείς όπως η Υγεία, η ενέργεια ή οι µεταφορές, τις οποίες διαχειρίζονται κατά κύριο λόγο ιδιωτικοί φορείς και ορισµένοι δηµόσιοι. Συγχρόνως, θα πρέπει να είναι ασφαλές και ένα ευρύτερο τµήµα του δηµόσιου τοµέα, όπως τα υπουργεία και οι περιφέρειες.

Η νέα αυτή ευρωπαϊκή οδηγία, η NIS 2, µας οδηγεί στο να φτιάξουµε έναν καινούργιο φορέα, ο οποίος θα ανταποκριθεί στις αυξηµένες ανάγκες που δηµιουργούνται. Για να το θέσω και αριθµητικά, αυτή τη στιγµή οι φορείς που εµπίπτουν στο πεδίο της Οδηγίας NIS 1 είναι περίπου 70, ενώ µε την ενσωµάτωση στο ελληνικό ∆ίκαιο της NIS 2 οι φορείς θα ξεπεράσουν τους 2.000. Το νοµοσχέδιο για τον νέο ρυθµιστικό οργανισµό κυβερνοασφάλειας έχει ετοιµαστεί και θα πάρει τον δρόµο του για τη Βουλή. Ενας φορέας που θα χαράσσει τις γενικές πολιτικές για την κυβερνοασφάλεια θα ενηµερώνει τις κρίσιµες υποδοµές για εξελίξεις στις πολιτικές και τις τεχνολογίες αναφορικά µε την κυβερνοασφάλεια, θα κάνει ελέγχους και, αν χρειαστεί, θα επιβάλει και κυρώσεις σε περί πτωση που κάποια υποδοµή ή φορέας δεν ακολουθούν τις διαδικασίες που πρέπει.

Ήσασταν για πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι σηµατοδοτεί το αποτέλεσµα των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών για τη Νέα ∆ηµοκρατία;
Είναι πολύ σηµαντικό αυτό που ειπώθηκε και από τον πρωθυπουργό, ότι για να έχουµε ολοκληρωµένες πολιτικές, αυτές πρέπει να ξεκινάνε από τα υπουργεία και να φτά νουν σε επίπεδο περιφερειών. Οι περιφέρειες έχουν έναν πάρα πολύ σηµαντικό ρόλο: να υλοποιήσουν όλες αυτές τις πολιτικές που περνάνε µέσα από το ΕΣΠΑ, το Ταµείο Ανάκαµψης και τα άλλα χρηµατοδοτικά εργαλεία. Το γεγονός ότι επτά περιφέρειες ακολουθούν αυτή τη στρατηγική και συµπλέουν µε το όραµα που έχει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας δείχνει ότι τελικά η στρατηγική µας αναγνωρίζεται. Είναι σηµαντικό την Κυριακή να στηρίξουµε τους ανθρώπους που µοιράζονται το ίδιο αναπτυξιακό και µεταρρυθµιστικό όραµα µε εµάς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/10/2023