Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον απερχόμενο δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ειδικότερα ο κ. Αγγελούδης συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο, ποσοστό 67,32%, ενώ ο κ. Ζέρβας 32,68%.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι βέρος Σαλονικιός

Ο Στέλιος Αγγελούδης, γεννήθηκε 26 Νοεμβρίου 1959, ανήμερα του Αγίου Στυλιανού, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκεί μεγάλωσε και κατοικεί μέχρι σήμερα. Στη γραφική γειτονιά των Μουσών έκανε τα πρώτα του βήματα, ενώ κάθισε στα θρανία του 47ου Δημοτικού Σχολείου, στο Κουλέ Καφέ και του 7ου Γυμνασίου Αρρένων, στην πλατεία Ρομφέης.

Προέρχεται από μία μικροαστική οικογένειά, που διέθετε ένα μικρό οικογενειακό εστιατόριο, «Ο Κώστας», στην πλατεία Άθωνος, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το μαγαζί ο ίδιος και τα δύο αδέλφια του, περνούσαν αρκετές ώρες της ημέρας βοηθώντας τους γονείς τους. «Αν ξαναγεννιόμουν, θα ζούσα και πάλι στη Θεσσαλονίκη», συνηθίζει να λέει.

Λάτρης των θεωρητικών μαθημάτων επέλεξε να σπουδάσει στη Νομική. Ο Στέλιος Αγγελούδης πήρε πτυχίο Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ και άσκησε για πολλά χρόνια τη δικηγορία.

Οι θέσεις ευθύνης του Στέλιου Αγγελούδη και η προσφορά του με έργα


Κατά την επαγγελματική σταδιοδρομία του και πριν την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ο Στέλιος Αγγελούδης υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3, ενώ διετέλεσε ειδικός γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Πολιτισμού και γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τις θέσεις αυτές συνέδεσε τη δράση του με σημαντικά έργα για την πόλη. Τη δημιουργία δεκάδων αθλητικών υποδομών, όπως το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το μοναδικό στην Ευρώπη αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο για Άτομα με Αναπηρία, το ΚΑΠΠΑ. Επίσης, συνέβαλε στο νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταφορά της Λαχαναγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στο χώρο που είναι σήμερα.

Για μία δεκαετία διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ Ελλάδας, δημιουργώντας τους όρους της καταξίωσης του αθλήματος, ενώ από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Ίδρυσε και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ είχε το μεγάλο προνόμιο να λάβει μέρος ως εντεταλμένος σύμβουλος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή αντιμετώπισης βίας, που διοργανώνει σεμινάρια και συνέδρια. Για τη δράση του αυτή, το 2007, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή FAIR PLAY.

Δημιούργησε το Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου, το πρώτο του είδους στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη διεθνή Ολυμπιακή οικογένεια. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν ετησίως περισσότεροι από 30.000 μαθητές και μαθήτριες.

Όταν ο Στέλιος Αγγελούδης «απογείωσε» το λιμάνι, άνοιξε την προβλήτα και έφερε κρουαζιερόπλοια

Το 2010, ο Στέλιος Αγγελούδης ανέλαβε τα καθήκοντα των προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η θητεία του συνδέθηκε με δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα για την πόλη.

Το άνοιγμα του λιμανιού στους πολίτες, με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας -εκεί που σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες αγναντεύουν απρόσκοπτα τη θάλασσα- και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμό της τουριστικής κρουαζιέρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σε διάστημα τεσσάρων ετών, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην πόλη από μόλις επτά έφτασαν τις 37. «Μαζί με άξιους συνεργάτες τολμήσαμε το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα του λιμανιού και της Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο Στέλιος Αγγελούδης, ιδιαίτερα περήφανος για όσα επιτεύχθηκαν σ’ αυτή την πορεία.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα, καθώς και σ’ αυτά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πώς ο Στέλιος Αγγελούδης αποφάσισε να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης


Στο ψηφοδέλτιό του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ο Στέλιος Αγγελούδης κατάφερε να συμπεριλάβει πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Να «παντρέψει» ανθρώπους όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων που ενδιαφέρονται να αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε μια ομάδα πολιτών που ζούμε στην πόλη και ζούμε την καθημερινότητα της. Δεν προκύψαμε συγκυριακά, έχουμε ο καθένας μας την επαγγελματική, προσωπική και πολιτική του διαδρομή αλλά σ’ αυτό τον αγώνα προσερχόμαστε χωρίς κομματικά καπελώματα, χωρίς κρυφή ατζέντα και διάθεση να χρησιμοποιήσουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως «ένα ακόμα σκαλοπάτι» για την πολιτική μας καριέρα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, ο Στέλιος Αγγελούδης προσέθεσε πως το πρόγραμμα της «Ομάδας» του έχει ένα διττό ρόλο: να αντιστρέψει την παρακμή και την αδράνεια και να συντονιστεί η Θεσσαλονίκη με το μέλλον που της αξίζει και δικαιούται».

Ο υποψήφιος δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 είχε ξεχωρίσει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον έδιναν δεύτερο, πίσω από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά η διαφορά είναι τόσο μικρό που μοιάζει με πρώτος. 

Απέδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 ότι ο Στέλιος Αγγελούδης γύρισε τις γειτονιές από άκρη σε άκρη, αναπτύσσοντας μία έντονη δραστηριότητα και «αγκαλιάζοντας» τους νέους ανθρώπους της πόλης.

Στέλιος Αγγελούδης: Ο γάμος σε μικρή ηλικία και τα δύο παιδιά του που διαπρέπουν 

Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία με τη Βίκυ Τσομάκου και έχει δύο παιδιά, την Ελίνα και τον Κωνσταντίνο, που άνοιξαν τα «φτερά» τους για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

«Μου λείπουν τα δυο μου παιδιά. Λόγω της διαβίωσης στο εξωτερικό δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες φυσικής συνάντησης. Τώρα μου λείπουν ακόμα περισσότερο, καθώς οι δυνατότητες επικοινωνίας δυσκολεύουν εξαιτίας των πολλών προεκλογικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει στη διάρκεια της ημέρας», αναφέρει ο Στέλιος Αγγελούδης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κόρη ακολούθησε τα βήματά του και είναι δικηγόρος στο Λονδίνο, ενώ ο γιος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.