«Η πόλη θέλει πραγματικές λύσεις, οι συνεννοήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ενόψει του δεύτερου γύρου δεν μας ενδιαφέρουν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τον Σωτήρη Ξενάκη και την Αλεξάνδρα Καϋμένου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Για τις 750 κάμερες που έχει προαναγγείλει πως θα τοποθετηθούν στην πόλη είπε πως είναι αναγκαίες για την ασφάλεια της Αθήνας.

Επιπλέον, ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρχει μια παιδική χαρά σε απόσταση 10 λεπτών από κάθε σπίτι.

Τέλος, επανέλαβε πως η Αθήνα είναι πιο καθαρή απ' ό,τι ήταν ποτέ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι κάλπες είναι άδειες και μιλάτε με έναν άνθρωπο που έχει μάθει να σέβεται την λαϊκή ψήφο και να μην διεκδικεί απλώς τη ψήφο αλλά το σεβασμό και την εμπιστοσύνη που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες συνεννοήσεις, συνεργασίες, συμπράξεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν νομίζω όμως ότι αυτές ενδιαφέρουν κανέναν στην Αθήνα ή να το πω πιο ανοιχτά μας είναι απολύτως αδιάφορες γιατί δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πραγματικότητα της πόλης. Εμείς έχουμε πραγματικά προβλήματα που απαιτούν πραγματικές λύσεις και σε αυτό το πεδίο κρινόμαστε. Ξέρετε ότι υπάρχει ένας κανόνας στην πολιτική ότι 1+1 δεν κάνουν πάντα 2, 1+1 μπορεί να κάνουν και μισό.

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από την πρώτη μέρα δίνω τη μάχη για να αυξήσουμε τη συμμετοχή, για να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι στις κάλπες και το κάνω συνειδητά διότι η υψηλή αποχή στην Αθήνα είναι μια αποτυχία όλων μας.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση των καμερών

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Δούκας ομολογώ ότι με εξέπληξε διότι κάμερες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σε πόλεις που οι δήμαρχοι είναι κεντροδεξιοί, υπάρχουν σε πόλεις που οι δήμαρχοι είναι κεντροαριστεροί και λειτουργούν με απόλυτη προστασία στα προσωπικά δεδομένα πόσω μάλλον που πλέον οι κάμερες μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και την ηχορύπανση άρα είναι χρήσιμες πολλαπλώς. Εγώ είπα ότι έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Οικονόμου πως πρέπει να τοποθετηθούνε 750 κάμερες σε όλη την πόλη, τις έχουμε ανάγκη αυτό δεν σημαίνει πως θα υποκαταστήσουν τους αστυνομικούς ειδικά τον αστυνομικό στη γειτονιά αλλά αν θέλουμε να έχουμε ασφάλεια στην πόλη δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνούμαστε τις κάμερες. Μιλάω για ένα δίκτυο καμερών σε όλη την πόλη στους δρόμους, στις πλατείες όπου είναι αναγκαίες.

Για τις παιδικές χαρές

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουμε δέκα παιδικές χαρές το χρόνο στόχος μας είναι να φτάσουμε το σημείο που θα υπάρχει μια παιδική χαρά σε απόσταση δέκα λεπτών περπατήματος από κάθε σπίτι. Μιλάμε για παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές που να τηρούνε όλες τις προδιαγραφές.

Για τα γηπεδάκια στην πόλη

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα γηπεδάκια έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή της πόλης. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ανανεώσει το 70% των γηπέδων της πόλης. Προσπαθούμε όπου μπορούμε σε συνεργασία με τη γειτονιά να καλύπτουμε τις ανάγκες και εννοείται ότι το μεγάλο στοίχημα είναι και η συντήρηση εδώ χρειάζεται η προστασία του γηπέδου αλλά χρειάζεται και η συνεργασία όλων μας.

Για την καθαριότητα της Αθήνας

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Αθήνα είναι πιο καθαρή απ’ ότι ήταν ποτέ να συμφωνήσουμε όμως επίσης ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε σε μια πραγματικά καθαρή πόλη. Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία της καθαριότητας εκεί δηλαδή που παλιά απλώς αδειάζαμε τον κάδο τώρα επιμένουμε ότι η Αθήνα θέλει νερό και σαπούνι, θέλει και απολύμανση μέσα στην πανδημία. Έχουμε πια νέα μέσα, νέο εξοπλισμό, πιεστικά, απορριμματοφόρα, κάδους. Έχουμε αλλάξει την οργάνωση και τη λογική της υπηρεσίας, προχωράμε με υπόγειους κάδους σε 350 σημεία στην πόλη, έχουμε ήδη τοποθετήσει πάνω από 40 και έχοντας ενεργοποιήσει και το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων πετυχαίνουμε πολύ σημαντικές οικονομίες.

Για την ανακύκλωση

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ήμασταν φέτος λίγο πιο κάτω από το 10%, του χρόνου θα είμαστε στο 20% και πιστεύω ότι το 2028 θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο 40%.

Αναφερόμενος στην κατάληψη των πεζοδρομίων από τα εμπορεύματα των περιπτέρων και τα τραπεζοκαθίσματα

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τα πρόστιμα για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου από τα περίπτερα όπως καθορίζονται από το κράτος, δεν είναι τόσο υψηλά όσο θα θέλαμε. Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε αυτά τα πρόστιμα ή να ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολουθούμε τους τελευταίους μήνες με τα τραπεζοκαθίσματα που και εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εκεί τώρα που έχει αλλάξει ο νόμος έχουμε τη δυνατότητα να σφραγίζουμε τα μαγαζιά τα οποία συστηματικά παρανομούν. Το σφράγισμα πονάει, πετυχαίνει αποτελέσματα, είναι η μόνη λύση το ίδιο θέλουμε να μπορουμε να κάνουμε παντού, θα το διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε.

Για τα εξαρτημένα άτομα

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουμε χάσει πολλά χρόνια και τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το 2020 αποκτήσαμε την πρώτη δομή μεταβατικής φιλοξενίας για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών ήδη αρκετές δεκάδες έχουν πάρει το δρόμο τους για προγράμματα και για κοινότητες. Είναι πραγματικά ένα θαύμα αυτό το οποίο συντελείται και για το οποίο είναι πάρα πολύ υπερήφανος, ταυτόχρονα έχουμε το street work που είναι τα διεπιστημονικά εργαλεία τα οποία σαρώνουν την πόλη για να φέρουν τους ανθρώπους στις δομές μας. Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ λειτουργούμε τον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα και να το διευρύνουμε δηλαδή να μιλήσουμε για κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης. Έχουμε την ανάγκη για έναν νέο ξενώνα για τους άστεγους που πάσχουν σε θέματα ψυχικής υγείας κάτι τέτοιο λείπει από την πόλη αλλά και την ανάγκη να δούμε ξανά το θεσμικό πλαίσιο.

Για την κυκλοφοριακή κίνηση

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα πρέπει να γίνει συζήτηση για επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης βεβαίως θα πρέπει να δούμε και το κόστος γιατί στην εποχή που ζούμε με την ακρίβεια να έχει φτάσει στο Θεό θέλει μεγάλη προσοχή. Δεύτερον εννοείται ότι αυτή η συζήτηση συνδέεται και με υπόγεια parking. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε ένα υπόγειο parking σε κάθε διαμέρισμα. Τρίτον χρειαζόμαστε ενίσχυση της Τροχαίας στην Αθήνα και τέλος θα πρέπει να μιλήσουμε για έναν Οργανισμό για την κυκλοφορία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί αρμόδιοι οι οποίοι περιπλέκονται και διαπλέκονται, πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος και εμείς ως Δήμος Αθηναίων είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καταθέσει πρόταση που ταυτίζεται με αυτή της Ένωσης Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στο υπουργείο Υποδομών

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας προτρέπω να έρθετε στην κάλπη όποιον και αν ψηφίσετε, είναι πολύ σημαντικό η νίκη της δημοκρατίας είναι νίκη όλων μας.