Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΑΕ «WAM», δήλωσε ότι "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ".

Γεραπετρίτης: Στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδα με τα ΗΑΕ

«Η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική εταιρική σχέση με συγκεκριμένες χώρες παγκοσμίως, και τα ΗΑΕ είναι μία από αυτές. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και μπορούμε να γίνουμε η φωνή σας στην ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τα ΗΑΕ στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η υπογραφή μιας συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή» επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ: Συμφωνήθηκε η ενίσχυση και η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Στη συνέχεια ο κύριος Γεραπετρίτης σημειώνει: «Το ταξίδι μου εδώ είχε προγραμματιστεί πριν από τις πρόσφατες πολύ ανησυχητικές εξελίξεις και το νέο κύκλο βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο οποίος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξατε διακεκριμένος δικηγόρος και καθηγητής της Νομικής επί πολλά έτη. Μπορείτε παρακαλώ να μας πείτε πώς σας βοήθησε η καριέρα σας αυτή στην ιδιότητά σας ως πολιτικού και Υπουργού;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όταν κάποιος προέρχεται από τον τομέα της Νομικής επιστήμης και του ακαδημαϊκού ορθολογισμού, δύναται να κατανοεί τη σημασία των διαβουλευτικών διαδικασιών και των κανόνων και θέσεων αρχών. Αυτό συνάδει απόλυτα με τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στις καθιερωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας μιλήσετε για το σκοπό της επίσκεψής σας και τα αποτελέσματα που αναμένετε;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το ταξίδι μου εδώ είχε προγραμματιστεί πριν από τις πρόσφατες πολύ ανησυχητικές εξελίξεις και το νέο κύκλο βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο οποίος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται στο πλαίσιο που θέτει η διμερής μας Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη το 2020 και έλαβε περαιτέρω ώθηση από τη σχετική Κοινή Δήλωση πέρυσι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ.

Προσβλέπω σε γόνιμες συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΑΕ, προκειμένου να διευρύνουμε τους διμερείς μας δεσμούς, με την προώθηση της συνεργασίας μας σε ευρύ φάσμα τομέων, με κυριότερους την ασφάλεια, την άμυνα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ΗΑΕ αποτελούν πυλώνα ευημερίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή τους στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη και τον ρόλο τους στο πλαίσιο της Ομάδας I2U2 και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ έχουν καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην Ελλάδα του Προέδρου των ΗΑΕ το 2022 και του Υπουργού Εξωτερικών τους τον Απρίλιο, οι δύο πλευρές συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Ως νέος Υπουργός Εξωτερικών, πώς βλέπετε τη μελλοντική πορεία και τις δυνατότητες συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Οι κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση των διμερών μας οικονομικών δεσμών έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι εκατέρωθεν επενδυτικές ροές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2022 και μετά. Περισσότερες από 350 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στα ΗΑΕ, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας. Ομοίως, εταιρίες με έδρα τα ΗΑΕ ασκούν σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τουριστικών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης και των γεωργικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, οι δύο πλευρές εξέτασαν επίσης το πλαίσιο κοινής συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών και τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για αύξηση των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο ελληνικός αερομεταφορέας, η Aegean Airlines, εγκαινιάζει την απευθείας σύνδεση Αθήνας-Ντουμπάι από τις 10 Οκτωβρίου, με 6 πτήσεις την εβδομάδα. Οι πτήσεις αυτές προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα αεροπορικά δρομολόγια από το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι προς την Αθήνα και διάφορα ελληνικά νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα) που εκτελούνται από τις Etihad, Emirates, Fly Dubai και WizzAir. Ελπίζουμε επίσης, να έχουμε πολύ σύντομα απευθείας πτήσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας και των ΗΑΕ, όπως από τη Θεσσαλονίκη και τη Sharjah.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η γνώμη σας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τις πολιτιστικές σχέσεις αλλά και το ρόλο του τουρισμού σε αυτό το πλαίσιο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο πολιτισμός και ο τουρισμός φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και προωθούν την αλληλοκατανόηση και την ανεκτικότητα. Η Ελλάδα αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ταξιδιωτών από τα ΗΑΕ το καλοκαίρι του 2023, καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Εξετάζουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού. Για παράδειγμα, η πρεσβεία μας στο Άμπου Ντάμπι έχει διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, προκειμένου να φέρει τον ελληνικό πολιτισμό πιο κοντά στους κατοίκους των ΗΑΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το κοινό επενδυτικό ταμείο ύψους 4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες τον Μάιο του 2022;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), το οποίο υπεγράφη κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ τον Μάιο του 2022, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ομάδες από τις δύο χώρες συνεργάζονται στενά εξετάζοντας ενδελεχώς επενδυτικές ευκαιρίες από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε την πρώτη ανακοίνωση για την επένδυση στην ελληνική εταιρεία Blueground που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες θετικές ανακοινώσεις σχετικά με άλλη μια επένδυση της ADQ στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την επαγγελματική προσέγγιση και την ειλικρινή δέσμευση της ADQ και τη θεωρούμε αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ έχουν αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική τους; Πιστεύετε ότι οι σχέσεις τους πρέπει να επεκταθούν σε νέους τομείς; Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι πιθανοί νέοι τομείς συνεργασίας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η στρατηγική εταιρική σχέση με τα ΗΑΕ έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς σε τομείς όπως η πολιτική και η στρατιωτική συνεργασία. Θα θέλαμε να διευρύνουμε το επίπεδο των εξαιρετικών διμερών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων, ενώ στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Επίσης, οι τομείς της τεχνολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Τα ΗΑΕ είναι στρατηγικός εταίρος και είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τα ΗΑΕ στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η υπογραφή μιας συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ στη διεθνή σκηνή, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα πολυμερή φόρα;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όλα αυτά τα χρόνια, οι δύο χώρες αλληλοϋποστηρίζονται όσον αφορά αντίστοιχες υποψηφιότητές τους για θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα των ΗΑΕ για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την εκπεφρασμένη υποστήριξη των ΗΑΕ στην τρέχουσα υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημασία της COP28 στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα; Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας-ΗΑΕ στην COP28;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος όλων των σημαντικών διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων, συνθηκών και πρωτοκόλλων και έχει θέσει τη σύνδεση κλίματος, ειρήνης και ασφάλειας ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Όσον αφορά το περιβάλλον και την ενέργεια, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και τα ΗΑΕ μοιράζονται πολλές κοινές αξίες και στόχους. Ακριβώς όπως και τα ΗΑΕ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτουν σχεδόν το 50% της εγχώριας ζήτησης το 2023, με στόχο την επίτευξη κάλυψης 80% έως το 2030. Η Ελλάδα προωθεί επίσης, την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα και ένα πιο πράσινο μέλλον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, χαιρετίσαμε θερμά την κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-ΕΕ, τον Ιούνιο του 2023, για την υιοθέτηση δύο παγκόσμιων δεσμεύσεων: του τριπλασιασμού της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του διπλασιασμού της ενεργειακής απόδοσης.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στην COP-28 και θα διοργανώσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων στο εθνικό της περίπτερο, προκειμένου να προβάλει τις δικές της προτεραιότητες, όπως την πρόταση για την «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά», η οποία δρομολογήθηκε με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, και την 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2024 και θα εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Και άλλες εκδηλώσεις θα καταδείξουν περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την προώθηση ενός πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν άλλες σημαντικές πτυχές/θέματα, τα οποία θα θέλατε να προσθέσετε ή να επισημάνετε;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική εταιρική σχέση με συγκεκριμένες χώρες παγκοσμίως, και τα ΗΑΕ είναι μία από αυτές. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και μπορούμε να γίνουμε η φωνή σας στην ΕΕ.

Η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια τριμερή σχέση με τα ΗΑΕ και την Ινδία με επίκεντρο στην ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη των υποδομών και την υλοποίηση κοινών έργων στους τομείς των μεταφορών, των logistics, της ενέργειας και του εμπορίου ενόψει του σχεδιαζόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.