Ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδοτούμενα επιτόκια ανακοίνωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών εκτίμησε ότι οι συμπολίτες θα στηρίξουν τις επιλογές της Ν.Δ. στις περιφέρειες. 

Ερωτηθείς εάν ο πόλεμος στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες στη χώρα μας, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίπτωση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση

Αναφορικά με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Να ανακοινώσω από την εκπομπή σας ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδοτούμενα επιτόκια. Έχουμε ξεκινήσει τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, εντός του μήνα θα γίνει και η προδημοσίευση των μεγάλων προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις, ήδη έγινε η προδημοσίευση για τις μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις για έργα από 20 ως 100 χιλιάδες ευρώ και θα γίνει και για τις μεσαίες και μεγάλες, εκεί θα έχουμε ως 70% επιδότηση για έργα και για εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Θεωρούμε ότι και εδώ οι συμπολίτες θα δώσουν τη στήριξη στους περιφερειάρχες που έχει επιλέξει η ΝΔ. Πάντα πρέπει να λέμε ότι σημασία έχει ο πολίτης και τα προβλήματα της περιοχής, εμείς στεκόμαστε σε αυτό για αυτό στηρίξαμε αυτούς τους περιφερειάρχες γιατί στέκονται πάνω στα προβλήματα και κυρίως είναι διεκδικητικοί. Για παράδειγμα ο κ. Κασαπίδης ή η κα Κράτσα συνεχώς διεκδικούσαν και κέρδιζαν από την κεντρική διοίκηση προγράμματα για την περιοχή τους επομένως θεωρούμε ότι την Κυριακή οι συμπολίτες μας και πάλι θα στηρίξουν αυτές τις επιλογές.

Ερωτηθείς αν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίπτωση όμως δεν αποκλείω στο μέλλον να υπάρξει κάποια επίπτωση. Για αυτό ερχόμαστε σε αυτά που λέμε από καιρό ως κυβέρνηση ότι πρέπει να κρατάμε πολύ σταθερό τιμόνι ως προς τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Είδατε συνέβη η Θεσσαλία μπορούσαμε και είχαμε τους εθνικούς πόρους, πέραν των ευρωπαϊκών πόρων, για να στηρίξουμε άμεσα τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία για αυτό πρέπει να στεκόμαστε πιστά.

Ερωτηθείς αν προκύψουν ζητήματα στο κομμάτι της ενέργειας υπάρχει περίπτωση να άρουν τις αποφάσεις τους για τις επιδοτήσεις

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Παραμένουμε σταθεροί δημοσιονομικά για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα αν χρειαστεί κάτι στο μέλλον, δεν γνωρίζουμε ακόμα δεν φτάσαμε 31 Δεκεμβρίου για αν ξέρουμε τι δυνατότητες έχουμε και είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού θα πρέπει α δούμε αν υπάρχει κάτι στον πάτο πρώτον και δεύτερον έχουμε αξιολόγηση από την Standard & Poor's 20 Οκτωβρίου, έχουμε αξιολόγηση από τη Fitch. Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε στην επενδυτική βαθμίδα μας δίνει δύναμη, μας δίνει επενδύσεις, μας δίνει δουλειές κυρίως μας δίνει τη σταθερότητα και τη δυνατότητα να στηρίζουμε όταν απαιτείται την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, διευρύναμε την περίμετρο του επιδόματος θέρμανσης δηλαδή σταθήκαμε σε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι, περιμένουμε να εξελιχθεί ο προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του έτους, αναμένουμε 1,1 πρωτογενές πλεόνασμα όπως είχαμε υποσχεθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και βεβαίως είμαστε μια πολιτεία που πάντα έχει τη δυνατότητα και τις δυνάμεις αν χρειαστεί κάτι να βρεθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας.

Ερωτηθείς αν παραμένει η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση εν μέσω του σημερινού διεθνούς περιβάλλοντος

Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Παραμένουμε σε αυτά που έχουμε πει, προφανώς υπάρχουν ασύμμετρες απειλές στο μέλλον, αυτό το οποίο βλέπουμε όμως μπροστά μας είναι η σταθερότητα για να μπορούμε πάντοτε να έχουμε τη δυνατότητα αν απαιτηθεί να στηρίξουμε και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Δηλαδή και την ανάπτυξη που έχουμε προδιαγράψει θα πετύχουμε και οι επενδύσεις που έχουμε προδιαγράψει θα έρθουν και κυρίως τη μείωση της ανεργίας που θα δώσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε και συμπολίτες μας που επιστρέφουν στην Ελλάδα γιατί δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Μόνο από τις μεγάλες επενδύσεις τη Pfizer και από στοιχεία που έχουμε από μεγάλες εταιρείες έχουμε ένα ποσοστό Ελλήνων που επιστρέφουν. Όσο δημιουργείται επιχειρηματική δραστηριότητα και νέες επενδύσεις τόσο γίνεται και πιο εύκολο να γυρίσουν πίσω Έλληνες που έφυγαν.