Η επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς όλοι αναζητούν ποιος έφταιξε για το γεγονός ότι δεν ανέβηκε ούτε κατά μισή μονάδα η δύναμή του στους μεγάλους δήμους της χώρας και στις Περιφέρειες.

Οι πιο ψύχραιμοι επιμένουν ότι για αντικειμενικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να φέρει καλύτερα ποσοστά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε από μια βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές, η οποία συνοδεύτηκε και από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια περίοδο εσωστρέφειας για το ποιος θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος, με τον Στέφανο Κασσελάκη να φέρνει την ολική ανατροπή στην Κουμουνδούρου.

Άλλοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι υπήρξε μια σειρά από λάθη, που έγιναν πολύ πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, και επιρρίπτουν ευθύνες στον Χρήστο Σπίρτζη λέγοντας ότι αυτός είχε χρεωθεί να αναδείξει τους νέους υποψηφίους. Απαντώντας, ωστόσο, ο Χρήστος Σπίρτζης απέδωσε την αυτοδιοικητική ακινησία του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής: «Το ότι δεν έγινε συνέδριο και πήγαμε άρον άρον σε μια εκλογή προέδρου -που πρέπει να απολογηθούν αυτοί που στήριξαν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη λογικήνομίζω ότι έχει δείξει τα αποτελέσματά της».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτό συνεπάγεται ότι όταν ένας χώρος, ένα κόμμα δεν σέβεται τις πολιτικές διαδικασίες του και ενεργεί διαδικαστικά και οργανωτικά κατά το δοκούν, ανάλογα με τη σκοπιμότητα που έχει ο καθένας, οδηγούμαστε σε άλλου είδους αποτελέσματα».

Όλοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι η ενασχόλησή τους με τις εσωκομματικές εκλογές δεν βοήθησε καθόλου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν την αυτοδιοικητική μάχη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα τόνισε ότι η αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έδωσε τη δυναμική που αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ προδιέγραφαν. Επεσήμανε ακόμα ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εκλογές που παίζουν ρόλο τα πρόσωπα και η δουλειά τους, αλλά βγάζουν και πολιτικά συμπεράσματα. «Στέλνουν πολιτικά μηνύματα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «και το πολιτικό μήνυμα για τη ΝΔ είναι θετικό για τους στόχους που έθεσε, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θετικό και εμείς δεν πρόκειται ούτε πρέπει να πούμε αυτό που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν βγήκαν Κούβελας, Ανδριανόπουλος και Έβερτ, ότι νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα, συλλογικότητα και ευθύνη τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και τι λάθη έχουμε κάνει», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/10