Μπορεί σε αρκετούς να υπήρξε έκπληξη με την εκλογή του Βασίλη Ξυπολυτά στον δήμο Κηφισιάς με ποσοστό μάλισα 64%, όσοι όμως κινούνται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας όχι μόνο των γνωρίζουν, αλλά μιλούν και με τα καλύτερα λόγια για το νεαρό ΟΝΝΕΔίτη με σπουδές στο εξωτερικό και σημαντική επαγγελματική διαδρομή.

Τι έχει σπουδάσει ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981, είναι κάτοχος 3 μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το King’s College – University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (M.B.A.) από το Coventry Business School, με πρώτο πτυχίο: BA Management and Marketing από τό Coventry Business School.

Βασίλης Ξυπολυτάς: Τομείς στους οποίους εργάστηκε

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας «Ευγενές», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων, με σειρά προϊόντων στα Ελληνικά σούπερ μάρκετ, μεταξύ των οποίων και επώνυμα προϊόντα όπως το «Ευγενές» (ελαιόλαδο και κρασί), που διατίθενται σε περισσότερα από 1.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στον δημόσιο τομέα, τον Μάρτιο του 2020 -την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας- τοποθετήθηκε Πρόεδρος της ΟΣΥ ΑΕ (λεωφορεία & τρόλεϊ Αττικής, www.osy.gr), με βασική στόχευση, εν μέσω πανδημίας, την αύξηση του στόλου των λεωφορείων. Εντός 12 μηνών ο στόλος των οχημάτων αυξήθηκε κατά 60%, από 850 σε 1.350 λεωφορεία. Έγιναν προσλήψεις προσωπικού μετά από 13 χρόνια, ενώ εντάχθηκε και ο ιδιωτικός τομέας στη λειτουργία της ΟΣΥ ΑΕ/ ΟΑΣΑ ΑΕ, τόσο με την ενοικίαση λεωφορείων (leasing) όσο και με την εκτέλεση των περιφερειακών δρομολογίων από ιδιώτες παρόχους (ΚΤΕΛ).

Κατά την περίοδο 2014 -2016 διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β www.ekab.gr ) , όπου και παρέμεινε και επί της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, έως την επίτευξη του υπέρ-δεκαετή εθνικού στόχου για την αγορά νέων ασθενοφόρων, οπότε αμέσως μετά οικειοθελώς αποχώρησε.
Έχει εκλεγεί τρεις φορές (2006-2010-2014) στις πρώτες θέσεις, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς, κατά τις οποίες υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος , ως πρόεδρος του ΚΑΠΗ, της Δημοτικής Επιχείρησης και των σχολείων της Κηφισιάς. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 δεν συμμετείχε.

Στα χρόνια αυτά πραγματοποίησε στο Δήμο Κηφισιάς μια σειρά από καινοτομίες που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά πανελλαδικά, όπως: το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτήριο, τη κομποστοποίηση στη πηγή των απορριμμάτων, την εισαγωγή των ψηφιακών σχολείων και την άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων.

Βασίλης Ξυπολυτάς: Η πορεία του στην πολιτική

Συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του 2019 και κατετάγην επιλαχών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του βορείου τομέα Β΄ Αθηνών (με 15.100 ψήφους). Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, διατέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, ενώ το 2016 διορίστηκε, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ.

Βασίλης Ξυπολυτάς: Η ίδρυση της ομάδας εθελοντών της «GreenΒelt»

Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το περιβάλλον. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών της «GreenΒelt» (www.greenbelt.gr), η οποία και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών φύτευσε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.

Τι θα κάνει ο Βασίλης Ξυπολυτάς στον δήμο Κηφισιάς

Μιλώντας προκλεογικά στο parapolitika.gr ο Βασίλης Ξυπολυτάς είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για την Κηφισιά.

«Μία 10μελής ομάδα αποτελείται από διακεκριμένα άτομα που έχουν επιδείξει εξαιρετική ικανότητα στους τομείς τους. Προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, όπως ο ακαδημαϊκός χώρος, οι επιχειρήσεις, ο πολιτισμός ή οι δημόσιες υπηρεσίες, και ο καθένας τους διαθέτει πλούσια εμπειρία και γνώση. Τα άτομα αυτά δεν είναι απλώς κάτοικοι της Κηφισιάς, αλλά έχουν συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη και εξέλιξή της όλα αυτά τα χρόνια. Ο ρόλος τους στην ομάδα μας θα είναι πολύπλευρος. Θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι, καθοδηγώντας τις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες με βάση την τεχνογνωσία τους και, επιπλέον, θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της διοίκησης και των κατοίκων, διασφαλίζοντας ότι οι δράσεις μας ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες των δημοτών. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί τη δέσμευσή μας για μια διακυβέρνηση που βασίζεται σε τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρία, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι πολιτικές μας δεν είναι απλώς ένα σύνολο καλών προθέσεων αλλά και αποτελεσματικές και βιώσιμες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος περιγράφοντας το όραμά του είχε αναφέρει: «Στο όραμά μας για την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι πρωτοβουλίες μας εκτείνονται από τη χρήση συστημάτων «έξυπνης πόλης», όπως αισθητήρες για την κυκλοφορία και το κλίμα, μέχρι την ανάπτυξη εφαρμογών για ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και ενημέρωση των πολιτών. Είμαστε υπέρμαχοι της ψηφιοποίησης, με πολιτικές ανοιχτών δεδομένων, παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις δραστηριότητές μας και δημιουργία ζωνών WiFi. Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενσωμάτωση της συμμετοχικής ψηφιακής δημοκρατίας στο μοντέλο διακυβέρνησης του δήμου. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει την άμεση εμπλοκή των πολιτών με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, βελτιώνοντας την επεξεργασία των αιτημάτων και την παρακολούθησή τους. Ενσωματώνουμε, επίσης, ψηφιακές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων φορέων για βασικά δημοτικά θέματα. Τέλος, εισάγουμε ψηφιακά δημοψηφίσματα, επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για καίρια ζητήματα. Στόχος μας είναι ένας τεχνολογικά πρωτοπόρος Δήμος που δεν είναι απλώς ανεπτυγμένος, αλλά και διαφανής, αποτελεσματικός και βαθιά συμμετοχικός, τοποθετώντας κάθε κάτοικο στον πυρήνα της ψηφιακής μας εξέλιξης».

Όσο για το κόστος του προγράμματός του, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, είχε μιλήσει συγκεκριμένα: «Σίγουρα, το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, αλλά ένας σαφώς καθορισμένος οδικός χάρτης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ και σαφείς πηγές χρηματοδότησης, έχουμε καταρτίσει ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τα άμεσα βήματα αφορούν την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων του δήμου. Για παράδειγμα, εντός των πρώτων 3-4 μηνών, θα ξεκινήσουμε τον επαναπρογραμματισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, εισάγοντας εξειδικευμένα σχέδια για τον καθαρισμό των δρόμων και τη συντήρηση των δημόσιων χώρων. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες, θα αντιμετωπίσουμε θέματα προσβασιμότητας και κυκλοφοριακού, όπως ράμπες και θέσεις στάθμευσης, ενώ θα εγκαινιάσουμε και ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για αμφίδρομη συμμετοχή των πολιτών. Επίσης, θα αυξήσουμε το δυναμικό της δημοτικής μας αστυνομίας, θα σχεδιάσουμε πάρκα για σκύλους και στις τρεις δημοτικές ενότητες και, εντός 18 μηνών, θα δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Τέλος, δεσμευόμαστε να αναβιώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης κομβικών τοπόσημων, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών».