Την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της πρώτης Κυριακής με την παράταξη να κερδίζει από τον πρώτο γύρο επτά περιφέρειες.

Την δεύτερη Κυριακή θα κριθούν οι υπόλοιπες έξι περιφέρειες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα περιοδείες στις περιφέρειες που βγήκε πρώτη η ΝΔ και οι υποψήφιοι που έχουν το γαλάζιο χρίσμα θα δώσουν τη μάχη της κάλπης στον β' γύρο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λέσβο για να συναντηθεί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τη Μαγνησία μαζί με τον Κώστα Αγοραστό, ενώ θα μεταβεί και σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία και πιθανώς στην Αρκαδία.

Η πρώτη στάση του κ. Μητσοτάκη θα είναι στη Μυτιλήνη στις 17:30, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Στεφανή.

Σημειώνεται πως στις 4 από τις 6 περιφέρειες που θα στηθούν κάλπες την επόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι που έχουν το γαλάζιο χρίσμα ήταν πρώτοι στις χθεσινές κάλπες. Μάλιστα, ο Δημήτρης Πτωχός έφτασε μια ανάσα από την εκλογή του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε έφτασε το 42,6%.

Ίδιο σκηνικό και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον Χρήστο Μέτιο να συγκεντρώνει ποσοστό 42,27%, ενώ στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός έλαβε 41,37%.

Με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει τους υποψηφίους της και να τους καταστήσει νικητές στον β' γύρο.

Οι περιφέρειες που πάνε σε δεύτερο γύρο

Βραδιά θρίλερ ήταν η εκλογική στην Πελοπόννησο καθώς ο Δημήτρης Πτωχός άγγιξε την εκλογή από την 1η Κυριακή αλλά δεν τα κατάφερε καθώς συγκέντρωσε το 42,6%, και πάει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη (31,8%). Ο Μανώλης Μάκαρης του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8%, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούλης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 8%. Συμβούλους εκλέγει και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νίκο Κουτουμάνο που από το 4,6% ανέβηκε στο 6,4%.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (42,2%) θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,3%) σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο αντάρτη. Ακολούθησαν ο Δαμιανός Καγκελίδης του ΠΑΣΟΚ με 9%, ο Στέργιος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%, ενώ συμβούλους εκλέγει και ο Διονύσης Κλάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης με 5,75%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής συγκεντρώνει ποσοστό 40% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 33,8%. Στην τρίτη θέση η υποψήφια του ΚΚΕ και στην τέταρτη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο ντέρμπι στη Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος με 34,2% και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με 35,%. Η υποψήφια με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου πήρε 21,5%, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νόντα Στολτίδη ανέβηκε στο 6,2%.

Με προβάδισμα πηγαίνει στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία (41,3%). Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα (34,1%), ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο Τάσος Τσιαπλές της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε μεγάλη άνοδο, αφού από το 6,9% πλέον έχει 12,8%, ενώ η προερχόμενη από την ΝΔ Ελευθερία Τζανακούλη συγκεντρώνει 9,5%.

Στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Ιωάννης Τρεπεκλής τερμάτισε πρώτος (32,4%) από την νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενη από την ΝΔ Ρόδη Κράτσα (27,4%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος αυτή τη φορά έπεσε στο 15,8%.