Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι υπουργοί Μετανάστευσης των χωρών της Μεσογείου για την 6η κατά σειρά Σύνοδο των κρατών μελών της ομάδος MED5 η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (7/10).

«Μια περήφανη στιγμή για να καλωσορίσουμε με τον Δημήτρη Καιρίδη στη γενέτειρά μας, τη Θεσσαλονίκη, τους υπουργούς Εσωτερικών της Med5. Εδώ, όπου η Μεσόγειος συναντά τα Βαλκάνια, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, υπενθυμίζουμε τη σημασία της συνεργασίας για τη διαμόρφωση του κοινού, ευρωπαϊκού μας μέλλοντος» τόνισε σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η Σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (Migration Pact).

Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ylva Johansson, με μήνυμα της.