Λίγες ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς μιλά στα parapolitika.gr, για τα προβλήματα που αντιμετώπίζουν οι κάτοικοι της πόλης και προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ.Ξυπολυτάς, ο οποίος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές διεκδικεί τη δημαρχία της πόλης εκθέτει τους στόχους και τις προτεραιότητές της παράταξής του «ΝΑΙ», με στόχο την αναβάθμιση και ανάπτυξη του δήμου Κηφισιάς και παράλληλα αναφέρεται στη 10μελή ομάδα αποτελούμενη από διακεκριμένες προσωπικότητες την οποία έχει συγκροτήσει και όπως τονίζει: «Με τη βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία τους, θα συνεισφέρουν με τις συμβουλές τους στην αναγέννηση και αναβάθμιση του Δήμου μας».

Παράλληλα, ο υποψήφιος δήμορχο δεσμεύεται πως: «Εντός των πρώτων 3-4 μηνών, θα ξεκινήσουμε τον επαναπρογραμματισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, εισάγοντας εξειδικευμένα σχέδια για τον καθαρισμό των δρόμων και τη συντήρηση των δημόσιων χώρων. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες, θα αντιμετωπίσουμε θέματα προσβασιμότητας και κυκλοφοριακού, όπως ράμπες και θέσεις στάθμευσης, ενώ θα εγκαινιάσουμε και ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για αμφίδρομη συμμετοχή των πολιτών».

Κ. Ξυπολυτά, σας ακούω να μιλάτε με πάθος για πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Ποιο τομείς είναι αυτοί που χρειάζονται άμεσες λύσεις κατά τη γνώμη σας;

Πράγματι, οι περιοχές της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης έχουν ανάγκη σημαντικές αλλαγές τις οποίες αναφέρουμε αναλυτικά και στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Γι’ αυτό, μέσα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα προσδιορίσαμε πέντε στρατηγικούς άξονες δράσης. Οι άξονες αυτοί θα αποτελέσουν τον οδικό μας χάρτη, διασφαλίζοντας ότι ο Δήμος μας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια και στην Περιβαλλοντική Προστασία, θα γίνει πρότυπο Ποιότητας Ζωής και θα ξεχωρίσει ως κόμβος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εκπαίδευσης. Επιπλέον, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον Δήμο μας σε μια έξυπνη, σύγχρονη πόλη που ανταποκρίνεται και υπερβαίνει τις προσδοκίες των κατοίκων της. Το όραμά μας περιλαμβάνει μια Κηφισιά που θα σέβεται την παράδοση της και θα αναδείξει τον πολιτισμό της, διαφυλάσσοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ιστορικού της κέντρου, ενώ, την ίδια στιγμή, θα είναι σύγχρονη, πράσινη, βιώσιμη και φιλόξενη. Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε συγκεντρώσει και μια ομάδα δέκα προσωπικοτήτων που, με τη βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία τους, θα συνεισφέρουν με τις συμβουλές τους στην αναγέννηση και αναβάθμιση του Δήμου μας.

0U7A8908

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω γι’ αυτό; Από που προέρχονται αυτά τα άτομα; Τι ρόλο θα έχουν;

Ευχαρίστως. Η 10μελής ομάδα που ανέφερα αποτελείται από διακεκριμένα άτομα που έχουν επιδείξει εξαιρετική ικανότητα στους τομείς τους. Προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, όπως ο ακαδημαϊκός χώρος, οι επιχειρήσεις, ο πολιτισμός ή οι δημόσιες υπηρεσίες, και ο καθένας τους διαθέτει πλούσια εμπειρία και γνώση. Τα άτομα αυτά δεν είναι απλώς κάτοικοι της Κηφισιάς, αλλά έχουν συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη και εξέλιξή της όλα αυτά τα χρόνια. Ο ρόλος τους στην ομάδα μας θα είναι πολύπλευρος. Θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι, καθοδηγώντας τις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες με βάση την τεχνογνωσία τους και, επιπλέον, θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της διοίκησης και των κατοίκων, διασφαλίζοντας ότι οι δράσεις μας ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες των δημοτών. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί τη δέσμευσή μας για μια διακυβέρνηση που βασίζεται σε τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρία, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι πολιτικές μας δεν είναι απλώς ένα σύνολο καλών προθέσεων αλλά και αποτελεσματικές και βιώσιμες.

Σε μια εποχή τεχνολογικών εξελίξεων, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση της Κηφισιάς;

Στο όραμά μας για την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη, η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι πρωτοβουλίες μας εκτείνονται από τη χρήση συστημάτων «έξυπνης πόλης», όπως αισθητήρες για την κυκλοφορία και το κλίμα, μέχρι την ανάπτυξη εφαρμογών για ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και ενημέρωση των πολιτών. Είμαστε υπέρμαχοι της ψηφιοποίησης, με πολιτικές ανοιχτών δεδομένων, παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τις δραστηριότητές μας και δημιουργία ζωνών WiFi. Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενσωμάτωση της συμμετοχικής ψηφιακής δημοκρατίας στο μοντέλο διακυβέρνησης του δήμου. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει την άμεση εμπλοκή των πολιτών με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του, βελτιώνοντας την επεξεργασία των αιτημάτων και την παρακολούθησή τους. Ενσωματώνουμε, επίσης, ψηφιακές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων φορέων για βασικά δημοτικά θέματα. Τέλος, εισάγουμε ψηφιακά δημοψηφίσματα, επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για καίρια ζητήματα. Στόχος μας είναι ένας τεχνολογικά πρωτοπόρος Δήμος που δεν είναι απλώς ανεπτυγμένος, αλλά και διαφανής, αποτελεσματικός και βαθιά συμμετοχικός, τοποθετώντας κάθε κάτοικο στον πυρήνα της ψηφιακής μας εξέλιξης.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για αυτά που εξαγγέλλετε;

Σίγουρα, το πρόγραμμά μας δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, αλλά ένας σαφώς καθορισμένος οδικός χάρτης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ και σαφείς πηγές χρηματοδότησης, έχουμε καταρτίσει ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τα άμεσα βήματα αφορούν την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων του δήμου. Για παράδειγμα, εντός των πρώτων 3-4 μηνών, θα ξεκινήσουμε τον επαναπρογραμματισμό των υπηρεσιών καθαριότητας, εισάγοντας εξειδικευμένα σχέδια για τον καθαρισμό των δρόμων και τη συντήρηση των δημόσιων χώρων. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες, θα αντιμετωπίσουμε θέματα προσβασιμότητας και κυκλοφοριακού, όπως ράμπες και θέσεις στάθμευσης, ενώ θα εγκαινιάσουμε και ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για αμφίδρομη συμμετοχή των πολιτών. Επίσης, θα αυξήσουμε το δυναμικό της δημοτικής μας αστυνομίας, θα σχεδιάσουμε πάρκα για σκύλους και στις τρεις δημοτικές ενότητες και, εντός 18 μηνών, θα δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Τέλος, δεσμευόμαστε να αναβιώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης κομβικών τοπόσημων, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών.

 Σε πολιτικό επίπεδο, επειδή πολλά έχουμε ακούσει, έχετε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος;

Η παράταξη μας είναι πολυσυλλεκτική. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός μας έχει την υποστήριξη της ΝΔ, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του κυβερνώντος κόμματος στο όραμά μας για την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Την υποστήριξη αυτή μετέφερε επίσημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα προβλήματα δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν πολιτικό χρώμα, αλλά μόνο ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε εξαιρετικούς υποψήφιους -καταξιωμένους επαγγελματίες- που ζουν στο Δήμο και έχουν ως γνώμονα την ειλικρινή επιθυμία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της περιοχής. Όλοι μαζί, συμβάλλοντας με τις μοναδικές μας ικανότητες και την τεχνογνωσία μας, θα εργαστούμε, ώστε να εγκαινιάσουμε ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη.