Τρεις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εικαστικών και της αγοράς τέχνης είναι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη (Αθήνα Ψηλά).


Κατά αλφαβητική σειρά η Σοφία Γαϊτάνη, η Ρεβέκκα Καμχή και η Βασιλική Σιαντή.
  Οι συλλέκτες και οι φιλότεχνοι τις γνωρίζουν καλά, ωστόσο για κάποιους αποτελεί έκπληξη το ότι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά του Δήμου Αθηναίων.

 Εύλογα, αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για σύμπτωση: Τουναντίον. Διότι, στα σχέδια του Κώστα Μπακογιάννη δεν είναι μόνο να βάλει την Αθήνα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά να την εξελίξει σε έναν πολυπρόσωπο δήμο, που πρώτα από όλα θα προσελκύσει τους Αθηναίους και έπειτα τους επισκέπτες εντός και εκτός συνόρων.

Για αυτό, πήρε την απόφαση να βάλει τις εικαστικές τέχνες πολύ ψηλά στην πολιτιστική του ατζέντα, έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω τα πολλαπλά οφέλη.

Στόχος του είναι να σπάσει τον ελιτισμό στην τέχνη, να αντλήσει νέους οικονομικούς πόρους και να δώσει κίνητρα στους σύγχρονους εικαστικούς για να δημιουργήσουν με ελευθερία και φαντασία. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουν όχι μόνο στο αισθητικό ή το επιμορφωτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην ευαισθητοποίησή της πάνω σε καίρια ζητήματα.

Σοφία, Ρεβέκκα, Βασιλική: Η καθεμια, από την εμπειρία και τις γνώσεις της, έχει κάτι σημαντικό να προσφέρει, με απώτερο, κοινό στόχο να φέρει εις πέρας το όραμα του Κ. Μπακογιάννη για την ουσιαστική πολιτιστική - και κατ’ επέκταση τουριστική - αναβάθμιση της Αθήνας. 

Σοφία Γαϊτάνη

Πολλοί τη γνωρίζουν ως εικαστικό, όμως το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει την αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani, στην περιοχή της Ακρόπολης, που σταδιακά γίνεται όλο και πιο art συνοικία. Είναι άλλωστε η γειτονιά που η ίδια γνωρίζει από μικρό παιδί, αφού εκεί μεγάλωσε.



Η Σοφία Γαϊτάνη είναι απόφοιτη της σχολής Βακαλό µε ειδίκευση στην ζωγραφική, τη γραφιστική και τη διακόσμηση. Κατέχει μια μακρόχρονη πορεία της στον Τύπο ως creative art director σε γνωστά περιοδικά, εφημερίδες και εκδόσεις (Εστία, Ταχυδρόμος, Εικόνες, Εθνος, Playboy, Escape, Μεγάλοι Έλληνες- Σκαι, κ.α.).

Το 2007 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση και ακολούθησαν πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Τζια, Κωνσταντινούπολη και Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια, ζωγραφικής πάνω σε πορσελάνη στην σχολή της Μαριλένας Πατρονικόλα, με αποτέλεσμα να εξελίξει την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία. Αρκετα έργα της και σειρές εικαστικής πορσελάνης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και εταιρικές συλλογές ξενοδοχείων στις Κυκλάδες.

Ρεβέκκα Καμχή

Η Ρεβέκκα Καμχή είναι ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της γκαλερί ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΜΧΗ που λειτουργεί εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Η πρώτη της γκαλερι ήταν στην οδό Σοφοκλέους σε ένα προπολεμικό κτίριο με θέα τον Παρθενώνα όπου είχαν λάβει χώρα ιστορικές εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Takis, ο Μπάικας, αλλά και πιο νέων όπως ο Μανέτας, η Ρίτα Άκερμανν και η Ναν Γκόλντιν. Ειδικά για την τελευταία, η Καμχή είχε το μάτι να ανακαλύψει τη μετέπειτα «έκρηξη» στη ζήτηση των φωτογραφικών έργων της και κατά συνέπεια στις τιμές τους που στη δευτερογενή αγορά είχαν φτάσει σε εκτίμηση τα 12.000 δολάρια.


Είναι γεγονός ότι η γκαλερί της κατάφερε και άνοιξε κατά κάποιο τρόπο τον «κλειστό» κόσμο των συλλεκτών και τους λάτρεις της τέχνης σε ένα άλλο κοινό με μεγάλη ανάμιξη ανθρώπων από διάφορες πτυχές της κοινωνίας. Αλλωστε, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την δραστηριότητά της γκαλερι της είναι η πολιτική μιας μεγάλης εξωστρέφειας. Η ίδια, δίνει πρώτα βάση στην επισκεψιμότητα και τη φιλοξενία και όχι αποκλειστικά στις αγοραπωλησίες.

Είναι μεγάλη της επιθυμία να προτείνει ιδέες και οράματα για την Αθήνα είτε για την τέχνη, είτε για άλλες δράσεις. Η πικρή αλήθεια όμως, όπως η ίδια λέει, είναι ότι η Αθήνα το μόνο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι τα βασικά – τα πολύ βασικά - όπως το να διορθωθούν τα ελαττωματικά, σπασμένα πεζοδρόμια, να βελτιωθεί το σύστημα ανακύκλωσης που θα συμβάλλει και στη μείωση των σκουπιδιών και να ενισχυθεί η επιμόρφωση των παιδιών και των πολιτών για την διαχείριση τους. Ακόμη, θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των αυστηρών νόμων για τις χρήσεις γης.

Θεωρεί απαράδεκτο, το γεγονός ότι εκεί που υπάρχουν αμέτρητα μπαρ να ανοίγουν άλλα τόσα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τα εστιατόρια και τα καφέ. Επιβάλλεται να μπεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των νόμων για το παρκάρισμα πάνω στα πεζοδρόμια, τα αυθαίρετα τραπεζοκαθισματα και «τσαντηροπερίπτερα», όπως τα λέει, που απλώνονται πέραν της δικαιοδοσίας τους. Με άλλα, λόγια, αυτό που λέει, είναι να συμμαζευτεί το χάος που επικρατεί. Ως άνθρωπος της αισθητικής η Ρ. Καμχή, θέλει να κάνει πράξη την μεταμόρφωση των μουτζουρωμένων τοίχων και τη δενδροφύτευση.

Βασιλική Σιαντή

Είναι ιδιοκτήτρια και art director του Εικαστικού Κύκλου Sianti Gallery - μια γκαλερί που έφερε την πρωτοπορία στο εμπόριο Τέχνης, δημιουργώντας από το μηδέν την Αγορά της Μεταξοτυπίας αλλά και μια σειρά επιτυχημένων εκθέσεων με έργα Σύγχρονης Ζωγραφικής που μπήκαν στα περισσότερα σπίτια και γραφεία των Αθηναίων.

Το στοιχείο που τη διαφοροποιεί από άλλους art dealers είναι η εμπειρία που απέκτησε στη διεθνή Αγορά Τέχνης σε έναν από τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών, τον οίκο Sotheby’s, αλλά και στη Saatchi Gallery.



Από τον ρόλο της ως Art Director, συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες ως επιμελήτρια των εκθέσεων τους και ως σύμβουλος σε ζητήματα αγοράς, προβολής και προώθησης της δουλειάς τους.

Κύριος στόχος της είναι να ζωντανέψει η δραστηριότητα στα μουσεία της Αθήνας αλλά και να ενταχθεί η καλλιέργεια της αισθητικής στα σχολεία. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ειδικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για παιδιά στον χώρο της γκαλερί.

Η ίδια, χαρακτηρίζει τον εαυτό της «παιδί του κέντρου». Ανακαλύπτει και λατρεύει οποιοδήποτε εικαστικό σημείο στην περιοχή, ωστόσο βλέπει και σοβαρές ελλείψεις.

Πιστεύει ακράδαντα πως η Αθήνα έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ένα κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας διακρίνει μια αυθεντική πολιτιστική ταυτότητα που αποτελεί ένα κομμάτι της σύνθεσης του Αστικού Πολιτισμού. Για εκείνη, Αστικός Πολιτισμός σημαίνει κάθε είδος τέχνης από την ζωγραφική και την γλυπτική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, μέχρι το θέατρο και τον κινηματογράφο, μέχρι ακόμα και το lifestyle ή τη γαστρονομία.