Έτοιμη να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία είναι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε: «Η ελληνική κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία, να αναβαθμιστεί το ζήτημα στα διεθνή φόρα, ιδίως στο επίπεδο της Ε.Ε., και να υπάρξει συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικών δράσεων».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος, καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή για την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι να έχουν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές εστίες τους. «Οι εν λόγω μονομερείς ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν συνιστούν πράξεις εθνοκάθαρσης και συνεπώς θα πρέπει να τύχουν ανάλογης και αποφασιστικής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα», σύμφωνα με τον βουλευτή.

Γεραπετρίτης: Οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας, είναι σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα. Η Ελλάδα ήταν, εξάλλου, από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τόσο τη Γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας».

Μάλιστα, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εξαρχής καταδίκασε αυτήν την επίθεση. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον Αρμένο ομόλογό του ώστε να συντονίζουν τις δράσεις και να παρέχεται στη χώρα όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία.

«Η Ελλάδα σπό την πρώτη στιγμή υποδέχθηκε εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια και ήδη μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό που έχει ενεργοποιήσει η Ε.Ε. Εξαρτάται από την αρμενική κυβέρνηση εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στην Ελλάδα, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη να τους υποδεχθεί», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.