Εντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το τελευταίο διάστηµα έχουν εκτιναχθεί οι µεταναστευτικές ροές στα νησιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού αλλά και τη συμφωνία για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση μεταξύ των 27 καρτών-μελών της Ε.Ε. που ανακοίνωσαν χθες οι Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, γίνεται προσπάθεια το θέμα να κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης.

Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετακινεί Σύρους από την Κωνσταντινούπολη.

Πιο συγκεκιρμένα, ο Δημήτρης Καιρίδης διευκρίνισε πως η Τουρκία δεν τους έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγες και με προεδρικό διάταγμα τους καλεί να επιστρέψουν εκεί όπου πρωτοκαταγράφηκαν.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού 

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Έτσι φαίνεται. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει αργήσει, τη συζητάμε πάρα πολλά χρόνια και γίνεται μια προσπάθεια να κλείσει πριν τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Είναι ένα από τα πολλά σημεία του νέου συμφώνου μετανάστευσης, και το οποίο είχαμε την εμπλοκή μεταξύ Ιταλίας –Γερμανίας, και το οποίο θα προβλέπει αυξημένη ροή πόρων και υποχρεωτική αλληλεγγύη δηλαδή να μπορούν να μπορούν να μετεγκαθίστανται οι αιτούντες άσυλο σε μια τέτοια περίπτωση σε όλη την Ευρώπη.

ΔΗΜ: Αυτό το ακούμε πολλά χρόνια, είστε αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά μπορεί να λειτουργήσει;

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ναι, με άρνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βέβαια αλλά δεν χρειάζεται ομοφωνία. Υπήρξε συμφωνία στους μόνιμους αντιπροσώπους,  πρέπει να περάσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Αναφορικά με τη μετακίνηση Σύρων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ο κ. Ερντογάν εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου που για αυτόν είναι κρίσιμες να ξανακερδίσει πίσω την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και μπορεί να το κάνει τώρα που η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη,  χρειάζεται να δείξει ότι κάτι κάνει με το μεγάλο πρόβλημα που έχει με τους Σύριους τώρα που η οικονομία δεν πάει καλά και η κοινωνία έχει στραφεί εναντίον των ξένων. Άρα έχει βγάλει ένα προεδρικό διάταγμα να φύγουν όλοι οι Σύριοι από την Κωνσταντινούπολη και να επιστρέψουν εκεί όπου πρωτοκαταγράφηκαν.   

Ερωτηθείς αν ελπίζει ότι θα συνεργαστεί η Τουρκία στο μεταναστευτικό

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ:  Βλέπω ότι συνεργάζεται όχι ελπίζω, το βλέπω. Εμείς θέλουμε πολλά από την Τουρκία, θέλουμε πολύ καλύτερη επιτήρηση των συνόρων και κυρίως του θαλασσίου μετώπου, πάταξη των δικτύων των διακινητών που έχουν γιγαντωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και βέβαια επιστροφές όμως σαν ένα πρώτο βήμα υπάρχει μια πολύ καλύτερη συνεννόηση τις τελευταίες μέρες από τι πριν για αυτό και οι ροές βρίσκονται σε ύφεση τις τελευταίες μέρες.

Αναφορικά με την έρευνα για τα pushbacks

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πόρισμα. Να πούμε ότι η Ελλάδα δεν κάνει pushbacks το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί, αναφέρομαι στην επίσημη πολιτική, από εκεί και πέρα  όταν έχεις χιλιάδες περιστατικά το χρόνο και εκατοντάδες την ημέρα το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες παρατυπίες ή παρανομίες οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν και να καταλογιστούν ευθύνες πάντοτε είναι ανοιχτό. Όμως αυτή η έμφαση σε αυτή τη συζήτηση από ένα σημείο και μετά είναι και αποπροσανατολιστική διότι πάει αλλού την κουβέντα, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και δεν δίνει τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα έχει κάνει πάνω από μισό εκατομμύριο διασώσεις στη θάλασσα από το 2012 και τους τελευταίους μήνες κάνει καθημερινές διασώσεις απέναντι σε εγκληματίες που βάζουν μικρά παιδιά, έγκυες  γυναίκες, ανάπηρους ανθρώπους μέσα σε αυτά τα φουσκωτά τα οποία βυθίζουν καθημερινά και  έχουμε ένα Λιμενικό να τρέχει να διασώζει απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες.  

Αναφορικά με τους εργάτες γης

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Για αυτούς που ζουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια οι οποίοι είτε ήρθαν νόμιμα και λήξαν οι άδειες είτε ήρθαν παράτυπα και παραμείναν στη χώρας μας είναι ένα ζήτημα το οποίο σε βάθος χρόνου για λόγους και δημόσιας τάξης και ασφάλειας θα πρέπει να το δούμε. Δεν μιλάμε για νομιμοποιήσεις πολλω δεν μάλλον για ελληνοποιήσεις, μιλάμε για καταγραφές.