Ελληνική λύση στο θέμα των σιτηρών πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο για συμβολικούς λόγους συνεδρίασε στο Κίεβο τη Δευτέρα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γεραπετρίτης επικεντρώθηκε στις «τεράστιες διαχυτικές συνέπειες», όπως είπε, «που θα έχει, ιδίως για τον εφοδιασμό χωρών του παγκόσμιου Νότου, η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας».

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο

Σιτηρά: Τι πρότεινε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την Αλεξανδρούπολη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέδειξε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος και ειδικά αυτού της Αλεξανδρούπολης.

Αυτή η πρόταση έχει διατυπωθεί εδώ κι έναν χρόνο από Έλληνες αξιωματούχους, αλλά δεν προχώρησε. Μολονότι, οι λεγόμενοι «Διάδρομοι Αλληλεγγύης» της ΕΕ περιλαμβάνουν και την Αλεξανδρούπολη, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είχαν ήδη εξαχθεί 75.000.000 τόνοι ουκρανικών προϊόντων μέσω των «Διαδρόμων Αλληλεγγύης», εκ των οποίων οι 37,4 τόνοι αφορούσαν σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους.

Οι ποσότητες αυτές, όμως, δεν πέρασαν από την Αλεξανδρούπολη. Κι αυτό γιατί, αφενός, η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας (που μέχρι προσφάτως ήταν σε ισχύ) καθιστούσε πιο συμφέρουσα την εν πλω μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και, αφετέρου, επειδή για τις χερσαίες μεταφορές προτεραιότητα έχουν λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετούν τόσο μεγάλα φορτία. Οι συνθήκες, όμως, σιγά σιγά αλλάζουν και η λύση της Αλεξανδρούπολης μοιάζει σωτήρια.