Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 13o ετήσιο Ναυτιλιακό Συνέδριο «Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum». Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι Βέλτιστες Βιομηχανικές Πρακτικές σε όλους τους σημαντικούς τομείς.

Τέσσερις προκλήσεις αντιμετωπίζει η παγκόσμια και ελληνική ναυτιλία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, από το βήμα του Συνεδρίου.

 «Τέσσερις οι προκλήσεις η απαλλαγή από τον άνθρακα, η διακυβέρνηση, η χρηματοδότηση και οι  γεωπολιτικές εξελίξεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Link, Γεράσιμος Καλογηράτος μαζί με τον Νικόλα Μπορνόζη, πρόεδρο της Capital Product Partners, απένειμαν το βραβείο «Capital Link Maritime Sustainability» για το 2023 στον επικεφαλής του τμήματος απανθρακοποίησης της Trafigura.

 «H απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα μπορεί να γίνει. Έχουμε όμως  τον κίνδυνο η απεξάρτηση από τον άνθρακα να αργήσει εάν μια εισφορά άνθρακα δεν επιβληθεί όσο το δυνατό συντομότερα», δήλωσε ο Rasmus Bach Nielsen.

 «Να πρωτοστατήσει η ναυτιλία στην πράσινη μετάβαση«, ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντα  Συμβούλου της Capital Product Partners από το βήμα του 13ου ετήσιου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Capital Link.

O κύριος Γεράσιμος Καλογηράτος αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση.

 «Ξεκινήσαμε μια εκτεταμένη και διαφοροποιημένη επενδυτική πρωτοβουλία ναυπήγησης 63 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς LNG, εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων. Είναι όλα εξοπλισμένα με κορυφαίες τεχνολογίες απόδοσης και εναλλακτικές επιλογές καυσίμων, αντιπροσωπεύοντας μια επένδυση κοντά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια».

Το ανθρώπινο στοιχείο, τη περιβαλλοντική συνείδηση και την ασφάλεια χαρακτήρισε ως ακρογωνιαίους λίθους της αειφορίας και της ποιοτικής ναυτιλίας, η πρόεδρος της HELMEPA Σεμίραμις Παληού.