Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ.


Κώστας Μπακογιάννης: Από το 2019 έχουμε καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

«Από την πρώτη μέρα, από το 2019, έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Έχουμε τη λεγόμενη ρήτρα κλίματος. Να το πω αλλιώς, έχουμε κλιματικοποιήσει όλες μας τις πολιτικές. Μικρές αποφάσεις, μεγάλες αποφάσεις πρέπει να έχουν το περιβάλλον στην καρδιά τους. Για παράδειγμα, ένα pocket park μπορεί να μην αλλάξει την πόλη, αλλά αλλάζει μια γειτονιά. Ή η διπλή ανάπλαση δεν έχει μόνο το χρώμα του Παναθηναϊκού, δεν είναι μόνο πράσινη γι' αυτόν τον λόγο. Είναι και πράσινη γιατί προβλέπει αφενός ένα νέο πάρκο 215 στρεμμάτων στον Βοτανικό, αφετέρου γιατί όταν πέσει η Λεωφόρος, ένα νέο πάρκο θα έρθει να συνδεθεί με μια πράσινη ανάπλαση που ολοκληρώσαμε ήδη στα Κουντουριώτικα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξήγησε ότι «η θερμοκρασία δεν πέφτει με ευχολόγια, ούτε με θεωρίες. Πέφτει με πράξεις και πέφτει όταν δουλεύεις από τα κάτω. Ένα μικρό παράδειγμα είναι τα νέα ψυχρά υλικά στα πεζοδρόμια, διότι δεν κρατάνε τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Όταν χρόνο με τον χρόνο η πόλη, η χώρα είναι πιο ζεστή, αυτό σημαίνει ότι τα υλικά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Ένα άλλο παράδειγμα, που για μένα ίσως είναι το πιο σημαντικό, είναι οι νέοι, ελεύθεροι χώροι που δημιουργούμε. Δηλαδή ακούω πολλούς και λένε “η Αθήνα έχει τσιμέντο, είναι στριμωγμένη, αυτοί είμαστε, δεν αλλάζει, τι να κάνουμε. Έτσι τα κάναμε τη δεκαετία του '50”. Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Σεπόλια, Κοροπούλη, ένα εργοστάσιο έστεκε ερημωμένο για δεκαετίες. Το γκρεμίσαμε και τώρα η γειτονιά έχει ένα πάρκο νέας γενιάς, ένα ευρωπαϊκό, αξιοπρεπές πάρκο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και με τα ΚΤΕΛ της Λιοσίων. Θα προσθέσουμε άλλα δέκα στρέμματα. Ξέρετε, λίγο-λίγο, με υπομονή, με επιμονή η Αθήνα μπορεί να αλλάξει».

Στο ερώτημα των Αθηναίων «γιατί να ψηφίσουμε πάλι Μπακογιάννη» ο ίδιος απαντά: «Γιατί πρέπει να συναντηθεί η γειτονιά με το κλίμα και γιατί έχουμε έργο που είναι απτό, είναι μετρήσιμο, είναι ορατό και έχουμε πάρει μια πορεία στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε».

«Ποτέ δεν θα επιτευχθεί στόχος. Και σας το λέω τώρα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, οποιοσδήποτε δήμαρχος Αθηναίων, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, βγήκε να πει “τα κατάφερα. Κοιτάξτε με πόσο καταπληκτικός είμαι”. “Θαυμάστε με”… Να ξέρετε και να με θυμάστε: Πρέπει να πάει σπίτι του. Γιατί η Αθήνα είναι μια ζωντανή, δυναμική μητρόπολη. Που σημαίνει ότι η ζωή προχωράει μπροστά και εσύ πρέπει να προχωράς μαζί της. Όταν λοιπόν λέμε πεζοδρόμια, λέμε ότι έχουμε κάνει κοντά στους 60 δρόμους. Ωραία. Έχουμε όμως να κάνουμε εμείς 200. Λέμε ότι έχουμε κάνει εκατοντάδες ράμπες. Πρέπει όμως να κάνουμε πολλές ακόμα. Λέμε ότι έχουμε βάλει αισθητήρες σε 700 από αυτές τις ράμπες, ώστε όταν παρκάρει το αυτοκίνητο πάνω, έρχεται αμέσως η Αστυνομία. Πρέπει όμως να βάλουμε και αλλού. Ή να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: τα δημοτικά ιατρεία. Ναι, πετύχαμε επιτέλους τον μεγάλο στόχο που είχε θέσει ο Μιλτιάδης Έβερτ τη δεκαετία του '80, δηλαδή 7 στα 7. Κάθε δημοτικό διαμέρισμα έχει επιτέλους ένα δημοτικό ιατρείο. Από αυτά όμως τα τέσσερα είναι πολυδύναμα. Πρέπει να γίνουν και τα επτά πολυδύναμα. Ή να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Παιδικές χαρές έχουμε 10 νέες τον χρόνο και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας: να έχουμε σε απόσταση 10 λεπτών περπάτημα από κάθε σπίτι μια παιδική χαρά».

Διαβάστε εδώ: Κώστας Μπακογιάννης: "Θέλω μια Αθήνα υπερήφανη για τον σύγχρονο εαυτό της"


Κώστας Μπακογιάννης για αδέσποτα ζώα και κυκλοφοριακό

Σχετικά με τα αδέσποτα τόνισε: «Έχουμε κάνει τρία πράγματα. Πρώτον, έχουμε το καταφύγιο του Σωκράτη, το οποίο είναι πρότυπο καταφύγιο όπου φιλοξενούμε τα αδεσποτάκια μας. Νούμερο 2, έχουμε ένα πρόγραμμα υιοθεσιών και συνεργαζόμαστε με εθελοντές. Νούμερο 3, έχουμε πλέον για πρώτη φορά στην πόλη δημοτικό κτηνιατρείο. Αλλά να το πάμε λίγο πιο πέρα, τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα γατάκια μας. Χρειαζόμαστε ειδικούς χώρους, τους λεγόμενους γατώνες για τα γατάκια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε παντού ποτίστρες στις γειτονιές της πόλης, ότι έχουμε φαγητό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε περιπτώσεις κακοποίησης».

Σχετικά με το κυκλοφοριακό, τόνισε ότι πάσχουμε απελπιστικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η γραμμή μετρό 4 έχει αργήσει δεκαετίες πολλές. Λεωφορεία έρχονται τώρα 250. Επιτέλους, κάνουμε τον σταυρό μας. Αλλά και αυτά δεν θα είναι νέα λεωφορεία, αλλά θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα τα οποία έχουν γεράσει. Εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση με 15 σημεία στο υπουργείο Υποδομών. Επιμένουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί επιτέλους ένας μητροπολιτικός οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα. Όσον αφορά εμάς ως δήμο: Ένα τουλάχιστον νέο πάρκινγκ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Και το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να επεκτείνουμε την ελεγχόμενη στάθμευση», σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Σχετικά με την ασφάλεια των κατοίκων και τις γειτονιές με φως, απάντησε: «43.500 είναι τα ηλεκτρο-φωτιστικά του Δήμου Αθηναίων και στις 129 γειτονιές. Εμείς αυτή τη στιγμή τα αντικαθιστούμε όλα, ένα προς ένα. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει περίπου τα 23.000 και τα έχουμε αναβαθμίσει με led. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πρώτον περισσότερο και καλύτερο φως, που όποιος ζει στην Αθήνα ξέρει ότι δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη για λόγους ασφαλείας. Σημαίνει επίσης αυτοματισμοί. Δεν θα χρειάζεται πλέον να μας παίρνετε τηλέφωνα επειδή έχει χαλάσει ένα φως. Εμείς θα το βλέπουμε αυτόματα και θα ανταποκρινόμαστε. Είναι αυτό που λέμε ''καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα''. Το τρίτο, που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι κάνουμε τρομερή εξοικονόμηση. Ξέρετε, εμείς κόψαμε τα δημοτικά τέλη κατά 5% πέρσι και θα τα περικόψουμε άλλα 5% φέτος. Πώς το πετύχαμε; Όχι επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις. Το πετύχαμε γιατί κάναμε τέτοια έργα νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των οικονομικών του δήμου μας».