Από τα (πολλά) στελέχη που έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο απ’ όλα στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Με αποκορύφωμα την κοινή τους παρουσία και τον «ρόλο» που είχε ο κ. Αποστολάκης στο βίντεο που ανέβασε ο κ. Κασσελάκης από τη συμβολική επίσκεψή τους στη Μακρόνησο.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν είναι απλώς ένας βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα πρόσωπο με ποικίλες αναφορές, που η πρώτη του εμφάνιση δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, με την ιδιότητα του υπουργού Αμυνας, είχε δημιουργήσει ποικίλα ερωτήματα. «Τι δουλειά έχει ένας ναύαρχος σε κυβέρνηση της Αριστεράς;», ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε τότε όχι μόνο στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ των κομματικών παραγόντων που παραδοσιακά βλέπουν με καχυποψία τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την εμπλοκή τους με την πολιτική.

4790425
4828508
4837311
4842243

Ηταν η εποχή, Ιανουάριος του 2019, που ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωνε τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και στον κ. Αποστολάκη βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο για να τον διαδεχθεί στη θέση του υπουργού Αμυνας. Ο κ. Αποστολάκης έγινε, όμως, για... μια ώρα υπουργός και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Αύγουστο του 2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την αποχώρηση του κ. Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι πέριξ του κ. Τσίπρα είχαν φτάσει στο σημείο να μιλήσουν ακόμα και για αποστασία. Ο θόρυβος που προκλήθηκε έκανε τον κ. Αποστολάκη να μήν δεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη!

Ευάγγελος Αποστολάκης: Τεράστια στρατιωτική εμπειρία

Βεβαίως, το όνομα του κ. Αποστολάκη δεν έγινε γνωστό λόγω της συμμετοχής του στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόσωπο με τεράστια στρατιωτική εμπειρία, σημαντικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ταυτόχρονα έχει διατρέξει όλα τα αξιώματα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχει διατελέσει διοικητής των Υποβρύχιων Καταστροφών, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, όπως επίσης και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, τον Σεπτέμβριο του 2015. Η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν, βεβαίως, μία βάσιμη φιλοδοξία, όπως και για κάθε ανώτατο αξιωματικό, που εκπληρώθηκε από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν πολλαπλές φήμες για την απόφαση του κ. Σαμαρά να μην τον τοποθετήσει στη θέση αυτή, περίπου ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να τοποθετήσει τον κ. Αποστολάκη στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Από τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε το σχετικό «αίτημα», η σχέση του με τον κ. Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με κάποιες πηγές που γνωρίζουν τι συνέβη τότε, επηρεάστηκε.

Από την άλλη, ο κ. Αποστολάκης δεν έχει κρύψει ποτέ τη στενή προσωπική σχέση που έχει με την οικογένεια Βαρδινογιάννη εδώ και πολλές δεκαετίες, λόγω και της κοινής καταγωγής τους από το Ρέθυμνο. Ο ναύαρχος ήταν σταθερός συνδαιτημόνας του κ. Βαρδινογιάννη στο αγαπημένο του στέκι «21» στο Κεφαλάρι, ενώ μετέχει και στο Δ.Σ. της Motor Oil.

Η γνωστή, λοιπόν, σχέση έκανε πολλούς να συνδέσουν την επιλογή του κ. Αποστολάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιθυμίες της σημαντικής επιχειρηματικής οικογένειας. Αυτή η φημολογία δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις δύο πλευρές. Αντιθέτως!

5988238


Η πολιτική εξέλιξη του Ευάγγελου Αποστολάκη

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα ο κ. Αποστολάκης είχε κάνει δήλωση υπέρ της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου. Η εμφάνιση, όμως, στο προσκήνιο του Στέφανου Κασσελάκη τον έκανε να αλλάξει άρδην την επιλογή του και να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και τις πρώτες μέρες που έχει εκλεγεί πρόεδρος.

Η εν λόγω επιλογή δημιούργησε απορίες, κυρίως γιατί στις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Κασσελάκης, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Τότε πολλοί αναρωτήθηκαν πώς μπορεί μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής στις Ενοπλες Δυνάμεις, προερχόμενος, μάλιστα, από τα ΟΥΚ, όπως είναι ο κ. Αποστολάκης, να συμφωνεί με μια τέτοια θέση. Ο ναύαρχος με τον τρόπο του «κάλυψε» τον κ. Κασσελάκη και ταυτόχρονα «ακύρωσε» την πρότασή του.

Με βάση, λοιπόν, όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, ο κ. Αποστολάκης θα αποτελεί από εδώ και στο εξής την «ασπίδα» του κ. Κασσελάκη κυρίως σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, όπως φάνηκε και από τον τρόπο που τον κάλυψε στην άστοχη δήλωση που έκανε ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ για το «κρατίδιο της Βόρειας Κύπρου». Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως στο νέο χρηματιστήριο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή η μετοχή του κ. Αποστολάκη είναι στα ύψη.

Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Απογευματινή της Κυριακής» για τον κ. Κασσελάκη: «Εχει το κέφι και τις ικανότητες να βοηθήσει»

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει στην «ΑτΚ», σχετικά με τη γνωριμία του με τον Στέφανο Κασσελάκη: «Η πρώτη επαφή με τον Στέφανο Κασσελάκη έγινε όταν μπήκε ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκπροσωπώντας έτσι την Ομογένεια. Επειτα -και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δεύτερες εθνικές εκλογές- οργανώσαμε και εκτελέσαμε ένα ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη έως την Κάσο, με σκοπό να επισκεφθούμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους ανθρώπους τους. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας αυτής συνομιλήσαμε με πολλούς φορείς και παράγοντες στα νησιά, αλλά και με τους κατοίκους των νησιών, και έτσι στην άκρη της χώρας μας είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω -και από τη μεταξύ μας ανταλλαγή απόψεων και θέσεων- ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να επενδύσεις πάνω του, με δεδομένο ότι έχει πολύ καλές σπουδές και ‘‘περγαμηνές’’ στην επιχειρηματικότητα και είναι ένας άνθρωπος που έχει το κέφι και κυρίως τις ικανότητες να βοηθήσει τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής