Ξέρετε, πολλές φορές εµείς οι πολιτικοί στην αρχή της θητείας µας σε κάποιο δηµόσιο αξίωµα βάζουµε µεγάλους και µακροπρόθεσµους στόχους.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά υποκρύπτει έναν πολύ µεγάλο κίνδυνο: να χαθεί η µάχη της καθηµερινότητας και της βελτίωσης της ζωής των πολιτών άµεσα. Τώρα. Με τον υπουργό Γιάννη Οικονόµου, από την πρώτη στιγµή που κάτσαµε στο ίδιο τραπέζι για να σχεδιάσουµε τα επόµενα βήµατά µας, είπαµε πως η πρώτη µάχη που θα δώσουµε θα είναι αυτή της καθηµερινότητας. 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άλλωστε είναι ένα κατεξοχήν υπουργείο που κρίνεται σε καθηµερινή βάση.  Παρά τα µεγάλα προβλήµατα της εποχής µας, την κλιµατική κρίση, το Μεταναστευτικό, την εισαγόµενη ακρίβεια, τα θέµατα που αφορούν το υπουργείο µας είναι πολλά και αφορούν άµεσα τον πολίτη: από το αίσθηµα ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, την πάταξη δηλαδή της εγκληµατικότητας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ∆ηµοκρατίας, έως τα πιο «µικρά», αλλά σηµαντικά, όπως η παράνοµη στάθµευση, στο υπουργείο έχουµε να αντιµετωπίσουµε ζητήµατα που απαιτούν λύσεις τώρα. Οχι σε βάθος χρόνου. Αυτή τη µάχη είµαστε αποφασισµένοι να τη δώσουµε. Και είναι η πιο δύσκολη γιατί είναι καθηµερινή. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να φύγουν από την προστασία υψηλών προσώπων 2.500 αστυνοµικοί και να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, εκεί δηλαδή όπου πραγµατικά ανήκουν, στην υπηρεσία του πολίτη, αποτελεί ένα πρώτο, βασικό βήµα για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών και να εµπεδωθεί η αίσθηση πως ο αστυνοµικός είναι ένας βασικός πυλώνας που συνδράµει κοµβικά στη βελτίωση της καθηµερινότητας.  Ενα άλλο θέµα που αφορά την καθηµερινότητα των πολιτών είναι αυτό µε τα διπλοπαρκαρίσµατα και τις τροχαίες παραβάσεις.

Αυτό που αποφασίσαµε και ανακοίνωσε ο κ. Οικονόµου στις 11 Σεπτεµβρίου είναι ουσιαστικά µια αναδιάρθρωση, εντατικοποίηση και ένας εκσυγχρονισµός της αστυνόµευσης σε θέµατα οδικής ασφάλειας.  Στόχος είναι να αντιµετωπιστεί δραστικά το φαινόµενο του διπλοπαρκαρίσµατος αλλά και να διαµορφωθεί µια διαφορετική κουλτούρα, µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής οδηγών και πεζών.

Τα πρώτα αποτελέσµατα είναι ενθαρρυντικά. Το διήµερο 18 και 19 Σεπτεµβρίου σε 15 βασικές λεωφόρους και οδούς της Αττικής που αντιµετωπίζουν έντονο πρόβληµα στο διπλοπαρκάρισµα έγιναν εντατικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν από την Ελληνική Αστυνοµία 266 παραβάσεις, που επέφεραν χρηµατικό πρόστιµο και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας στους παραβάτες.

Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί µε βασικό γνώµονα την αλλαγή κουλτούρας. Μέχρι να αντιληφθούµε πως η ελευθερία µας σταµατά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του συνανθρώπου µας και δεν µπορούµε να την παραβιάζουµε. Εφερα δύο βασικά παραδείγµατα για το τι σηµαίνει για εµάς έµφαση στην καθηµερινότητα. Αλλά δεν είναι οι µόνες δράσεις.  Σκοπός µας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ο αστυνοµικός να βρίσκεται εκεί που τον έχουν ανάγκη οι πολίτες. Και να αισθάνεται την παρουσία τους όπως αρµόζει σε µια σύγχρονη ∆ηµοκρατία: µια παρουσία φιλική, ανθρώπινη και εκεί που χρειάζεται µια παρουσία για την αυστηρή τήρηση του νόµου. Το έµψυχο δυναµικό της Ελληνικής Αστυνοµίας, άρτια καταρτισµένο και αυστηρά εκπαιδευµένο, είναι έτοιµο γι’ αυτή τη µεγάλη και δύσκολη µάχη.

Να κερδίσουµε το στοίχηµα της καθηµερινότητας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/9