Υπό άκρα μυστικότητα, για προφανείς λόγους ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετέβη χθες στο Κίεβο, έχοντας παλαιότερα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την εμπόλεμη Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αθήνα.

Αφορμή στάθηκε το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΥ), που για συμβολικούς λόγους συνεδρίασε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

Το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα για τη διεύρυνση της ΕΕ. Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών το κρατούσαν όλες αυτές τις ημέρες επτασφράγιστο μυστικό, στο πλαίσιο όμως αυτής της ιστορικής συνόδου έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ειδικά για την Ελλάδα το μήνυμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς απευθύνεται σε κάθε αναθεωρητική δύναμη και συνεπώς προς την Τουρκία.

Με την άφιξή του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απέτισε φόρο τιμής στον λεγόμενο «τοίχο των ηρώων». Πρόκειται για έναν τοίχο στην καρδιά του Κιέβου, γεμάτο με φωτογραφίες Ουκρανών στρατιωτών που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν αμφιταλαντεύεται σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Ήταν η πρώτη φορά που συνεδρίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε τρίτη χώρα και μάλιστα εμπόλεμη. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αμφιταλαντεύεται σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ουάσινγκτον.

«Ας δούμε τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, αλλά από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τη στήριξή μας», είπε σε δημοσιογράφους. Ενώ στις κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών κ. Κουλέμπα ο κ. Μπορέλ τόνισε: «Συγκαλέσαμε μια ιστορική συνάντηση. Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή». Με τον Ντ. Κουλέμπα να συμπληρώνει: «Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ουκρανία. Πρόκειται για τη σταθερότητα του κόσμου».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 3/10