Στο Ελληνικό, για να δει από κοντά το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπλασης -το κτίριο φροντίδας ΑΜΕΑ-, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και σε έναν πιο εύκολο και εξωστρεφή τρόπο ζωής που στοχεύει το νέο κέντρο φροντίδας για ΑμεΑ στο ΕλληνικόΠρόκειται για το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό και στο οποίο θα στεγαστούν τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ. Το κτίριο είναι πρότυπο για τα Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας στην Ευρώπη. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Το κέντρο, το πρώτο κτιριακό έργο που ολοκληρώθηκε πλήρως στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ελληνικού, σε διάστημα ενός έτους, αποτελείται από τέσσερα πρότυπα κτίρια, συνολικού εμβαδού 11.500 τετραγωνικών μέτρων, και κατασκευάστηκε σε δενδρόφυτη περιοχή έκτασης επτά στρεμμάτων. 

Το συγκρότημα, δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων της Lamda Development, θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την Αμυμώνη, τον Ερμή, τη ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρώτο έργο που αφορά σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε πως το νέο κέντρο στοχεύει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και σε έναν πιο εύκολο και εξωστρεφή τρόπο ζωής. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στη ανάπλαση του Ελληνικού και το πρώτο έργο που αφορά σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «έχει μεγάλη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία το γεγονός ότι το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε στο πλαίσιο της πολύ μεγάλης ανάπλασης που δρομολογείται εδώ στο Ελληνικό αφορά στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από κρατική φροντίδα».

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Γιάννη Βαρδακαστάνη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το όλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού κινείται πια με μεγάλη ταχύτητα» και εξέφρασε την πίστη του ότι «πολύ σύντομα οι πολίτες θα βλέπουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα της μεγάλης αυτής προσπάθειας».

Όπως τόνισε, «πολλοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι, αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε και τα πιο μεγάλα εμπόδια και να δρομολογούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, με το οποίο δημιουργούνται κάθετες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου και θα μετατραπεί σε μία εστία ανάπτυξης, μία εστία καινοτομίας, έναν πόλο πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο κέντρο φροντίδας στο Ελληνικό ένα «κτίριο-υπόδειγμα για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται σύγχρονες δομές που υποστηρίζουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρία».

Διαβάστε ακόμα: Bloomberg - ''Ύμνοι'' για την ανάπλαση στο Ελληνικό: ''Σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας''

Εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο κέντρο φροντίδας για ΑμεΑ στο Ελληνικό

mitsotakis_elliniko5987205-019
mitsotakis_elliniko5987206-020
mitsotakis_elliniko5987207-001
mitsotakis_elliniko5987208-002
mitsotakis_elliniko5987204-018
mitsotakis_elliniko5987210-003
mitsotakis_elliniko5987200-016
mitsotakis_elliniko5987201-017
mitsotakis_elliniko5987218-004
mitsotakis_elliniko5987219-005
mitsotakis_elliniko5987225-006
mitsotakis_elliniko5987232-007
mitsotakis_elliniko5987236-008
mitsotakis_elliniko5987246-009
mitsotakis_elliniko5987272-010
mitsotakis_elliniko5987306-011
mitsotakis_elliniko5987315-012
mitsotakis_elliniko5987337-013
mitsotakis_elliniko5987353-014
mitsotakis_ellinikomitsotakis_elliniko-015

 

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο κέντρο φροντίδας ΑμεΑ στο Ελληνικό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί το νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα στο Ελληνικό που είναι αφιερωμένο στη φροντίδα ΑμεΑ. 

Μετά την ξενάγησή του στον χώρο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχει μεγάλη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία το γεγονός ότι το πρώτο κτίριο το οποίο παραδόθηκε στα πλαίσια της πολύ μεγάλης ανάπλασης η οποία δρομολογείται εδώ στο Ελληνικό αφορά τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από κρατική φροντίδα.

Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα να επισκεφθώ ένα πραγματικά κτίριο-κόσμημα, το οποίο κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της Lamda Development, με τη μεγάλη στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ένα κτίριο υποδειγματικό, το οποίο φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία, παιδιά με αυτισμό, με βαριές εγκεφαλικές παθήσεις, σε έναν χώρο πράγματι μοναδικό. Κάνοντας πράξη και τη δέσμευση της κυβέρνησης να στεκόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στους συμπολίτες μας που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Εύχομαι και ελπίζω η χώρα να αποκτήσει πολλές περισσότερες τέτοιες υποδομές, οι οποίες πραγματικά αναβαθμίζουν στον υπέρτατο βαθμό το επίπεδο φροντίδας που μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας που έχουν πράγματι μια ξεχωριστή ανάγκη της κρατικής φροντίδας.

Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω ότι το όλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού κινείται πια με μεγάλη ταχύτητα. Έχει περάσει από τη φάση της ωρίμανσης στη φάση της υλοποίησης. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν και οι πολίτες τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας.

Πολλοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεμπλέξει αυτό το «κουβάρι» το οποίο κληρονόμησε, όσον αφορά στον χώρο του Ελληνικού. Αποδείξαμε, όμως, ότι μπορούμε να ξεπερνάμε και τα πιο μεγάλα εμπόδια και να δρομολογούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργήσει πολύ σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου που θα απολαύσουν όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και θα μετατραπεί σε μια εστία ανάπτυξης, μια εστία καινοτομίας, έναν πόλο πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Όμως να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα. Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή που ενδεχομένως να είναι και πιο ουσιαστική: αυτό το κτίριο, το οποίο είναι πράγματι ένα κόσμημα και ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται σύγχρονες δομές που υποστηρίζουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Οπότε και πάλι θερμά συγχαρητήρια και στη Lamda Development που το χρηματοδότησε και στον δήμο, χωρίς την επιμονή του οποίου το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

«Είμαστε χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε αυτό το όμορφο, αλλά κυρίως λειτουργικό έργο για συνανθρώπους μας που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Και να πω ότι ,πέραν της τιμής που αποτελεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναμπούμε πάλι στις αίθουσες, να δούμε αυτούς τους συνανθρώπους μας και να καταλάβουμε ότι αυτό που κάναμε είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε να απαλύνουμε κάπως την καθημερινότητά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πραγματικής εποικοδομητικής συνεργασίας του κράτους, του ιδιώτη και της Αυτοδιοίκησης. Πρώτιστα της κυβέρνησης, που εξασφάλισε τον χώρο αυτό μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, και του επενδυτή, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έβαλε περίπου 15 εκατομμύρια και έχτισε και παρέδωσε στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ένα κτίριο λειτουργικό, ασφαλές και πάνω απ’ όλα πραγματικό στολίδι για τα παιδιά μας, τα παιδιά τα τυφλά, τα παιδιά με αυτισμό, τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, που αξίζουν να έχουν ίσα προνόμια και ίσα δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ελληνικό

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Επισκέφθηκε αρχικά το εργοτάξιο όπου εκτελείται η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, μήκους 1,3 χιλιομέτρων, η οποία θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και θα συνδέσει την παραλία του Αλίμου με τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η σήραγγα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Κατά την άφιξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο σημείο όπου ολοκληρώνεται η θεμελίωση του «Riviera Tower», του «πράσινου» οικιστικού ουρανοξύστη, ο οποίος θα αποτελείται από 50 ορόφους και θα φτάσει σε ύψος 200 μέτρων. Επισκέφθηκε επίσης το Ellinikon Experience Center, όπου φιλοξενείται διαδραστική έκθεση για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης συζητήθηκε η πρόοδος για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα καλύψει το 1/3 της συνολικής έκτασης, καταλαμβάνοντας περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, έκταση μεγαλύτερη από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Εμφαση δόθηκε και στα υπόλοιπα έργα υποδομών, όπως οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ρέμα Τραχώνων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2024, και η απορρύπανση - εξυγίανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο.

Τον πρωθυπουργό κατά την ξενάγησή του συνόδευαν ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, και ο αντιπρόεδρος της Lamda Development, Ευάγγελος Χρόνης.