Νέα κόντρα με αφορμή τη μη αναβολή της ψηφοφορίας για την τοποθέτηση των μελών της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων καταγράφηκε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου.

Με τις ψήφους της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης εγκρίθηκαν τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, να αναβληθεί η συνεδρίαση, τελικά δεν πέρασε και αυτό δημιούργησε εντάσεις και αντιπαράθεση.

Η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ψηφίστηκε από τα 3/5 των μελών της Διάσκεψης. Σε σύνολο 26 μελών, ψήφισαν ΝΑΙ 16, ΟΧΙ 8, ΠΑΡΩΝ 2, ενώ απουσίαζε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Από τη σημερινή σύνθεση της ΑΔΑΕ, στη θέση του παραμένει ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος - και αυτός επειδή δεν έχει λήξει η θητεία του. Επίσης ο Γιώργος Μπακάλης από μέλος της Ολομέλειας αναβαθμίζεται στη θέση του αντιπροέδρου. Ο Αθανάσιος Παλιάτσος προορίζεται για αναπληρωτής αντιπρόεδρος και ως τακτικά μέλη οι Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Σταύρος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Τρακάδας, Χαράλαμπος Τσιλιώτης.

Από την ΑΔΑΕ αποχωρούν ο αντιπρόεδρος Μιχαήλ Σακκάς, ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μουστάκας και τα μέλη Κατερίνα Παπανικολάου, Δημήτριος Βέργαδος, Νικόλαος Παπαδάκης, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «δεν πρόκειται για ένα σκάνδαλο απλά των υποκλοπών, αλλά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των υποκλοπών. Θα θυμαμαι τα πάντα και πώς αντιμετώπισαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ της ανεξάρτητης Αρχής τα μέλη της επιτροπής». Επισήμανε πως «η διάσκεψη των προεδρων έχει έναν ειδικό ρόλο και αξία που την απαξιώσατε. Το αίτημα ήταν ορθό, η αναβολή έπρεπε να γίνει, συνεδριάζει αύριο (σημ. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου) η ΑΔΑΕ για το πρόστιμο της ΕΥΠ και τον φάκελο που δεν παρέλαβε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ζητήσαμε αντί σήμερα να ψηφίσουμε για τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ να πάμε τη Δευτέρα σε αυτήν τη διαδικασία με ομοψυχία. Εμείς το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουμε την εισήγησή σας και δηλώνουμε πως η σημερινή (σημ. Πέμπτης) συνεδρίαση αποτελεί πλήγμα στους θεσμούς, στη διαφάνεια και στη δημοκρατία».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταψήφισε λέγοντας: «Πολύ ορθά λέτε για την πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου ότι έχουμε την ίδια για αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας, αλλά σας θυμίζω ότι εσείς συνεργάζεστε με τον κ. Βελόπουλο και την ΕΛΛ. ΛΥΣΗ».

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για Fast track διαδικασία που δεν μπορούν να έχουν δικαίωμα έκφρασης οι συνάδελφοι: «Επιχείρησα να δώσω μια ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να διαλύσει τα σύννεφα πάνω από αυτή τη δυσώδη υπόθεση. Το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν έχετε τη θεσμική ιδιότητα να καταργήσετε τον κ. Ράμμο από τη θέση του. Υπέστη μια αδιανόητη επίθεση σε επίπεδο δολοφονίας χαρακτήρα. Θέλετε να του δέσετε τα χέρια και τον εξωθείτε σε παραίτηση».