«Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα και να ξαναδώσουμε ζωή στον κάμπο. Και αυτό θα γίνει».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 και του ERTNEWS «Τριτολογίες» με τη Σύνθια Σάπικα, αναφερόμενος στην αποκατάσταση των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel, επισημαίνοντας πως προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Σταμενίτης καλεσμένος στην εκπομπή, μίλησε για το εγχείρημα της περισυλλογής των νεκρών ζώων αναφέροντας ότι: «Έγινε μία τιτάνια προσπάθεια για την οποία τον συντονισμό είχε η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βοήθησε στον συντονισμό και σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Από τα δηλωμένα νεκρά ζώα του ΕΛΓΑ περίπου το 70 - 75% έχει διαχειριστεί».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης τόνισε ακόμη: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην περιοδεία του στην Θεσσαλία ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν γρήγορα στις δήλωση ζημιάς, του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου, και να προχωρήσουμε άμεσα τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις». Όπως ανέφερε ο κ.Σταμενίτης το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένη η λίστα των ζώων στον κατάλογο του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη με αποτέλεσμα να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία των αποζημιώσεων στο ζωικό κεφάλαιο». Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης σημείωσε ότι οι συνέπειες της θεομηνίας δεν περιορίζονται μόνο στις καταστροφές και τις αποζημιώσεις της τρέχουσας ζημιάς, αλλά αποτελεί μια μεγάλη διαδικασία, ώστε να αποκατασταθεί η καλλιέργεια και η φυτική και ζωική παραγωγή και οι εγκαταστάσεις.

«Ήδη σήμερα το πρώτο βήμα έγινε, κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή ύψους 600 εκατομμυρίων, το οποίο αφορά 450 εκατομμύρια από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 150 από τον προϋπολογισμό, με ένα κομμάτι από αυτά να κατευθύνεται στον ΕΛΓΑ με σκοπό τις αποζημιώσεις για τον εξοπλισμό», τόνισε ακόμη ο κ. Σταμενίτης αναφορικά με τις ενέργειες για την στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Για τα ασφάλιστρα ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε: «Η ασφάλεια παραμένει δημόσια, ο ΕΛΓΑ Διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του. Η φυτική και ζωική παραγωγή αποζημιώνονται κανονικά από τον ΕΛΓΑ και ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύσει τον οργανισμό, αφού έχουμε πάρει και την έγκριση της Ε.Ε. Όσον αφορά τις γεωργικές εκμετάλλευσεις, δηλαδή την αποκατάσταση του αγροτικού κεφαλαίου, έχει ψηφιστεί ήδη με νόμο να αποζημιωθεί το 70% μέσα από την διαδικασία της αρωγής. Η παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, γνωρίζουν ότι έχουμε πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουμε γρήγορα την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών και να αποκαταστήσουμε τις συνέπειες της θεομηνίας».

Ερωτώμενος ακόμη για τη μειωμένη παραγωγή του ελαιόλαδου και τη διαμόρφωση των τιμών τόνισε: «Είναι κοινή παραδοχή ότι η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να αφήνει έντονα το αποτύπωμα της στις καλλιέργειες και μια απ’ αυτές που έχει επηρεάσει σημαντικά είναι και η ελιά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν το αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, δεν το αντιμετωπίζουν μόνο οι Έλληνες παραγωγοί, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Το πρόβλημα είναι εμφανές και στην Ισπανία, όπου η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει ανοίξει ήδη συζητήσει για τα προβλήματα της ελιάς. Ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην πρώτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου έθεσε το θέμα στην Ε.Ε., συζήτησε με ομολόγους του οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και καταγράφηκε το ζήτημα, το οποίο θέλουμε να κάνουμε από εθνικό ευρωπαϊκό». Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα της στήριξης των παραγωγών πρέπει να συζητηθεί με τους εταίρους.

Αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ελαιόλαδου ο κ. Σταμενίτης επεσήμανε: «Το θέμα των τιμών αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, έχουν βγει τα συνεργεία που ελέγχουν το εύλογο κέρδος των ενδιάμεσων και των σουπερμάρκετ. Όσον αφορά εμάς ήδη καταγράφεται το φαινόμενο, έχουμε δώσει εντολή στις υπηρεσίες του έλεγα να καταγράψουν πού εντοπίζεται η μείωση της παραγωγής, γιατί δεν είναι ομοιόμορφη. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα βρούμε τους τρόπους που μας επιτρέπει το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Η ελιά είναι ένα δέντρο που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό κλίμα και είναι σημαντικό να εξετάσουμε την προσαρμογή της καλλιέργειας στα νέα καιρικά δεδομένα. Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά είναι εμβληματικά προϊόντα, συνδέονται με τον πολιτισμό μας και τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και γενικότερα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη μας. Επομένως, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς και την καλλιέργεια», κατέληξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.