Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις». Το νομοσχέδιο αύριο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι:

  • η αντιμετώπιση της συνέχισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και των νέων παραλλαγών της, ώστε να ανασχεθεί η περαιτέρω διασπορά του και η αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
  • η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των φορέων και οργανισμών του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καθώς και των αυξημένων αναγκών που έχουν ανακύψει, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
  • η διαρκής κάλυψη των ανελαστικών αναγκών των προνοιακών φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατά την παροχή των κοινωνικής φύσεως υπηρεσιών τους προς τους πλέον ευάλωτους πολίτες, καθώς και, αφενός, η απρόσκοπτη συνέχιση των νευραλγικών λειτουργιών τόσο του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. όσο και της ανώνυμης εταιρείας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, αφετέρου, η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε διδακτικό προσωπικό για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο που εισάγει ο ν. 4957/2022 (Α’ 141). Τέλος, σκοπός του εν λόγω Μέρους είναι και η μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.