'Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί ένα πρόσωπο που μπορεί να εκπροσωπήσει μια πορεία της Αριστεράς'', δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή ''Στον αέρα'' με την Νίκη Λυμπεράκη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Τόνισε πως όταν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει αδιαμεσολάβητα το λαό, αυτό παραπέμπει σε πολιτικά προηγούμενα που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, ενώ είπε πως έχει μιλήσει για τον κ. Κασσελάκη με δίκαιο και δικαιολογημένο τρόπο. Ανέφερε πως στην διαδικασία της Κυριακής δεν ψήφισαν οι δικοί μας άνθρωποι αλλά οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Σημείωσε πως η λειτουργία ενός κόμματος πρέπει να είναι δημοκρατική και όχι μεσσαιωνική ενώ είπε πως χρειαζόμαστε ένα κόμμα με ταυτότητα, σύγχρονο και προοδευτικό. Είπε πως δεν σκέφτεται να φύγει από το κόμμα στο βαθμό που παραμένει κόμμα της Αριστεράς. Ανέφερε πως στο συνέδριο θα ζητήσει επαναβεβαίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε μια βαθύτατη κρίση και δεν λύθηκε κανένα θέμα επειδή 60.000 ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη.

Απαντώντας στην νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη ότι ο κ. Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε συνέστησε μεγαλύτερη σεμνότητα στην κ. Αυγέρη λέγοντας ότι υπήρξε υπουργός στην κυβένρνηση Τσίπρα και δεν περιμένει να τον βαθμοληγησει η κ. Αυγέρη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη

Για τον κ. Κασσελάκη: Έχω μιλήσει με έναν τρόπο δίκαιο και δικαιολογημένο, χωρίς χαρακτηρισμούς και υπερασπιζόμενος κάποιες αρχές που κατά τη γνώμη μου σήμερα βλέπουμε ότι δοκιμάζονται στο χώρο της Αριστεράς.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι το ύφος του κ. Κασσελάκη παραπέμπει στον Τράμπ: Είναι μια εκτίμηση πολιτική το ύφος του όχι η ουσία διότι όταν κανείς θεωρεί «εκφράζω αδιαμεσολάβητα το λαό» τι σημαίνει αυτό ; Η δημοκρατία έχει τρόπους οργάνωσης της θέλησης των πολιτών, ένα πολιτικό κόμμα έχει ένα τρόπο οργάνωσης που μέσα σε αυτό εντάσσεται και ο πρόεδρος ή ο αρχηγός του κόμματος το «αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό», «εγώ και ο λαός μου» παραπέμπει σε πολιτικά προηγούμενα τα οποία δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και πιστεύω ότι και με τη δημοκρατία έχουν λίγη σχέση.

Ερωτηθείς αν έχει σχέση ο κ. Κασσελάκης με την Αριστερά: Σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ίδιος, εγώ πιστεύω ότι δεν αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να εκπροσωπήσει σήμερα μια πορεία της Αριστεράς.

Ερωτηθείς πως σχολιάζει ότι ο κ.Κασσελάκης ψηφίστηκε σε τόσο μεγάλο ποσοστό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα απ’ όλα δεν ψήφισαν οι δικοί μας άνθρωποι ψήφισε και άλλος κόσμος μερικοί από τους οποίους δεν είναι δικοί μας άνθρωποι είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η αρνητική κατάληξη ενός συστήματος εκλογής αρχηγού το οποίο ήρθε στην Ελλάδα με τον Γ. Παπανδρέου. Ένα εκατομμύριο τον είχε ψηφίσει τότε βέβαια τις εκλογές τις έχασε δηλαδή θέλω να πω ότι το να σε ψηφίζουν κάποιοι δεν συνιστά ένα στοιχείο νικηφόρας προοπτικής, είναι μια επιλογή ενός αριθμού ανθρώπων θα κριθούμε στην κοινωνία αν θα πείσουμε. Θέλω να πείσουμε, δεν ποντάρω στο να μην πείσουμε, πρέπει να πείσουμε αλλά για να πείσουμε πρέπει τρία πράγματα να έχουμε στο μυαλό μας. Πρώτον ότι υπάρχει διάκριση σήμερα Δεξιά- Αριστερά σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα όχι γιατί θέλουμε να έχουμε ευαγγέλια αλλά γιατί θέλουμε να ξέρουμε από ποια αφετηρία προτείνουμε προτάσεις για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων. Δεν υπάρχουν προτάσεις χωρίς ιδεολογική αφετηρία. Δεύτερον, η λειτουργία ενός κόμματος πρέπει να είναι δημοκρατική λειτουργία χωρίς μεσαιωνικά στοιχεία, αρχηγικά όπως ήταν επί Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ και μεσαιωνικά όπως φαίνονται σήμερα με τον Κασσελάκη.

Το αποτέλεσμα το αναγνωρίζω (ως δημοκρατικό) διότι ήταν μια διαδικασία λάθος που εφαρμόστηκε όμως, δεν μπορώ να αποδεχτώ τις επιπτώσεις αυτού του αποτελέσματος και η πρώτη επίπτωση είναι αυτά που ακούσαμε το βράδυ των εκλογών από τον κ. Κασσελάκη. Καμιά λέξη περί Αριστεράς και κόμματος της Αριστεράς αλλά για να φτιάξει μια δημοκρατική παράταξη όπως είπε, αυτά τα λεει και ο Μητσοτάκης, τα λένε όλοι, το λεει και ο ίδιος όταν μιλάει για το δημοκρατικό κόμμα του Μπάϊντεν αυτό δεν χωράει τους πάντες, αυτή είναι μια συγκεκριμένη άποψη που περιορίζει και κατά τη γνώμη μου μεταλλάσει το εύρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως και σέβομαι τις προσωπικές επιλογές όλων των ανθρώπων και του κ. Κασσελάκη και αναφέρομαι στον σύντροφο του, είμαι απέναντι ως άτομο, ως ιδεολογία στην ομοφοβία όμως συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ μια λέξη δεν βρήκε να πει για τον Ζακ. Βγήκε και καλά έκανε να μιλήσει ανθρώπινα για το σύντροφο του αλλά όταν κανείς είναι πλούσιος από κολέγια και μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμικό στην Αμερική που τα ανέχεται όλα αυτά ας πει και κάτι για τους φτωχούς ανθρώπους που κατά χιλιάδες ομοφυλόφιλους διώκονται καθημερινά, φοβούνται και μερικοί δολοφονούνται κιόλας. Εκεί κρίνεται η λαϊκότητα ενός κόμματος.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ευρεία παράταξη, δυστυχώς συρρικνώθηκε όχι επειδή επικράτησαν οι δικές μου απόψεις, «οι απόψεις των βαριδιών» αλλά επειδή έγινε ένα άλμα προς το κενό. Μια αντίληψη δήθεν ότι θα πάμε προς το Κέντρο πήγαμε προς το πουθενά.

ΔΗΜ.: Η αντίληψη Τσίπρα είναι αυτή;

Προφανές είναι αυτή που πλειοψήφησε στο συνέδριο και μας οδήγησε στην ήττα. Χρειαζόμαστε κόμμα με ταυτότητα, σύγχρονο αριστερό, με ταυτότητα όμως όχι κάτι απ’ όλα και τίποτα γιατί με τον τρόπο αυτό ότι προσπαθούμε να πάρουμε μια αντιπολίτευση πολυσυλλεκτική, από παντού λέγοντας ναι σε όλους να πάρουμε ψήφους τελικά χάνουμε προς παντού.

Αναφορικά με τους «χθεσινούς διορισμούς» στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα κόμμα χωρίς κανόνες και ο κανόνας δεν είναι η θέληση του ενός, δεν είμαι «εγω αδιαμεσολάβητα με όλου»ς έχει κανόνες, θεσμούς ένα κόμμα. Οι κανόνες του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ και του κανονισμού λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας λεει ότι εισηγείται στα όργανα ο πρόεδρος και αποφασίζουν τα όργανα. Εδώ δεν εισηγήθηκε σε κανέναν ο κ. Κασσελάκης ακούσαμε από τις τηλεοράσεις ότι αλλάζει κατά το σύνθημα «Στέφανε άλλαξε τα όλα». Να τ’ αλλάξει όλα αλλά να τ’ αλλάξει με συνεννόηση και με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ: Είμαι συνιδρυτικό μέλος στου κόμματος αυτού, δεν σκέφτομαι να φύγω στο βαθμό που το κόμμα αυτό παραμένει κόμμα της Αριστεράς. Όλα αυτά θα κριθούν στο συνέδριο που θα γίνει το Νοέμβριο. Στο συνέδριο θα ζητήσω επαναβεβαίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν θα πρέπει να είναι απλώς λόγια αλλά και ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ζωής.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε μια διάσπαση: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε μια βαθύτερη κρίση. Η λέξη διάσπαση δεν είναι σωστό να εκφέρεται γιατί μερικές φορές καταντάει αυτοεκπληρούμενη προφητεία αλλά η κρίση βαθαίνει. Δεν λύθηκε κανένα θέμα επειδή 60 χιλιαδες ανθρωποι ψηφίσανε τον κ.Κασσελάκη για πρόεδρο όταν έχουμε χάσει μέσα σε μια τριετία 700 χιλιαδες ψηφοφόρους. Για να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη δεν αρκεί ο Κασσελάκης, το πρόσωπο, χρειάζεται σχέδιο, συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προοπτική, ιδεολογία και μήνυμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γυρίσει σελίδα αλλά έχει σημασία ποια σελίδα θα γυρίσει προς τα μπροστά ή προς τα πίσω. Εδώ γυρνάμε προς τα πίσω σελίδα

Κληθείς να απαντήσει στην κα Αυγέρη: Θα συνιστούσα να υπάρχει μεγαλύτερη σεμνότητα. Εγώ υπήρξα υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και δημοσίως είχα βαθμολογηθεί από τον Τσίπρα με Άριστα 10 στο υπουργείο Παιδείας, αυτή είναι και η αίσθηση στους ανθρώπους που γνωρίζουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς παντού άρα δεν περιμένω να με βαθμολογήσει σήμερα η κα Αυγέρη.

Δεν λεω ότι έχω το φως το αληθινό, ένας απλός πολίτης του χώρου της Αριστεράς είμαι, την άποψη μου θέλω να διατυπώσω ενόψει συνεδρίου το οποίο θέλουμε να γίνει το Νοέμβριο όπως ομόφωνα έχουμε αποφασίσει και εκεί μπορεί να βρεθούνε συνεννοήσεις.

ΔΗΜ: Γιατί το επισημαίνετε εκτιμάτε ότι μπορεί να πάει παρά πίσω;

Έτσι ακούω διάφορα στελέχη βγαίνουν τώρα και λένε να πάμε προς τις ευρωεκλογές. Συνέδριο πανηγυρικό προεκλογικό δεν αντιμετωπίζει τις αιτίας της κατάστασης σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί χάσαμε» αυτό είναι σταυρικό ερώτημα αν δεν απαντηθεί κανείς αρχηγός, κανείς Μεσσίας δεν μπορεί να δώσει καμία προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι βοήθησε στην εκλογή Κασσελάκη ο κ.Τσίπρας: Δεν έχω στοιχεία που να στοιχειοθετούν μια τέτοια εκτίμηση η απουσία του όμως, η άρνησή του να λάβει θέση δημόσια όταν στο όνομά του μιλούσαν οι οπαδοί του κ.Κασσελάκη και δυσφημούσαν την Έφη Αχτσιόγλου με προβληματίζει.