Έτοιμη να πέσει στο νερό είναι η πρώτη ελληνική φρεγάτα «Belharra», με την ονομασία «Κίμων», σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», καθώς προετοιμάζεται η επίσημη τελετή για την καθέλκυσή της στις 4 Οκτωβρίου, στα ναυπηγεία της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Τη Γαλλία αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, χωρίς όμως να αποκλείεται και η παρουσία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων

Οι φρεγάτες αυτές αποτελούν ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού μιας κατηγορίας πολεμικών πλοίων, που θα χρησιμοποιηθούν τόσο από το γαλλικό όσο και από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το τελευταίο παρήγγειλε τρία πλοία αυτού του τύπου με προαίρεση για ακόμη ένα.

belharra_2
Έπειτα από την έναρξη του άτυπου διαγωνισμού για τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, το Πολεμικό Ναυτικό κατέληξε ότι το νέο πλοίο του ελληνικού στόλου θα είναι η γαλλικής κατασκευής και σχεδίασης «Belharra». Η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να επιφέρει μια σημαντική μείωση του κόστους των προαναφερθέντων πλοίων, ενώ στην πρόταση ναυπήγησης επίσης περιλαμβάνεται σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Η πρώτη φρεγάτα «Belharra» θα φέρει την ονομασία «Κίμων» και θα μεταφερθεί από τον χώρο ναυπήγησής της και θα ριχτεί για πρώτη φορά στο νερό για δοκιμές θαλάσσης. Όπως συμβαίνει με κάθε νεότευκτο πλοίο, μετά την καθέλκυσή της η φρεγάτα «Κίμων» θα εξοπλιστεί και θα υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο και πολλαπλές δοκιμές. Μάλιστα, στις δοκιμές θα παρευρίσκονται και μέλη με ειδική εμπειρία από το Πολεμικό Ναυτικό μας, ώστε να κάνουν τυχόν υποδείξεις, παρατηρήσεις και -αν χρειαστεί- αλλαγές. Αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τότε η φρεγάτα «Κίμων» αναμένεται να αρχίσει τις περιπολίες στις ελληνικές θάλασσες στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πλοία δεν θα έρθουν εξ αρχής με όλον τους τον εξοπλισμό. Για λόγους ταχύτερης παράδοσης, αποφασίστηκε τόσο ο «Κίμων» όσο και το επόμενο πλοίο, ο «Νέαρχος», να έχουν διαμόρφωση αντίστοιχη των γαλλικών.
Έτσι θα παραδοθούν πιο γρήγορα, καθώς θα έχουν παρόμοια τμήματα κατασκευής. Όποιος επιπλέον εξοπλισμός έχει απαιτηθεί για τα ελληνικά σκάφη θα τοποθετηθεί έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από ελληνικά χέρια και σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ουσιαστική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού

Η ένταξη των φρεγατών «Belharra» αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ύστερα από πολλά χρόνια.

belharra_1

Η «ξηρασία» των προηγούμενων ετών στους εξοπλισμούς έχει τελειώσει και το Πολεμικό Ναυτικό πλέον κάνει ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα. Στο γεωπολιτικό πεδίο, από τη στιγμή που και οι τρεις φρεγάτες θα πλέουν στο Αιγαίο, θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα τους δώσουν δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα «δυναμικό τρίο», που θα αποτελείται από τις «Belharra», τα γαλλικά μαχητικά Rafale, αλλά και τα αναμενόμενα αεροσκάφη τύπου Stealth F-35.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25/9