Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπαίνει πλέον σε νέα εποχή, στη μετά Τσίπρα εποχή.

Μπορεί ο ενθουσιασμός και τα πανηγύρια να μην έχουν σταματήσει ακόμα. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα για τον κ. Κασσελάκη στο εσωτερικό του κόμματος θα είναι δύσκολη.

Όπως λένε μάλιστα στελέχη τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης θα διαπιστώσει ότι ο «πόλεμος» που υπέστη μέσα στην προεκλογική περίοδο ήταν απλά προθέρμανση για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Το ζητούμενο για τον νέο πρόεδρο είναι το πώς θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτούς που χθες μιλούσαν για τη διάσπαση του κόμματος και οι οποίοι δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της υποψηφιότητάς του, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015.

Η επιτυχία του νέου προέδρου θα είναι να υπάρξουν μεμονωμένες αποχωρήσεις και όχι μαζικές κινήσεις που θα δώσουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα φυλλορροεί. 
Όμως ακόμα και αν καταφέρει να κρατήσει κάποιους από αυτούς που τον αμφισβητούν σήμερα μέσα στο κόμμα, το σίγουρο είναι ότι θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τους διαγράψει ο ίδιος, αφού πολύ σύντομα θα τον αμφισβητούν. Πάντως σε γενικές γραμμές, μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις περί διάσπασης, πολλοί έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους και να κρατούν στάση αναμονής για την επόμενη μέρα.

Οι πιο ρεαλιστές λένε, μάλιστα, ότι θα πρέπει πρώτα να τον ακούσουν, να δουν τις προθέσεις του και μετά να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Με δεδομένο ότι τον γνωρίζουν λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτός ξέρει ακόμα λιγότερους, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθεί. Θα πρέπει να ξεκινήσει η ενημέρωσή του για όλα τα θέματα του κόμματος, αφού αυτό αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο.
 Καθώς, μάλιστα, πριν καταθέσει την υποψηφιότητά του είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική θητεία στον Στρατό και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα πρέπει τώρα να τις εναρμονίσει με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να πείσει τους συντρόφους του ότι οι δικές του απόψεις είναι οι σωστές. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδείξει ότι όταν έλεγε ότι θα βρεθεί κοντά στην κοινωνία το εννοούσε, ώστε να ξεκινήσει «την πορεία του προς τον λαό» μαζί με την ομάδα που θα στελεχώσει το επιτελείο του και η οποία δεν θα πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπλα του σε αυτή τη διαδικασία θα βρεθούν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Άννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ενώ σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του στο κόμμα θα παίξει και ο Νίκος Παππάς, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού.

Άλλο ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πώς θα χαλιναγωγήσει κάποιες συμπεριφορές συνεργατών του, όπως του Παύλου Πολάκη, που αποτελεί και τον αδύναμο κρίκο.

Κοινοβουλευτικά, τουλάχιστον για την ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίζεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού γύρω του έχει ήδη μία μεγάλη ομάδα βουλευτών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Καραμέρος, η Έλενα Ακρίτα, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας. Η είσοδός του στο Κοινοβούλιο μοιάζει μάλλον δύσκολη, καθώς ο Όθωνας Ηλιόπουλος και η Έλενα Ακρίτα αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Ο χρόνος θα δείξει τι θα κάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ωστόσο, το θέμα το έχει κλείσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, τονίζοντας ότι δεν θέλει να βρεθεί τρόπος να εκλεγεί στην Βουλή. Οπότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στην ΚΟ του κόμματος.