«Πρέπει να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, Olympia Forum IV, που διοργανώνεται από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως πρόσθεσε, «θα κινηθούμε σε τρεις άξονες» και συνέχισε:

 «Πρώτον σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Είναι κάτι το οποίο καλούμαστε να φτιάξουμε, διότι πίσω από κάθε άξονα και κάθε τίτλο υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν.

Το δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή αν αυτό το προσωπικό, αν αυτά τα νοσοκομεία, μπορούν να μας δώσουν περισσότερα, αν τα οργανώσουμε καλύτερα.

Το τρίτο είναι να περάσουμε στην νέα εποχή, στην ψηφιοποίηση, όπου υστερούμε σαν ΕΣΥ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Κατόπιν, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις εκ οποίων οι 800 είναι στο ΕΚΑΒ και μάλιστα υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε οι 10.000 προσλήψεις που είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι εμπροσθοβαρείς το 2024, δηλαδή να μην έχουμε έναν ίσο καταμερισμό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων να γίνει το 2024».

Σχετικά με την κτιριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης και Αυθεντικότητας, για πρώτη φορά νοσοκομεία στη χώρα μας ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται με ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ για τις δομές του ΕΣΥ».

Παράλληλα, τόνισε ότι «για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό διοχετεύεται προς την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και ως εκ τούτου θα βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση».

Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, είπε ότι «γίνεται προσπάθεια, ώστε να έχουμε μία πλήρη χαρτογράφηση, προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, δηλαδή να αγοράζουμε μηχανήματα, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «αυτή την στιγμή η χώρα μας είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον αριθμό νοσοκομειακών κλινών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν νοσοκομεία», προσθέτοντας ότι «πολλές φορές η συζήτηση για την υγεία στην Ελλάδα γίνεται με μυθεύματα και κλισέ».

Επανερχόμενος στην ψηφιοποίηση, είπε ότι «χάρις στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε τον ψηφιακό φάκελο υγείας» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε και το πολύ μεγάλο έργο της ενοποίησης και της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, με το οποίο όλα τα συστήματα των νοσοκομείων θα ενοποιηθούν, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους».