Ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη και ενώ στην Κουμουνδούρου τα ψύχραιμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν φόβους μήπως η κατάσταση παρεκτραπεί την Κυριακή, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων εμφανίζονται αποφασισμένα για όλα.

Εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Οι γκάφες

Η γκάφα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης το βράδυ της Πέμπτης αποκαλώντας τα κατεχόμενα «κρατίδιο» έδωσε έναν πόντο στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή εμφανιζόταν με την πλάτη στον τοίχο για την ατυχή της δήλωση περί σεξισμού, επειδή ο συνυποψήφιός της την αποκάλεσε με το μικρό της όνομα.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης στην περιοδεία του στο Αιγάλεω, μιλώντας για το Κυπριακό δεν κατάφερε να βρει αμέσως τη λέξη «ψευδοκράτος», ενώ η κυρία Αχτσιόγλου δύο μέρες νωρίτερα παρέκαμψε, μάλλον από υπερβολικό άγχος εν μέσω πίεσης σε μία συνέντευξη, την ερώτηση για τα 12 μίλια, παρότι της την απηύθυναν δύο φορές.

Το επιτελείο του υποψήφιου προέδρου αλλά και ο ίδιος απέδωσαν στην κούραση και στα... κακά ελληνικά του το φραστικό ατόπημα, ενώ από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου υποβαθμίστηκε εντελώς η δική της γκάφα.

Η απάντηση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε, πάντως, χθες για τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία εβδομάδα αλλά και για τις επιθέσεις που δέχθηκε από την Έφη Αχτσιόγλου: «Λυπάμαι που θα μιλήσω στενάχωρα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν έβαζα υποψηφιότητα δεν φανταζόμουν ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει τόσο. Κρατιέμαι πίσω όλη αυτή την εβδομάδα επίτηδες, γιατί δεν θέλω να δίνω τροφή σε όλη αυτή την ένταση. Στηρίζω τη συναγωνίστριά μου δημόσια, ακούω "δεν με στήριξες". Βλέπω κάθε βίντεό της να στρέφει τα βέλη της σ’ εμένα, λες και εγώ είμαι ο Μητσοτάκης. Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη και αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση. Βλέπω να διακινεί σενάρια ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος... την διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης. Είμαι αναγκασμένος να πω ότι στην Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκα τον Ιούλιο, λίγο μετά την υποψηφιότητά της, στέλνοντας προτάσεις για να βάλει, αν ήθελε, στο πρόγραμμά της. Να συνδράμω. Να συζητήσουμε. Να είμαι παρών. Είναι σε αυτό εδώ το χαρτί, το οποίο δημοσιοποιώ. Δεν μου απάντησε ποτέ -είναι δικαίωμά της-, όμως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της. Δεν είχα κανέναν αυτοσκοπό για αυτοπροβολή. Ήθελα το “μαζί” και δεν το βρήκα. Αυτό το “μαζί” το ζητάω από εσάς. Τονίζω τη λέξη: ΕΝΟΤΗΤΑ Εσείς είστε οι εγγυητές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο δικός σας. Κάνω έκκληση. Χαμηλώστε τους τόνους. Ψηφίστε όποιον θέλετε την Κυριακή. Νιώστε την ανάγκη του διπλανού σας να ψηφίσει το αντίθετο από εσάς. Είμαστε ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ. Αυτή είναι μία σπουδαία λέξη. Δεν τη σκορπάμε. Αυτή η λέξη από τη Δευτέρα θα μας ενώνει. Αυτή η λέξη είναι η χαραγμένη Αριστερά στην καρδιά μας».

Ο υποψήφιος πρόεδρος ρωτήθηκε ακόμα για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί παλιάς συνεργασίας του με τον κ. Μητσοτάκη και απάντησε: «Ο κ. Φίλης μπορεί να λέει ό,τι θέλει και είναι ξεκάθαρο ότι λέει ψέματα». Ανέφερε ακόμα ότι έχει γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά στην Ομογένεια. «Έχω να του μιλήσω εδώ και χρόνια. Ουδέποτε ήμουν συνεργάτης του. Οι πρωθυπουργός καθώς και το επιτελείο του έχει διαψεύσει ότι ήμουν συνεργάτης του», συμπλήρωσε. «Η Ομπρέλα (σ.σ. τάση με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) είναι ενάντιά μου για κάποιον λόγο, αντί να αφουγκράζεται τον ενωτικό μου λόγο. Δεν με πειράζουν οι επιθέσεις, τις “ξεσκονίζω” από την Κυριακή το βράδυ...», επισήμανε, κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση... ξεσκονίσματος του ώμου του.

Αχτσιόγλου για Κασσελάκη: Έλλειψη πολιτικού πλαισίου

Από την άλλη, η Έφη Αχτσιόγλου η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετική προς τον αντίπαλό της καταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη έλλειψη πολιτικού πλαισίου, σχεδίου, γνώσης και εμπειρίας. Στρέφοντας, μάλιστα, πάλι τα πυρά της στον Παύλο Πολάκη χωρίς να τον κατονομάσει, η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε πάλι τον κ. Κασσελάκη να τον αποδοκιμάσει, αναφερόμενη σε «ανθρωποφαγικές επιθέσεις» που δέχεται η ίδια από τον Κρητικό βουλευτή. «Δεν εκπορεύονται από τον ίδιο. Δεν μπορεί από ένα πρόσωπο να συνεχίσει αυτή την υβριστική τακτική. Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να καταδικάζει τέτοιες πρακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη στάση σιωπής που επέλεξε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την επέκρινε, λέγοντας ότι «ορθώς κρατάει την ουδετερότητα αυτή. Δεν είμαι εγώ εκείνη που θα του υποδείξω τι θα κάνει...», συμπλήρωσε. Η υποψήφια πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα με νόημα ότι «είναι σημαντικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κάνει αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή», καθώς ο 35χρονος συνυποψήφιός της δύσκολα θα γίνει βουλευτής.

Εκκλήσεις Σβίγκου, Βασιλειάδη για πολιτισμένο διάλογο

Η λυσσαλέα μάχη ανάμεσα στα δύο κομματικά επιτελεία έχει φτάσει στα όρια της εμφύλιας κομματικής σύρραξης, γεγονός που έχει ανησυχήσει την ηγεσία του κόμματος.

Έτσι, με κοινή δήλωσή τους οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης επιχείρησαν να βάλουν φρένο στον αλληλοσπαραγμό ενόψει της Κυριακής. Στη δήλωσή τους ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα «οι σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τα fake news, οι ύβρεις», που κυριαρχούν κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν ενταθεί και που αντιστοιχούν σε «φαινόμενα που ζημιώνουν όλους κι όλες μας» αλλά και «το ίδιο το κόμμα, αλλά και τους συνυποψήφιους για την προεδρία». Κάλεσαν, επίσης, «να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη».

Με πληροφορίες από την Απογευματινή