georgiadis_vouli_apergia
Πολιτική

Γεωργιάδης για Κασσελάκη: Είναι άσχετος, όποτε μιλάει πολιτικά πετάει κι ένα μαργαριτάρι - Μηδενικό πολιτικό βάρος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι δημιούργημα διαφημιστικής εταιρείας»

Με τη φράση «όσο περισσότερο μιλάει τόσο περισσότερο εμφανίζεται το πραγματικό μηδενικό του πολιτικό βάρος», ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ο κ. Κασσελάκης «είναι άσχετος στην πολιτική. Είναι ένα δημιούργημα κάποιας καλής διαφημιστικής εταιρείας» και συμπλήρωσε: «Αν κατορθώσει την Κυριακή να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι δικό τους θέμα. Αλλά πολιτικά, όποτε μιλάει πετάει και ένα μαργαριτάρι. Άρα, έχουμε να ακούσουμε ακόμα πολλά μαργαριτάρια και αν εκλεγεί με το καλό πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερα».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ο κ. Κασσελάκης «ως σπρίντερ απεδείχθη εξαιρετικά ταλαντούχος. Όμως η πολιτική δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε σε προ δεκαετίας βίντεο του κ. Κασσελάκης: «Μας εξηγούσε πόσο ευλογία για την Ελλάδα είναι το brain drain, δηλαδή η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό. Να υπενθυμίσω ότι η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, των παιδιών μας την εποχή της χρεοκοπίας και των μνημονίων ήταν το πιο επώδυνο ίσως σοκ στην ελληνική κοινωνία τη δεκαετία που πέρασε, οι συντάξεις και η περικοπή τους και το brain drain ήταν τα δύο χειρότερα πράγματα που συνέβησαν. Λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης το παρουσιάζει, όχι περίπου, ακριβώς ως ευλογία για την Ελλάδα, ως λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας».

«Μέχρι τώρα όλα τα κόμματα λέγανε πώς μπορούν να αντιστρέψουν το brain drain και πώς θα το σταματήσουμε. Αυτό είναι εκπληκτική πολιτική θέση, καμία σχέση με ό,τι λένε όλα τα ελληνικά κόμματα» τόνισε.

Όσον αφορά στην κριτική που δέχεται για παρέμβαση στα εσωκομματικά άλλης παράταξης, ανέφερε: «Εγώ, εκτός από υπουργός, είμαι και πολίτης και μου αρέσει και η πολιτική. Λοιπόν, δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός, η σιωπή δεν είναι το δυνατό μου χαρακτηριστικό».

Ολοκληρώνοντας το σχόλιό του για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εμένα μου αρέσει οι νέοι άνθρωποι να μπαίνουν στην πολιτική και δεν θέλω να τον κατηγορήσω γι’ αυτό. Πολύ καλά κάνει και κατεβαίνει και πολύ καλά κάνει και ασχολείται με την πολιτική, εγώ θέλω και περισσότεροι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με την πολιτική, δεν έχω καμία αντίρρηση, μου αρέσει. (…) Ως σπρίντερ απεδείχθη εξαιρετικά ταλαντούχος. Όμως η πολιτική δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος».

Για το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο»

Για την ανακοίνωση των εργαζομένων Στο Κόκκινο, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι δεν στέλνει ο ίδιος την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ότι μεταβίβασε την καταγγελία των εργαζομένων.

«Βγαίνουν οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο και λένε ότι τις τελευταίες μέρες, λόγω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται απειλές για τη δουλειά τους. Όχι κατ’ ανάγκη από τους προϊσταμένους τους στον σταθμό, το ξεκαθαρίζω, από κάποια κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θεωρούν ότι θα κερδίσουν την Κυριακή και θα έρθουν εκεί να ξηλώσουν τους υποστηρικτές του αντιπάλου. Όμως το Κόκκινο είναι κομματικής ιδιοκτησίας σταθμός, άρα τα κομματικά στελέχη ενέχουν θέση εργοδότη, άρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, ούτε φυσικά μπορούν να διώξουν κανέναν επειδή υποστήριξε την Αχτσιόγλου ή επειδή υποστήριξε τον κ. Κασσελάκη. Αυτό δεν γίνεται, αυτό είναι η βλαπτική μεταβολή», είπε.

«Απόλυση εργαζομένου από εταιρεία για τα πολιτικά του φρονήματα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, το λέω αυτό να το ακούσει και ο φίλος μου ο Παύλος Πολάκης, απ’ ό,τι μαθαίνω αυτός είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις», συμπλήρωσε με νόημα.

Γεωργιάδης: «Τραγέλαφος οι χθεσινές κινητοποιήσεις»

Όσον αφορά στο υπό συζήτηση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο και τα αντιπολιτευτικά πυρά που κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, κατάργηση του οκταώρου και του πενθήμερου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, αρχικά, πως θεωρεί το ΚΚΕ τον πραγματικό σοβαρό ιδεολογικό του αντίπαλο. «Άλλωστε στη χθεσινή απεργία τα μόνα σωματεία που είχαν κάποιου είδους αντίδραση ήταν του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ», είπε.

«Ας υποθέσουμε ότι ο κακός Γεωργιάδης καταργεί το πενθήμερο και το οκτάωρο. Εάν το έκανα στα αλήθεια, πιστεύετε ότι χθες η εικόνα αυτών των δήθεν τεράστιων απεργιακών κινητοποιήσεων θα ήταν αυτή που είδατε; Γιατί φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι όλο το χθεσινό ήταν ένας τραγέλαφος για τον συνδικαλισμό, ήταν κωμωδία. Διακήρυσσαν απεργίες οι πάντες και των πάντων, θα πω μόνο μερικά νούμερα. Στην ΟΙΕΛΕ, στην Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που κήρυξαν απεργία, σε 9.000 μέλη απήργησαν 30 άτομα. Στην ΑΔΕΔΥ είναι ακόμα χειρότερα, σε 350.000 δημόσιους υπαλλήλους απήργησαν περίπου 100. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ταλαιπώρησαν τόσο πολύ τον κόσμο, διέκοψαν την απεργία κατά τη διάρκεια της μέρας», επισήμανε ο υπουργός.

«Πιστεύετε στα σοβαρά ότι αν κάποιος καταργούσε το πενθήμερο και το οκτάωρο, η κοινωνία θα αντιδρούσε με αυτή την αδιαφορία; Θα ήταν τρομακτικό εάν κάποιος καταργούσε το οκτάωρο και το πενθήμερο και η κοινωνία αδιαφορούσε», συμπλήρωσε. «Ο λόγος που απέτυχαν παντελώς και έγιναν ρεζίλι των σκυλιών όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και των άλλων είναι διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ούτε το οκτάωρο καταργείται ούτε το πενθήμερο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Γεωργιάδης: «Δεν μπορείς να κάνεις υπερωρίες “bypass”» 

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι αυτό που γίνεται είναι ότι νομοθετείται λέξη προς λέξη ένα τμήμα της ευρωπαϊκής οδηγίας, το οποίο είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να ενσωματώσει, που λέει ότι ένας εργαζόμενος που έχει μια κύρια σύμβαση δεν μπορεί να δεχθεί απαγόρευση να κάνει και μία δεύτερη σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη.

«Δηλαδή, η ευρωπαϊκή οδηγία θεωρεί τη δυνατότητα του εργαζομένου να δουλεύει σε παράλληλη απασχόληση ως ένα αναφαίρετο δικαίωμά του», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι στην εγκύκλιο και στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει δεύτερη σύμβαση σε εταιρεία που συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την εταιρεία που έχει κύρια σύμβαση εργασίας, κάτι που διαπιστώνεται πλέον με το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το πάτημα ενός κουμπιού, σύμφωνα με τον υπουργό. «Άρα δεν μπορείς να κάνεις υπερωρίες “bypass”», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στο πενθήμερο και στο τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, σε σχέση με την εργασία Σάββατο ή Κυριακή, ανέφερε τα εξής: «Έχεις μία βιομηχανία που δουλεύει με πενθήμερες εναλλασσόμενες βάρδιες. Για να κρατήσεις το εργοστάσιό σου σε λειτουργία επειδή δεν βρίσκεις πια επιπλέον προσωπικό, ξέρετε ότι στη βιομηχανία υπάρχει έλλειμμα πάνω από 100.000 θέσεων εργασίας, δεν υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό στην Ελλάδα για να προσληφθεί σε αυτές τις βιομηχανίες, δυστυχώς πρέπει να βάλεις να δουλεύουν εργαζόμενοί σου, κάποιοι από αυτούς, και το Σάββατο. Τι έκαναν μέχρι σήμερα και τι κάνουν μέχρι σήμερα οι βιομηχανίες. Δύο λύσεις έχουν. Ή θα κλείνουν το Σάββατο αν δεν έχουν εργάτες, ένα ενδεχόμενο ή θα λειτουργούν το Σάββατο, αλλά θα βάλουν τους εργάτες να δουλεύουν με μαύρα, παράνομα. Τι λέμε εμείς, αντί, κύριε, να κλείνεις και να παθαίνεις πολύ μεγάλη ζημιά ή αντί να τους πληρώνουμε μαύρα και να δουλεύουν παράνομα το Σάββατο, έλα να ρυθμίσουμε αυτό το πρόβλημα. Πώς το ρυθμίζουμε, σε βάζουμε να δουλεύεις το Σάββατο μία επιπλέον βάρδια, οκτάωρη -χωρίς υπερωρία, το Σάββατο απαγορεύεται- σου πληρώνουμε αυτή τη βάρδια συν 40% πάνω από την κανονική υπερωρία και στην επιχείρηση λέμε αυτό το οκτάωρο επιπλέον δεν μετράει στο gap των 150 ωρών. Πάντα βέβαια αυτό, πάντα, με τη συναίνεση του εργαζόμενου και γράφουμε ότι απαγορεύεται εάν ο εργαζόμενος αρνηθεί να υποστεί λόγω αυτής άρνησης οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή».

Για την εργασία την Κυριακή

Όσον αφορά την εργασία την Κυριακή, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τα εξής: «Έρχονται μία σειρά βιομηχανιών και λένε, εμείς, κύριε υπουργέ, ενώ μας λέτε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, μας επιβάλλετε να κλείνουμε την Κυριακή. Όμως οι μηχανές που έχουμε, που δουλεύουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όταν τις κλείνουμε, για να ξαναπάρουν μπρος θέλουν 24 ώρες. Άρα στην ουσία δουλεύουμε, off την Κυριακή και με μειωμένη παραγωγή τη Δευτέρα. Και μαθαίνουμε τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι ομοειδείς αυτές βιομηχανίες δουλεύουν και την Κυριακή και σου λέει και μειώνουμε την παραγωγή μας και είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί από τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη. Τι λέμε εμείς. Πάντα πάλι με τη συναίνεση του εργαζόμενου, σε αφήνω να δουλεύεις την Κυριακή εφόσον το θέλει ο εργαζόμενος να κάνει μία βάρδια επιπλέον την Κυριακή, νόμιμα, αλλά για να είναι νόμιμο θα πληρώνεις τον εργαζόμενο, συν 40% στο συν 75%, άρα φτάνεις στο 115%».

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι δεν μπορεί στην πράξη κάποιος εργαζόμενος να αρνηθεί στον εργοδότη του να πάει την Κυριακή για εργασία, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση «χαμός θα γίνει, ποιος θα πάει την Κυριακή, το πραγματικό πρόβλημα δεν θα είναι η άρνηση του εργαζόμενου να πάει, το πραγματικό πρόβλημα θα είναι ότι θα θέλουν να πάνε όλοι, γιατί όλοι οι εργαζόμενοι θέλουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους».

«Έχετε καταλάβει ότι οι εργάτες σε αυτά τα εργοστάσια που δίνουμε το δικαίωμα να δουλέψουν την Κυριακή δεν έκαναν απεργία; Ξέρετε πού πέτυχε χθες η απεργία σε αυτά τα εργοστάσια; Μόνο όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία του ΠΑΜΕ. Γι’ αυτό λέω ότι αναγνωρίζω το ΠΑΜΕ ως ιδεολογικό μου αντίπαλο. Όπου το ΠΑΜΕ είχε οργανωμένες δυνάμεις σε εργοστάσια εκεί υπήρξε συμμετοχή στην απεργία, όπου το ΠΑΜΕ δεν υπήρχε ήταν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όμως αυτό δημιουργεί στην πραγματικότητα ιδεολογικό ζήτημα, όχι εργασιακό».