«Οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, υποστηρίζοντας τη διάταξη της τροπολογίας που αφορά τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Πετραλιάς τόνισε πως «μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν οριστικοποιηθεί 22.589 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο e-gov στην Κρατική Αρωγή και εκκρεμούν 4.840 αιτήσεις. Οι αποζημιώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς».

Σχετικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο υφυπουργός είπε πως είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ είναι για το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, κρατικής αρωγής και αγροτικών αποζημιώσεων για τις φυσικές καταστροφές».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων κυμαίνεται σε άνω του 1 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την Κρατική Αρωγή.

Ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισε πως «τα χρήματα αυτά είναι συμπληρωματικά που απαιτούνται για έργα αποκατάστασης υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο μέρος από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».