Την αμοιβαία βούληση να «χτίσουν» πάνω στο θετικό εσχάτως κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να παρατείνουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτύπωσαν κατά το χθεσινό, έκτο κατά σειρά ραντεβού τους από τον Σεπτέμβριο του 2019 και εντεύθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στον Οδικό Χάρτη που συμφωνήθηκε στην προ διμήνου συνάντησή τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τον οποίο επικαιροποιούν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι οι Μητσοτάκης και Ερντογάν έδωσαν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου. Πρώτο στη σειρά είναι το τετ α τετ της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του ομολόγου της Μπουράκ Ακσαπάρ στις 16 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στο κάδρο μπαίνει και η ωρίμανση συγκεκριμένων πρότζεκτ της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία εκ των πραγμάτων ενισχύουν τη θετική αύρα γύρω από τις πάντα δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Μπουράκ Ακσαπάρ στις 17 Οκτωβρίου, επίσης στην ελληνική πρωτεύουσα. Είναι σαφές ότι η επέκταση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ περί αποφυγής προκλήσεων, υπερπτήσεων, αλλά και της εμπρηστικής ρητορικής, που συχνά-πυκνά υιοθετούσε ασμένως η Άγκυρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λογίζεται ως σημαντικό «κρατούμενο» από το χθεσινό ραντεβού, καθώς η Αθήνα έχει θέσει τη διατήρηση της «νηνεμίας» στο Αιγαίο ως τη βασική προϋποτιθέμενη συνθήκη για οιαδήποτε πρόοδο μπορεί να επιτευχθεί στον άξονα Ελλάδας - Τουρκίας. Ουδείς βεβαίως στην κυβέρνηση αιθεροβατεί, αναμένοντας άμεσα όσο και θεαματικά αποτελέσματα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την προχθεσινή ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να απουσίαζαν οι δηλώσεις εχθροπάθειας κατά της Ελλάδας, δεν έλειψαν όμως οι προκλήσεις γύρω από το Κυπριακό, με την επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης περί λύσης δύο κρατών και αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η στάση αυτή καταδεικνύει πως η διαδικασία της περαιτέρω εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί υπομονή, ξεκάθαρο προσανατολισμό και ορθή αποκωδικοποίηση της συγκυρίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/9