Τσουνάμι εξελίξεων έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η διαφαινόμενη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, ανακατεύοντας διαχρονικές ισορροπίες και δεδομένα.

Οι παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως υπάρχει εδώ και χρόνια μια άτυπη ιεραρχία, η οποία έχει να κάνει με τον ρόλο που έπαιξαν μια σειρά από στελέχη στην ιστορική διαδρομή του κόμματος. Από τη στιγμή που η γενιά της εθνικής αντίστασης (σ.σ.: η λεγόμενη δρακογενιά) έχει φύγει από τη ζωή, η αφετηρία γυρίζει στις δεκαετίες '60 και '70 και έχει να κάνει με τη συμβολή στελεχών στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και μετέπειτα στη διαμόρφωση πρώτα του Συνασπισμού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έως τώρα λογική του κ. Κασσελάκη δείχνει να αδιαφορεί γι' αυτό το άτυπο «χρηματιστήριο στελεχών», καθώς η δύναμή του φαίνεται να είναι το αίτημα ενός σημαντικού τμήματος της βάσης του κόμματος για ριζική ανανέωση. Το ερώτημα, συνεπώς, που αιωρείται πάνω από την Κουμουνδούρου είναι πώς θα αντιδράσουν όλα αυτά τα στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων στήριξαν την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η λέξη διάσπαση δεν μοιάζει πλέον απαγορευμένη, ούτε ξορκίζεται από τα στελέχη. Απλώς για την πλειονότητα των κομματικών παραγόντων λειτουργεί διδακτικά η περίπτωση του κ. Λαφαζάνη, όταν αποχώρησε το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με δεκάδες βουλευτές, ωστόσο δεν κατάφερε καν να μπει στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά της μειοψηφίας θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να ανασυγκροτηθεί, με άμεσο σταθμό το συνέδριο του Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να ελέγξουν το κόμμα μέσω της εκλογής των νέων οργάνων, όπως η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Εκτιμούν πως η ισχνή κομματική εμπειρία του κ. Κασσελάκη δύσκολα θα καλυφθεί από τη συμμαχία του με τον κ. Παππά και την εμπλοκή στελεχών όπως ο κ. Πολάκης, ο κ. Γ. Τσίπρας, οι κυρίες Τζάκρη, Αυλωνίτου, Αυγέρη, Καφαντάρη κ.ά.

Κατά συνέπεια, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική πολιτική κίνηση, θα εξαντλήσουν τα περιθώρια παρέμβασης στον ΣΥΡΙΖΑ και ελέγχου του κόμματος. Αυτό ως λογική αφορά τη συντεταγμένη μειοψηφία και όχι μεμονωμένα στελέχη, ακόμα και βουλευτές ή πρώην βουλευτές, που ενδέχεται από τη Δευτέρα να κουνήσουν μαντίλι.