Η Θεσσαλία έγινε όπως ήταν κάποτε. Μια απέραντη λίµνη. Χωριά χάθηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν. Το σηµαντικότερο, όµως, είναι πως η κακοκαιρία «Daniel» άφησε πίσω της θύµατα. Η επόµενη ηµέρα βρίσκει τους ανθρώπους αυτούς να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ξεκίνησαν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στις περιουσίες τους, για να δουν από κοντά την καταστροφή που έχουν υποστεί.

Είναι όµως κι εκείνοι που δεν ζουν στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά κατάγονται από εκεί και περιµένουν να εξοµαλυνθεί η κατάσταση, να ανοίξουν οι δρόµοι και να καταφέρουν να φτάσουν στις περιουσίες τους ώστε να διαπιστώσουν το µέγεθος της καταστροφής. Οπως ο πρώην υπουργός Υγείας και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.∆., Θάνος Πλεύρης, ο οποίος µίλησε στο «S» για την καταστροφή που υπέστη η οικογενειακή του περιουσία στη Λάρισα.

«Η σκέψη µου είναι δίπλα στους ανθρώπους που δοκιµάζονται, πρωτίστως στις οικογένειες που έχουν ανθρώπινες απώλειες, αλλά και σε όσους έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους», λέει ο Θάνος Πλεύρης και περιγράφει την καταστροφή που έχουν υποστεί οικογενειακώς από την κακοκαιρία. «Το πατρικό της µητέρας µου βρίσκεται πλησίον της εθνικής οδού, που έχει πληµµυρίσει (σ.σ.: Κοντά στο χωριό Οµορφοχώρι), και αυτήν τη στιγµή δεν µπορούµε να το προσεγγίσουµε, καθώς έχει άνω των 2 µέτρων νερό, ενώ και οι καλλιέργειες των κτηµάτων µας έχουν καταστραφεί και τα ζώα έχουν πνιγεί. Σε κάθε περίπτωση, για εµάς είναι µια καταστροφή στη µη µόνιµη κατοικία µας και στα κτήµατά µας».

Ο πρώην υπουργός Υγείας συµπαραστέκεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα από το πέρασµα της κακοκαιρίας και η ζωή τους άλλαξε από τη µία στιγµή στην άλλη.

«Υπάρχουν άνθρωποι που µέσα σε λίγες ώρες έχασαν το µοναδικό τους σπίτι, τα ζώα τους, τις καλλιέργειές τους και όλο τον εξοπλισµό και αυτούς πρέπει να στηρίξουµε και θα στηρίξουµε. ∆εν είναι µια καταστροφή απλώς στα σπίτια τους. Είναι καταστροφή σε όλη τους την περιουσία, σε ό,τι έχουν δηµιουργήσει. Ο άνθρωπος, για παράδειγµα, που καλλιεργεί τα κτήµατά µας είδε να καταστρέφεται το σπίτι του, τα δικά του κτήµατα, τα κτήµατα που νοικιάζει, πνίγηκαν τα ζώα του και καταστράφηκε όλος ο εξοπλισµός του για καλλιέργειες. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πολλοί και αυτούς πρέπει να βοηθήσουµε. Οι συνέπειες για την αγροτική παραγωγή σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες και η Θεσσαλία πρέπει να βοηθηθεί να ορθοποδήσει», εξηγεί ο Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.∆. µιλάει για τις επόµενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές, σχετικά µε την αποµάκρυνση των νεκρών ζώων, αλλά και τους απαραίτητους καθαρισµούς που πρέπει να συνεχιστούν στην περιοχή, αφού ο κίνδυνος για τη δηµόσια υγεία και την εµφάνιση ασθενειών, όπως εξηγούν και οι ειδικοί, είναι µεγάλος. Ο Θ. Πλεύρης σηµειώνει, ακόµα, πως η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες, έτσι ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν ξανά, αφού πολλοί δεν έχασαν µόνο τα σπίτια τους, αλλά και τις επιχειρήσεις τους, καταστράφηκαν τα κτήµατά τους και αφανίστηκαν οι κτηνοτροφικές τους µονάδες.

«Ηδη τα πρώτα µέτρα και η βοήθεια από την Ε.Ε. που ζήτησε και πέτυχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σηµαντικά, αλλά θα χρειαστεί πολύ καιρός για να επουλωθούν οι πληγές. Αµεσα πρέπει να συνεχιστούν οι καθαρισµοί, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στη δηµόσια υγεία, και η αποκατάσταση των υποδοµών, για να επανέλθει στοιχειωδώς µια κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσµευτεί ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σε όλους τους πληγέντες», σηµειώνει ο Θ. Πλεύρης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 16/9