Ανατροπή στον φημολογούμενο αρχικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η απόφασή του, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ότι στις ευρωεκλογές θα παραμείνει ο σταυρός, θα εκλέγονται δηλαδή οι ευρωβουλευτές με τη σειρά προτίμησης ανάλογα με τις ψήφους που θα λάβουν από τους πολίτες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να σπάσει η χώρα σε περισσότερες από μία περιφέρειες. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Ευρωβουλή, το οποίο θα παραμείνει ως έχει, στο 3%.

«Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση από τα «Παραπολιτικά».

Πριν τις φετινές εθνικές εκλογές, είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024 και την επαναφορά της λίστας, κάτι που ουσιαστικά είχε επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης σε προεκλογικές του συνεντεύξεις ότι ήταν στο τραπέζι.

Το σκεπτικό πίσω από τη συζήτηση αυτή το είχε αποκαλύψει πολύ καιρό πριν ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ένας άνθρωπος που ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται διαχρονικά στο θέμα των εκλογικών συστημάτων. «Έχει εφαρμοστεί ο σταυρός προτίμησης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Μεσολάβησαν από τότε αρκετά γεγονότα που επέτειναν τον προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Η περίπτωση του Θοδωρή Ζαγοράκη, που διεγράφη μετά τις απειλές του ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και επέστρεψε τελικά στην ευρωομάδα της ΝΔ ένα χρόνο αργότερα. Η περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη, για την οποία ανεστάλη η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται και η οποία αφορά αμοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες. Και, βέβαια, η περίπτωση του Γιώργου Κύρτσου, που διεγράφη πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από τη ΝΔ, μετά από σειρά επιθετικών αναρτήσεων που έκανε κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκλογή ευρωβουλευτών από μία περιφέρεια, που είναι ολόκληρη η επικράτεια, έχει αποδειχθεί προβληματική, καθώς μεταξύ άλλων προκρίνει σχεδόν αποκλειστικά πρόσωπα με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα. Οι σκέψεις που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνονταν σε δύο επιλογές: Είτε στην επαναφορά της λίστας είτε στη διατήρηση του σταυρού – που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2014 - αλλά με σπάσιμο της χώρας σε πέντε ή έξι μεγάλες περιφέρειες.

Πλέον, η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση που του έθεσαν τα «Παραπολιτικά» και η Αλεξάνδρα Καϋμένου δείχνει ότι έχει καταλήξει α) στην διατήρηση του σταυρού β) στο σπάσιμο πιθανώς της επικράτειας σε 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες, που θα εκλέγουν και τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές που θα τις εκπροσωπούν. Οι οριστικές αποφάσεις και το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να αναμένονται εντός του φθινοπώρου.