Στο περίπτερο του ομίλου «Παραπολιτικά» βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατηδάκης, καλεσμένος στο στούντιο του Παραπολιτικά 90,1 στον χώρο τη ΔΕΘ και του Σωτήρη Ξενάκη και Αλεξάνδρας Καϋμένου.  Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τις επιπτώσεις στην οικονομία των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Αναφορικά με το ξεπάγωμα των τριετιών

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα το εξειδικεύσει το υπουργείο Εργασίας με κάποια ρύθμιση που θα έρθει μέσα την εβδομάδα στη Βουλή επομένως δεν είναι σωστό να μπω σε όλες τις λεπτομέρειες. Το βασικό είναι ότι από το 2012 είχαν παγώσει οι λεγόμενες τριετίες που είναι προσαυξήσεις κατά 10-20 ή 30% ανάλογα με το πόσο καιρό είσαι στη δουλειά και είσαι κοντά στο επίπεδο του κατώτατου μισθού. Αυτό το μέτρο πάγωσε, συμφωνήθηκε τότε και νομοθετήθηκε και τηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ότι δεν θα επανερχόταν αυτό το σύστημα με τις προσαυξήσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, αυτό  είχαμε πει και προεκλογικά.

ΔΗΜ: Αυτό ήταν και δέσμευση απέναντι στους δανειστές και πως την ξεπερνάμε αυτή ;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τώρα  πια έχουμε φτάσει σε μια ανεργία που είναι 10,8% και επίσης το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από του χρόνου. Τα πρώτα λεφτά στις τσέπες των εργαζομένων από αυτά θα είναι μετά από κάποιους μήνες.   

Ερωτηθείς ποιοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από τις τριετίες

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εργαζόμενοι που είτε είχαν παγώσει οι τριετίες δηλαδή εργαζόμενοι που ήταν προ του 2012 στη δουλειά είτε καινούργιοι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είχαν το θεσμό των τριετιών και που με αυτό τον τρόπο επανέρχεται άρα τους καλύπτει όλους. Αντιλαμβάνομαι ότι θα εφαρμοστεί χωρίς αναδρομικότητα γιατί αν εφαρμοστεί με αναδρομικότητα αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει θα καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αν κληθούν να δώσουν με μιας λεφτά τόσων ετών που έχουν περάσει αντιλαμβάνεστε  ότι θα μιλάμε για μερικές μέρες για αυξήσεις στους εργαζομένους και μετά θα μιλάμε για τις απολύσεις των εργαζομένων. 

Αναφορικά με το αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχει υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και θα υπάρξει και περαιτέρω όπως έχουμε δεσμευτεί. Αυτό δεν αλλάζει είναι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο τηρείται αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν ενός ορίου γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές  πάνε στον ΕΦΚΑ και καλύπτουν συντάξεις εάν δεν έχουμε έσοδα θα πρέπει να έρθουμε στο φορολογούμενο και να πούμε “πλήρωσε από την τσέπη σου να καλύψεις τα λεφτά που λείπουν” άρα πρέπει κανείς να προχωρεί μέχρι ενός ορίου για να κρατάει την ισορροπία.

Ερωτηθείς πόσο επηρεάζεται η οικονομία από την καταστροφή στη Θεσσαλία και τι αλλάζει στα σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρέπει να απέχουμε από δύο πρακτικές και λογικές, η μια να είμαστε πανικόβλητοι και η άλλη να είμαστε χαρωποί και αδιάφοροι.  Δεν αξίζει ούτε πανικός αλλά ούτε και ελαφρότητα. Πανικός δεν αξίζει διότι η οικονομία έχει βελτιωθεί συγκριτικά σε σχέση με το ‘19. Η Ελλάδα υπήρξε μια θετική έκπληξη αντέχει η πλάτη μας περισσότερο εννοώ του προυπολογισμού και του Γενικού Λογιστηρίου.  Από την άλλη πλευρά  δεν είμαστε Ελβετία ή  Σουηδία ή Γερμανία επομένως όλα αυτά τα οποία έγιναν μας επηρεάζουν και για αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων και για αυτό το “τέλος διαμονής” το οποίο θα αυξηθεί προκειμένου να έχουμε πρόσθετα έσοδα και να τα δίνουμε για τις καταστροφές που δυστυχώς αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αφορά όλα τα ξενοδοχεία αλλά αφορά περισσότερο -θα πούμε αναλυτικά την Τρίτη- τα πεντάστερα.

ΔΗΜ: Δηλαδή όλα τα ξενοδοχεία θα επιβαρυνθούν με αυτά τα 1-2-3 έως 7 ευρώ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Χαμηλά είναι για  1 ευρω τη βραδιά και παει μέχρι 6 ευρώ.

ΔΗΜ: Τι χρήματα μπορούν να μπουν στα ταμεία από αυτό το έσοδο αν έχουμε τουρισμό όπως πέρυσι;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπολογίσουμε περίπου 250 εκατομμύρια. Επομένως αυτό θα μας στηρίξει και η προσέγγισή μας είναι να έχουμε πάντοτε ένα ζύγι δηλαδή να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Εμείς δεν φέρνουμε λεφτά από το σπίτι, μοιράζουμε δικά σας λεφτά επομένως όταν μας λέτε να δώσουμε περισσότερα θα σας πάρουμε και περισσότερα.  Θα πεις μη τα πάρεις από μένα πάρ’τα από τον άλλο. Λένε “πάρ’τα από τη βιομηχανία, πάρ’΄τα από τα ξενοδοχεία...  

ΔΗΜ: Λένε πάρ’τα από τις τράπεζες

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι τράπεζες μόνες τους μας δώσαν 50 εκατομμύρια, θα ακολουθήσουν και οι εφοπλιστές, θα ακολουθήσουν και οι βιομήχανοι το θέμα είναι να πάμε σωστά διότι αν ξεπεράσουμε κάποια όρια και αρχίσουν να κλείνουν επιχειρήσεις αυτοί που θα πουν ωσαννά  μια εβδομάδα, ένα μήνα μετά θα λένε σταύρωσον αυτόν.  Να κάνω τον καλό μου μου είναι πάρα πολύ εύκολο  επειδή έχω κάποια χρόνια ξέρω πότε παίρνουμε χειροκρότημα αλλά ξέρω και που υπάρχουν κίνδυνοι.

Αναφορικά με την κριτική για την αναβάθμιση από την Moody’s

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Οι περισσότεροι από αυτούς αν δεν παίρναμε την αναβάθμιση από την Moody’s, περιμέναμε μια βαθμίδα πήραμε δύο, και αν δεν παίρναμε και την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS φανταστείτε τι θα μας έσουρναν. Και θα υπήρχαν φυσικά και αναταράξεις στις αγορές διεθνώς, θα επηρέαζε αυτό αρνητικά το δανεισμό της χώρας και τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε όπως και τώρα θα επηρεάσει θετικά τη ρευστότητα, το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε ως κράτος και άρα και ως φορολογούμενοι γιατί αυτά δεν είναι δανεικά και αγύριστα. Και επηρεάζει φυσικά το πως βλέπουν τη χώρα διεθνώς, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας  που δημιουργούνται.

Για τη φοροδιαφυγή

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν συγκεκριμένος και θα είμαστε και εμείς πιο συγκεκριμένοι αυτή την εβδομάδα. Για μένα δεν είναι θεωρίες ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που πληρώνουν τόσα χρόνια τους φόρους και άλλοι που δεν τους πληρώνουν , τους μισοπληρώνουν.  Το ακούω αυτό από τότε που ήμουν μαθητής τώρα όμως  δεν είναι θεωρίες ούτε διακηρύξεις καλών προθέσεων. Τα POS  θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές  μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Θα συνδεθούν! Για τις αγοραπωλησίες ακινήτων δεν θα υπάρχουν πια μετρητά για να αντιμετωπιστεί και με αυτό τον τρόπο μετρητά για  να αντιμετωπιστεί και με αυτό τον τρόπο το μαύρο χρήμα.

Αναφορικά με τη δυσφορία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για την κυβέρνηση και  αν είναι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα και τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να αναστραφεί το κλίμα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο το τελευταίο δίμηνο για τους Έλληνες πολίτες κυρίως γιατί είχαμε τις πυρκαγιές όπως και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, εδώ όμως είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, στον Έβρο, και δεύτερον γιατί είχαμε τη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της Ελλάδας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο φαινομένων  συμβαίνει μια στα πόσα χρόνια.  Αυτό συνέβη, είναι δραματικό, ασχολούμαστε με τις συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, κινητοποιηθήκαμε.  Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν γίναν λάθη συν δύο δηλώσεις υπουργών οι οποίες συζητήθηκαν και οδήγησαν τελικά σε παραιτήσεις. Αυτό είναι, δεν σημαίνει αυτό με όποια σημασία και όποιο βάρος έχει ότι η κυβέρνηση δεν είναι εδώ,  δεν παράγει, δεν προχωρεί. Εμείς ας πούμε στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης αυτής νομοθετήσαμε, ψηφίσαμε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 50% του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι επαναπαυτήκατε...

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις μπροστά μας, στην αυτοδιοίκηση  ας πούμε τώρα θα περιοριστούν κατά εκατοντάδες τα νομικά πρόσωπα τα οποία υπάρχουν και αυτό είναι σίγουρα θετικό και εκσυγχρονιστικό . Υπάρχει μια πρωτοβουλία που ξεκινάει σε πολλά επίπεδα για τη Δικαιοσύνη για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, να επιταχυνθούν οι δίκες, να αισθανθεί ο πολίτης  ότι πράγματι γίνονται ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος.  Έχουν ξεκινήσει και γίνονται κινήσεις στο επίπεδο της δημόσιας υγείας πρόσθετες. Πρώτη από αυτές ήταν όσα αποφασίστηκαν σχετικά με το ΕΚΑΒ και προχωρούμε μπροστά με σοβαρότητα στην οικονομία, με απόφαση να γίνουν ρήξεις με το λεγόμενο βαθύ κράτος αλλά και με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Εγώ θα στεκόμουνα σε αυτή την τριπλέτα: σοβαρή οικονομική πολιτική, ρήξη με το βαθύ κράτος  κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι θα προχωρήσουμε και ξέρουμε ότι κρινόμαστε, κρινόμαστε τώρα αυστηρότερα πρώτον διότι είναι η δεύτερη τετραετία δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και ακόμη περισσότερο επειδή δεν υπάρχει το σκηνικό που υπήρχε πριν στην αντιπολίτευση με ένα ισχυρό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα η προσοχή πέφτει ακόμα περισσότερο πάνω μας και αυτό πρέπει να το ξέρουμε και να είμαστε σοβαροί, σεμνοί και κυρίως αποτελεσματικοί.