Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
ipopsifioi_23
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο - Τα φαβορί, η συμμετοχή, οι μετακινήσεις και ο κίνδυνος διάσπασης

Tο ποιος θα βγει πρώτος σήμερα το βράδυ θα καθορίσει και τις περαιτέρω εξελίξεις

Η ημέρα όπου θα κριθεί το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημερινή, καθώς το αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες θα καθορίσει και τις περαιτέρω εξελίξεις και φυσικά ποιοι θα δώσουν τη μάχη για την αρχηγία του κόμματος την επόμενη Κυριακή.

Με δεδομένο ότι όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν για να δώσουν την τελική μάχη είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, το σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει πολύπλοκο και διχασμένο.

Η διάσπαση

Άλλωστε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η λέξη που κυριάρχησε στα στόματα των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διάσπαση, είτε από την πλευρά της Ομπρέλας και όσων δεν θέλουν «να δώσουν το κόμμα στον ξένο που ήρθε από την Αμερική για να αλώσει την Κουμουνδούρου» είτε από την πλευρά Κασσελάκη, που όπως φαίνεται θα διεκδικήσει τον χώρο του μέσα στο κόμμα κάνοντας τη συγκατοίκηση με την Έφη Αχτσιόγλου προβληματική.

Πολλοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι και το ποιος θα βγει πρώτος σήμερα το βράδυ έχει τη σημασία του. Κι αυτό γιατί αν ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει να κόψει το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης πρώτος, τότε ακόμα και αν την άλλη Κυριακή έρθει δεύτερος όλοι θα μιλάνε για τη μεγάλη επιτυχία του πέμπτου υποψηφίου, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα κατάφερε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ψηφοφόροι

Προφανώς ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα ποσοστά που θα πάρουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας, καθώς αυτά θα κρίνουν σε ένα βαθμό και τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πού θα διοχετευθούν οι ψήφοι στον δεύτερο γύρο.

Οι πληροφορίες λένε ότι προφανώς όσοι ψηφίσουν Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτή την Κυριακή την επόμενη θα πάνε συντεταγμένα στην Έφη Αχτσιόγλου. Αντίθετα, το ποσοστό το Νίκου Παππά στη μεγάλη του πλειοψηφία θα κατευθυνθεί προς την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ όσοι επιλέξουν σήμερα τον Στέφανο Τζουμάκα αναμένεται να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο παράγοντας πάντως που θα κρίνει τις εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κόσμος, αφού η συμμετοχή θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Εάν δηλαδή σήμερα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, με πολίτες να γράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν πρώτη φορά, τότε όλα δείχνουν ότι ο κερδισμένος θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού θα έχει πείσει όσους τον ακολουθούν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ότι αξίζει την ψήφο τους.

Εάν πάλι στις κάλπες προσέλθουν μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι από αυτούς που είχαν ψηφίσει τις προηγούμενες εκλογές, τότε η Έφη Αχτσιόγλου δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην εκλογή της.

Δίνεις 2 ευρώ και ψηφίζεις

Όποιος πάντως επιθυμεί να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

  • Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ.
  • Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.
  • Για τις εκλογές έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
  • Όσοι προσέλθουν στις κάλπες πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.
  • Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.
  • Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.
  • Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι μπήκαν και γράφτηκαν στον isyriza μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.
  • Υπήρξε η σκέψη από κάποιους οι νέοι ψηφοφόροι να υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος, αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε ξεκαθαριστεί αν θα γινόταν πράξη.

Η ενωτική Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου -η οποία απέκτησε κυβερνητικά αξιώματα σχετικά νωρίς- εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος.

Η προσωπικότητά της, οι γνώσεις της, ο συγκροτημένος της λόγος και οι καλές της σχέσεις με πολλά στελέχη του κόμματος την ανέδειξαν ως την πρωταγωνίστρια στην κούρσα διαδοχής. Παρά το γεγονός ότι η ίδια δέχθηκε χτυπήματα κάτω από τη μέση, αρνήθηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία κρατώντας πάντα αποστάσεις από τις επιθέσεις που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον συνυποψήφιό της Στέφανο Κασσελάκη. Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι η επόμενη πρόεδρος, γιατί -όπως λένε- μπορεί να ενώσει το κόμμα.

Ο κοσμοπολίτης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένα από τα κεφάλαια του ΣΥΡΙΖΑ. Ευφυής, κοσμοπολίτης, με πολύ καλές σπουδές και αριστερές αναφορές, έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο ως υπουργός Οικονομικών για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Κάποιοι ωστόσο του χρεώνουν την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης -τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- γεγονός που μέτρησε στις εκλογές του 2019. Ηγήθηκε άτυπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα χρόνια του Αλέξη Τσίπρα, αλλά την ώρα της πτώσης βρέθηκε δίπλα του. Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη προσωπικότητα και για έναν πολιτικό που επιλέγει να πει αυτό που θέλει ευθέως και όχι με χτυπήματα κάτω από το τραπέζι.

Ο πόλος του Παππά

Ο Νίκος Παππάς είναι σίγουρα ο κερδισμένος αυτής της διαδικασίας, αφού παρά το γεγονός ότι πολλοί αντέδρασαν αρχικά για την υποψηφιότητά του -εξ αιτίας της δικαστικής απόφασης 13-0 για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών- τελικά κατάφερε να μεταπείσει και τους πιο δύσπιστους συνομιλητές του.

Από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε ενωτικός, με θέσεις και προτάσεις και με μία αριστερή ατζέντα. Μάλιστα, ενώ αρχικά ένα κομμάτι των προεδρικών έδειχνε να κατευθύνεται προς άλλους υποψήφιους, τελικά με τη στάση και τη συμπεριφορά του ο Νίκος Παππάς κατάφερε να τους συσπειρώσει γύρω του. Όποιο ποσοστό και αν πάρει, θα καταγραφεί ως πόλος μέσα στο κόμμα του.

Ο έμπειρος Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκα ς προφανώς δεν περίμενε ότι θα κερδίσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που ήθελε ήταν να καταγραφούν οι απόψεις του και από επικοινωνιακής πλευράς σημείωσε και μία μεγάλη νίκη, αφού κατάφερε για τρεις μήνες τα ΜΜΕ να απασχολούνται με την υποψηφιότητά του.

Ως έμπειρος πολιτικός έκανε μία προεκλογική καμπάνια απόλυτα στοχοποιημένη στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όταν χρειάστηκε, έδωσε το στίγμα του για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του για τα όσα συμβαίνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα η απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τον ίδιο απόλυτα σωστή.

Ο «σταρ» Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε από την Αμερική στην Κουμουνδούρου σαν σίφουνας και τα σάρωσε όλα. Αν και μπήκε τελευταίος στην κούρσα διαδοχής για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία καθαρά εξωστρεφή προεκλογική καμπάνια απευθυνόμενος κυρίως στους φίλους και τους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε σήμερα να απειλεί την Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας απλά και κατανοητά δεν δίστασε να συστήσει στους πολίτες τον σύντροφό του, ενώ πολλές φορές επικαλέστηκε την εμπειρία του ως επιχειρηματία για να απαντήσει σε όσους τον επέκριναν ότι είναι απολιτίκ. Με τον τρόπο του κέρδισε ένα κομμάτι πολιτών που κινούνται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τη στιγμή που οι… σύντροφοί του απειλούν ότι θα αποχωρήσουν αν εκλεγεί αυτός πρόεδρος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή