Mε το ενδεχόμενο της διάσπασης να πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέρχονται αύριο (σ.σ. Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου)  στις κάλπες οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Μάχες χαρακωμάτων μεταξύ των κομματικών στρατών και προσωπικές επιθέσεις μεταξύ συντρόφων για το ποιος είναι πιο αριστερός σημάδεψαν την εκλογική διαδικασία, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούν ελπίδα.

Η λέξη «διάσπαση» βρίσκεται όλο και συχνότερα στα χείλη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε ως απειλή, άλλοτε ως φυσική κατάληξη, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι όπως τα θέλει η κομματική πλειοψηφία. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ένα καλό αποτέλεσμα από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, καθώς θεωρούν ότι ο προερχόμενος εξ Αμερικής υποψήφιος θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει την παρουσία του στην Κουμουνδούρου. Οπως λένε μάλιστα, εάν πρόεδρος εκλεγεί η Εφη Αχτσιόγλου, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, η συγκατοίκηση όμως με το επιτελείο Κασσελάκη δεν θα είναι εύκολη, καθώς και οι δύο πλευρές εν μέσω προεκλογικής περιόδου έβαλαν τα όριά τους. «Δεν θα ανεχθώ την τοξική αρρενωπότητα», είπε χαρακτηριστικά η Εφη Αχτσιόγλου δείχνοντας προς την πλευρά Πολάκη, για να λάβει την απάντηση από τον βουλευτή Χανίων: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».

Το χειρότερο σενάριο

Το ακόμα χειρότερο σενάριο για τα κομματικά στελέχη είναι ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστεί άλλη μία διάσπαση, πέρα από αυτήν που είχε αντιμετωπίσει το 2015 μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το πόσο υπαρκτό είναι αυτό το ενδεχόμενο το έδειξε άλλωστε η δήλωση που έκανε η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις».

Η δήλωσή της θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση απενοχοποίησης αυτού του ενδεχομένου. Τον καθοριστικό ρόλο ωστόσο σε αυτή την ιστορία θα τον παίξουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία. Εάν δηλαδή προσέλθουν στις κάλπες νέοι ψηφοφόροι ή άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν γίνει μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τότε ο πέμπτος υποψήφιος (σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής υποψηφιοτήτων) έχει πολλές πιθανότητες να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση. Και η κομματική πλειοψηφία θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης να μην καταφέρει να μπει στο δεύτερο γύρο, γιατί τότε όλα είναι ανοικτά. Θα έλεγε κανείς ότι για κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου είναι θέμα τιμής ο πέμπτος υποψήφιος να καταγραφεί και με μικρή δυναμική στις εσωκομματικές εκλογές, σε άλλη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα από τους «αυριανιστές που έχουν συναντηθεί με τους εκφραστές της μεταπολιτικής».

Εάν πάλι η συμμετοχή είναι μικρή, τότε θεωρείται σίγουρο ότι η Εφη Αχτσιόγλου θα είναι με άνεση πρώτη, ενώ ακόμα και για τη δεύτερη θέση όλα είναι ανοικτά. Χαρακτηριστικό της σύγκρουσης και της καχυποψίας που υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι η Εφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούν να έχουν ο καθένας δικούς του εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλα τα εκλογικά τμήματα, πράγμα που σε έναν βαθμό το έχουν πετύχει. Φυσικά, ανάλογη πρακτική είναι συνήθης και σε άλλα κόμματα, τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, σε εσωκομματικές, «ανοιχτές» διαδικασίες εκλογής αρχηγού.

Από την «Ομπρέλα»

Την πιο σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη την κάνουν τα στελέχη της «Ομπρέλας», καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του Ευκλείδη Τσακαλώτου πηγαίνει από την πρώτη Κυριακή στην Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να ανασχεθεί μια ενδεχόμενη πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ίδιοι άνθρωποι επιρρίπτουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, όχι γιατί θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά γιατί -όπως λένε- άνοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, επιτρέποντας σε κάθε φιλόδοξο πολιτευτή να διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, χωρίς παράλληλα να έχει αλλάξει και το καταστατικό, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις. Επικρίνουν ακόμα τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τάχθηκε με την άποψη να ψηφίζουν και όσοι πολίτες θέλουν, αρκεί να πληρώνουν δύο ευρώ και να γράφονται στο κόμμα.

«Ολο αυτό που γίνεται σήμερα είναι δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα», λένε, χωρίς να κρύβουν την οργή τους, στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία επισημαίνουν ότι μια ενδεχόμενη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα θα ήταν καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη όλων των τάσεων, εκτός από αυτούς που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, προτρέπουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν ό,τι θέλουν εκτός από τον πέμπτο υποψήφιο, ενώ ευελπιστούν ότι η υποψηφιότητά του θα ξεφουσκώσει.

«Πολλή φασαρία για το τίποτα», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία υποστηρίζουν ότι η δυναμική που παρουσιάζει το «Αμερικανάκι» είναι μόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και όχι στους ανθρώπους που θα πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά Κασσελάκη, από την άλλη, εμφανίζεται να μη θέλει να εμπλακεί σε αυτόν τον εσωκομματικό πόλεμο, αντιλαμβανόμενη ότι μόνο να χάσει έχει.

«Όσο δέχεται πυρά…»

«Η λογική με την οποία αντιμετωπίζουν τον Στέφανο κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι “ήρθαν οι ξένοι για να πάρουν τις δουλειές μας”», λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο επιτελείο του Κασσελάκη. Επιμένουν, μάλιστα, ότι όσο δέχεται τα πυρά των εσωκομματικών του αντιπάλων, τόσο το κίνημα συμπαράστασης απέναντί του φουντώνει. Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι στη σελίδα «Ανασυγκρότηση τώρα» δηλώνουν συμμετοχή για εθελοντική δράση όλο και περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν ότι θα γραφτούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Εφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι όχι μόνο θα είναι πρώτη, αλλά και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, όποιος και αν είναι αυτός. Ολο αυτό το διάστημα η υποψήφια πρόεδρος διαχειρίστηκε το θέμα Κασσελάκη με διακριτικότητα και ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16 Σεπτεμβρίου