Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1, παραχώησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης μίλησε στον Σωτήρη Ξενάκη και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, στο περίπτερο του ομίλου Παραπολιτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος δήλωσε, αναφορικά με την παρουσία του στη Θεσσαλία αλλά και τις συχνές επισκέψεις των στελεχών του υπουργείου ότι: «Αυτό είναι αυτονόητο και έπρεπε να γίνει, δηλαδή φυσική παρουσία στο πεδίο και λύσεις επί τόπου».

Υπογράμμισε για τη διαδικασία συγκέντρωσης ζώων ότι: «Τα περισσότερα από αυτά που δεν έχουν περισυλλεγεί είναι σε περιοχές μη προσβάσιμες», ενώ για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην περιοχή επισήμανε ότι: «Έχω θυμώσει πάρα πολύ και το λέω δυνατά και καθαρά για ανθρώπους πιθανώς ενδιάμεσους, μεσάζοντες ή χοντρέμπορους, ακόμα και λιανέμπορους, οι οποίοι επικαλούμενοι την πλημμύρα στη Θεσσαλία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές τους των  προϊόντων που δεν παράγονται στη Θεσσαλία».


Αναλυτικά οι δηλώσεις του 


Για την καθημερινή παρουσία του ίδιου και των στελεχών του υπουργείου στη Θεσσαλία: Σύμφωνα με τη συνείδησή μου και με τις καταβολές μου και με την παιδεία μου και με τις υποδείξεις του πρωθυπουργού μας αυτό είναι αυτονόητο και έπρεπε να γίνει, δηλαδή φυσική παρουσία στο πεδίο και λύσεις επί τόπου. Συμμετοχή στο συντονιστικό, συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία που δουλεύουν άλλα αντικείμενα, Πολιτική Προστασία, Στρατό, πυροσβεστική, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όλοι προσθέτουν κάτι και σε αυτό το τραπέζι που κάθε πρωί συνεδριάζουμε ανταλλάσσουμε πληροφορίες και παρακολουθούμε συνολικά την πορεία της αντιμετώπισης της πλημμύρας στη Θεσσαλία και με ότι θα δημιουργήσει στην πορεία.

 Για την παράδοση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας: Μπορεί να έχουν το κοπάδι τους κάπου απομονωμένα που δεν είναι προσβάσιμο εκεί ενεργοποιήθηκαν και τους ευχαριστούμε, τα ελικόπτερα της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού, έτσι έχουμε μεταφορά πάνω από 50 και πλέον τόνων στις απομακρυσμένες περιοχές, την ίδια στιγμή έχουν φθάσει και δεκάδες άλλες τόνων ζωοτροφών, όπως μία μεγάλη προσφορά της ΕΤΕΑΣ και άλλων ιδιωτών.

 Για την διαδικασία συγκέντρωσης ζώων: Το να είσαι στο γραφείο σου ή στο στούντιό σου και να κάνεις κριτική, καλοδεχούμενη, αλλά μην προκαλείς αναστάτωση και κυρίως μην παραπληροφορείς τον κόσμο. Το λέω για αυτούς οι οποίοι με περισσή ευκολία μηδένισαν τα πάντα. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των κτηνοτρόφων έχουμε περίπου 92.000 ήταν χθες το απόγευμα, εγώ σας λέω 94.000 ζώα νεκρά αυτή την ώρα δηλωμένα. Την ίδια ώρα έχουμε περίπου έχουμε συγκεντρώσει, έχουμε μεταφέρει και έχουν μεταφερθεί σε ταφή ή αποτέφρωση περί των 50.000 ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, αλλά και χοίροι). Τα περισσότερα από αυτά που δεν έχουν περισυλλεγεί είναι σε περιοχές μη προσβάσιμες. Δηλαδή έχουμε μαντριά, που δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει μηχάνημα, ή φορτηγό. Ο μεγάλος όγκος έχει φύγει. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, επιχειρούν μέσα στην πόλη της Λάρισας και στα περίχωρα και στα ορεινά σημεία, δίνοντας βάρος ειδικά οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έχουν και εκείνοι συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως και συνεργεία ιδιωτικά με μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Όλοι έχουν βάλει τις δυνάμεις τους και τον πατριωτισμό του για να κλείσουμε το σενάριο της υγειονομικής βόμβας.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία: Δεν θα χαριστώ σε κανέναν. Έχω θυμώσει πάρα πολύ και το λέω δυνατά και καθαρά για ανθρώπους πιθανώς ενδιάμεσους, μεσάζοντες ή χοντρέμπορους, ακόμα και λιανέμπορους, οι οποίοι επικαλούμενοι την πλημμύρα στη Θεσσαλία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές τους των προϊόντων που δεν παράγονται στη Θεσσαλία. Δηλαδή, τι έχει απογειωθεί στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και στα super market, τα οπωροκηπευτικά. Καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία; Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΕΛΓΑ, 28.000 στρέμματα είναι δηλωμένα ως εδάφη που φιλοξενούν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών. Και τι είδους καλλιέργειες είναι αυτές; Βιομηχανική ντομάτα, η οποία είναι για πελτέ. Και οι οποίες έχουν συγκομιδή στο 70%. Ε, δεν μπορεί να ακριβαίνει το μαρούλι. Και από τα 28.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στον θεσσαλικό κάμπο που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά ένα πολύ μικρό νούμερο έχει δηλωθεί ότι έχει καταστραφεί, λόγω της πλημμύρας. Δεν μπορεί την ώρα που κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, όλοι επιτελούμε ένα εθνικό έργο για την αναγέννηση της Θεσσαλίας και του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή αυτή κάποιοι να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πλάτη των καταναλωτών. Ουσιαστικά συμπεριφέρονται αντεθνικά. Θα το πω όπως το νιώθω. Μου θυμίζει τους μαυραγορίτες της κατοχής. Τι διαφορά έχουν; Καμία. Παίζουν παιχνίδια στην πλάτη ανθρώπων που είναι βουτηγμένοι στη λάσπη, που έχουν χάσει το βιός τους, που έχουν χάσει την καλλιέργειά τους, που έχουν χάσει τα αγροτικά μηχανήματα, που έχουν χάσει τον στάβλο τους. Με πρόσχημα την πλημμύρα εκτόξευσαν τις τιμές διότι είμαι παραγωγός -μου έλεγε ένας νωρίτερα στην Κόρινθο, μας έχει επηρεάσει και δεν μπορώ να πουλήσω φτηνότερα στη λαϊκή- Τι σε επηρέασε αλήθεια; Η πρώτη παραγωγή που επηρεάστηκε στη Θεσσαλία είναι το βαμβάκι και μετά το καλαμπόκι.

 Τι θα κάνει το κράτος: Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και ο κ. Σκρέκας, που διατηρούν τον μηχανισμό και έχουν την ευθύνη για να ελέγχουν τις τιμές έχει προβεί σε ελέγχους, συνεχίζει εντατικά και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε ευχάριστα νέα, με πρόστιμα τέτοια που να πονέσουν και να παραδειγματιστούν αυτοί. Οι τιμές του νερού του εμφιαλωμένου των μπουκαλιών στο Βόλο αμέσως μετά την πλημμύρα που επηρεάστηκαν για να εκτοξευθούν στα 4 και 5 ευρώ από την πλημμύρα.

 Για τα fake news: Ακούσαμε ότι η γη της Θεσσαλίας για τα επόμενα 5 χρόνια είναι νεκρή. Γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου μας με 11 Ινστιτούτα και που ήδη επιχειρούν σε 350 σημεία του Θεσσαλικού κάμπου παίρνοντας δείγματα του εδάφους για να έχουν επιστημονική ανάλυση και έπειτα κατεύθυνση των αγροτών για το πως θα την επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση. Η ενημέρωση που είχα πριν είναι ότι στα εδάφη αυτά δεν παρατηρήθηκε σημαντική επικάθιση φερτών υλικών, ιζημάτων λάσπης.