Πολλές ειδήσεις «έβγαλε» η συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 fm, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, στον Σωτήρη Ξενάκη και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, στο περίπτερο του ομίλου Παραπολιτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εργαζόμενοι στη θεσσαλία που δεν έχουν δουλειά γιατί η επιχείρησή τους καταστράφηκε και η δουλειά που έκαναν δεν υπάρχει, μπαίνουν σε αναστολή, παίρνουν άμεσα εως τρεις μήνες 534 ευρώ». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι με τον νέο εργασιακό νόμο «προφανώς και δεν καταργούμε το πενθήμερο, προφανώς και δεν καταργούμε το 8ωρο». Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Ένας καπιταλιστής πιθανόν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένας καπιταλιστής που δούλευε στην Goldman Sachs, την εποχή που η Goldman Sachs είχε χτυπήσει την Ελλάδα σαν χταπόδι στις αγορές και «ιδρύθηκε» η πλατεία των Αγανακτισμένων, όταν φώναζαν στην πλατεία των Αγανακτισμένων κατά των «καρχαριών» της αγοράς και ο Κασσελάκης ήταν εις εξ αυτών των καρχαριών».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τις καταστροφές στη Θεσσαλία: Όταν έγινε ο Covid, όλη η ανησυχία η οποία προέκυψε έλεγε ότι θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας. Έγινε; Όχι. Γιατί πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να βάλουμε μπρός την οικονομία. Όπερ και εγένετο. Όταν έγινε ο «Ιανός» στν Καρδίτσα, ακούστηκε αμέσως το ίδιο και άνθρωποι αντίστοιχα έλεγαν στα κανάλια τα ίδια. Υπήρξε καμία καταστροφή στην οικονομία και αύξηση της ανεργίας στην Καρδίτσα; Όχι. Το αντίθετο. Γιατί πήραμε τα καίρια μέτρα, όπως κάνουμε και τώρα. Το υπουργείο Εργασίας σε χρόνο ρεκόρ, σε λιγότερο από 24 ώρες, από την ώρα που η Πολιτική Προστασία μας έστειλε τον χάρτη των πληγεισών περιοχών, είχαμε θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα -γιατί έχουν γίνει πάνω από 8.000 αιτήσεις- όπου μπορούν να κάνουν αίτηση οι επιχειρήσεις για να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που δεν έχουν δουλειά γιατί η επιχείρησή τους καταστράφηκε και η δουλειά που έκαναν δεν υπάρχει, μπαίνουν σε αναστολή, παίρνουν άμεσα εως τρεις μήνες 534 ευρώ, τους πληρώνουμε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές στο ακέραιο του μισθού τους. Άρα δεν χάνουν τίποτα για ένα τρίμηνο. Έως το τίμηνο προσδοκούμε, όπως κάναμε στις προηγούμενες φορές που σας είπα να έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία σε αυτή την περιοχή και να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους. Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία έχει υποστεί μία μεγάλη καταστροφή, από την άλλη πλευρά θα χρειαστεί μία μεγάλη ανοικοδόμηση, άρα θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο οι θέσεις που χάνονται, είναι και εκείνες που δημιουργούνται μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Εγγυόμαστε ότι δεν θα χάσει κανένας την δουλειά του με την καταστροφή.

Μπορεί να πάρουν παράταση τα μέτρα στήριξης για την Θεσσαλία αν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτό το τρίμηνο: Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες. Αν δούμε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί φυσικά μπορεί να δούμε παράταση.

Για τον νέο εργασιακό νόμο: Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο οι της αντιπολιτεύσεως και ότι έχω φέρει ένα νόμο έκτρωμα, ο οποίος καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο. Αν πράγματι συνέβαινε αυτό οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν θα ήταν στους δρόμους; Αν κάναμε αυτά που λένε σήμερα στην κοινωνία θα υπήρχε αναβρασμός. Στην κοινωνία δεν υπάρχει αναβρασμός, γιατί δεν κάνουμε αυτά που λένε. Και ο λόγος που στην Ελλάδα η αντιπολίτευση έχει απαξιωθεί και πηγαίνει από τη μία ήττα στην άλλη ήττα είναι γιατί μονίμως κάνει τέτοιους βερμπαλισούς. Προφανώς και δεν καταργούμε το πενθήμερο, προφανώς και δεν καταργούμε το 8ωρο. Και το 8ωρο διατηρείται και το πανθήμερο. Ως προς το πενθήμερο, έχουμε δώσει την δυνατότητα σε κάποιες βιομηχανίες να δουλεύουν 6η μέρα με βάρδια συν 40%, ενώ τώρα ήταν σύν 30%, άρα με περισσότερα χρήματα, ώστε να καλύψουνε βάρδια. Δεν δουλεύει δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος έξι μέρες. Κυλιόμενη βάρδια είναι, ο κάθε εργαζόμενος εργάζεται πέντε μέρες. Απλά, αυτός που θα δουλέψει το Σάββατο θα πάρει συν 40%. Και στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες τροφίμων, εμφιαλώσεων νερών και αναψυκτικών που δώσαμε την δυνατότητα της 7ημερης λειτουργίας προστίθεται και ως μέρα εργασίας η Κυριακή για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να αυξηθεί η παραγωγή του, πάλι όμως με συν 40% στο 75 που ήδη ισχύει για την Κυριακή, πάλι με κυλιόμενες βάρδιες πενθήμερο και 8ωρο. Αν θέλει ο εργαζόμενος. Θα «σκοτώνονται» για το ποιος θα πάει την Κυριακή οι εργαζόμενοι με τα λεφτά που θα παίρνουν. Αυτά τα πράγματα θα αυξήσουν τα εισοδήματα των εργαζομένων κατά πολύ.

Γιατί δεν αντιδρούν οι επιχειρήσεις: Όσον αφορά το εξαήμερο, πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες αναγκαστικά δούλευαν 6ήμερο και δίναν μαύρα. Άρα η επιχείρηση τι λέει; Φεύγω από την ομηρία μίας έκτακτης επιθεώρησης εργασίας και ενός έκτακτου ελέγχου και γίνομαι νόμιος και γι’ αυτό πληρώνουν παραπάνω. Οι επιχειρήσεις που θα δουλεύουν και Κυριακή, που δεν δουλεύανε θα αυξήσουν κατά πολύ την παραγωγικότητά τους. Άρα θα κερδίσουν χρήματα γιατί θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Άρα, κερδισμένη η επιχειρήση, κερδισμένοι οι εργαζόμενοι, κερδισμένο το κράτος.

Για την κάρτα εργασίας: Στην ΔΕΘ του χρόνου θα έχει εφαρμοστεί καθολικά.

Για το κομμάτι της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί. Για λόγους λογιστικούς που προέκυψαν μετά την πανδημία που έχουμε κάποια μεγάλα έκακτα έξοδα η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών ήταν να γράψει την δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2024 και όχι του 2023. Το ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Το ποσό που δόθηκε πέρυσι ήταν σε αντιστάθμισμα της αυξήσεως των συντάξεων που δώσαμε πέρυσι, που ήταν 7,7%. Φέτος δεν θα είναι 7,7% η αύξηση, θα είναι σίγουρα μικρότερη. Άρα θα πρέπει να αποφασιστεί ακριβώς το ποσοστό της αυξήσεως της σύνταξης και μετά επαυτού να αποφασιστεί το ποσό του επιδόματος της προσωπικής διαφοράς.

Για την λειτουργία της κυβέρνησης: Ασφαλώς ήταν ένα τρίμηνο ανάποδο. Διότι και οι πυρκαγιές ήταν συγκλονιστικές και της Ρόδου και του Έβρου πάνω απ’ ‘ολα. Και βεβαίως πέσαμε πάνω σε αυτή την πλημμύρα που ήταν πλημμύρα της χιλιετίας. Ο κ. Λέκκας μας έλεγε ότι είναι ένα γεγονός κάθε χίλια χρόνια. Είδα τώρα το πρωί ένα ρεπορτάζ του κ. Παντελή Βαλασόπουλου από τη Γερμανία που έλεγε ότι στην εκεί δημόσια τηλεόραση επιστήμονες έλεγαν ότι είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι έπεσε στην Ελλάδα, τόσο νερό. Ο δε κύριος Κολυδάς έγραψε ότι ο τυφώνας Daniel άλλαξε την μετεωρολογική ιστορία της Μεσογείου. Διότι με τα έως τώρα στατιστικά μοντέλα η επιστήμη θεώρηση ότι τέτοιος τυφώνας δεν μπορεί να υπάρξει στη Μεσόγειο. Είναι προφανές λοιπόν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και τα πράγματα αλλάζουν.

Ειδική διάταξη για τους κατοίκους της Θεσσαλίας: Την Τετάρτη στο νομοσχέδιο φέρνω ειδική διάταξη όπου δίνουμε εκτάκτως την ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας, για να μπορούν να έχουν και όσοι έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ και έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη να αποκτήσουν ανεμπόδιστα πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Άρα εμείς στο υπουργείο Εργασίας κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα.

Για το τάμα στην Αγία Παρασκευή: Εγώ είμαι από αυτά τα παιδιά και ως ενήλικας που συνηθίζω όταν περνάω από τα Τέμπη να σταματάω στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, περπατάω πάνω στην κρεμαστή γέφυρα και να ανάβω το κερί στην Αγία Παρασκευή. Η μητέρα μου ήταν Παρασκευή η αείμνηστη, το έχω τάμα όποτε περνάω να ανάβω ένα κερί. όσοι το έχουν κάνει το ίδιο, ας βάλουν στο μυαλό τους πως βλέπουμε το ποτάμι του Πηνειού από τη γέφυρα. Πόσο ψηλά είναι η γέφυρα και πόσο χαμηλά είναι το ποτάμι. Αυτή η γέφυρα καλύφθηκε από το νερό. όταν συνειδητοποιείς ότι αυτή η γέφυρα καλύφθηκε από το νερό ανατριχιάζεις.

Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν εμπλέκομαι στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια του κ. Κασσελάκη, κυρίως διότι έχει δύο πολύ ενδιαφέροντα για μένα πρόσωπα: Το ένα, ένας καπιταλιστής πιθανόν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένας καπιταλιστής που δούλευε στην Goldman Sachs, την εποχή που η Goldman Sachs είχε χτυπήσει την Ελλάδα σαν χταπόδι στις αγορές και «ιδρύθηκε» η πλατεία των Αγανακτισμένων, όταν φώναζαν στην πλατεία των Αγανακτισμένων κατά των «καρχαριών» της αγοράς και ο Κασσελάκης ήταν εις εξ αυτών των «καρχαριών». Δεν τον κατηγορώ. Με τον καπιταλισμό δεν έχω πρόβλημα. Εγω δεν έχω πάει στην πλατεία των Αγανακτισμένων, δεν έχω πουλήσει αντιμνημόνιο, δεν έχω υβρίσει τον καπιταλισμό. Αν λέγαμε τότε ότι εσείς που φωνάζετε εδώ θα εκλέξετε για πρόεδρο ένα στέλεχος της Goldman Sachs, θα μας λέγανε «και που να σφίξουν οι ζέστες». Και το δεύτερο είναι ένας καλοντυμένος Πολάκης, απ’ ότι φαίνεται. Πέραν του τι θα γίνει αύριο, η πολιτική έχει διάρκεια. Ο τρόπος που μιλάει ο κ. Κασσελάκης είναι ο Πολάκης με κοστούμι και γραβάτα. Αυτό δείχνει μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό και τα βρήκαν μεταξύ τους και εκθειάζουν ο ένας τον άλλον. Γιατί ταιριάζουν και στις απόψεις τους. Πάντως έχει κάποιο ενδιαφέρον και η προσπάθεια της κ. Αχτσιόγλου, που επίσης είναι ένα πρόσωπο με ενδιαφέρον πολιτικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και του κ. Παππά, που έχει δώσει τη μάχη του, που την σέβομαι, και του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τζουμάκα. Εμείς, στη ΝΔ, στην αλλαγή του καταστατικού μας ψηφίσαμε ότι για να θέτεις υποψηφιότητα για αρχηγός πρέπει να είσαι εν ενεργεία βουλευτής. Έχουμε βάλει αυτόν τον όρο στην δικιά μας περίπτωση και το βάλαμε μετά από μία περίσκεψη στο συνέδριό μας για το πως πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα, υπό την έννοια ότι πρέπει να διασφαλίζεις κατά την δική μας γνώμη έναν ελάχιστο θεσμό. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλο καταστατικό, το σέβομαι.