«Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, όσα αναφέρονταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν πράξη. Κι αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Και μάλιστα ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος».

Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους σημαντικούς ενωσιακούς πόρους, που φαίνεται ότι εξασφαλίζει η Ελλάδα μετά και το ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο, είναι σαφές πως τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τις αποζημιώσεις, αλλά και την αποκατάσταση των εκτεταμένων καταστροφών στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας περιορίζουν τις ούτως ή άλλως λελογισμένες οικονομικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την επομένη το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται βεβαία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μη επέκταση του «Market pass», που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη να φτάσει έως το τέλος του έτους, ενώ το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα για όλους τους συνταξιούχους, που ακόμη ταλαιπωρούνται από την προσωπική διαφορά του Νόμου Κατρούγκαλου, αναμένεται να δοθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα 24ωρα, υπό ισχυρή αμφισβήτηση τίθεται και η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας», που είθισται να χορηγείται στα τέλη κάθε έτους τα τελευταία χρόνια, σε μία περίμετρο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Για τους νέους

Στον αντίποδα -και όπως ανακοινώθηκε χθες- θα δοθεί κανονικά στους 18χρονους και τους 19χρονους το λεγόμενο «Youth pass», ύψους 150 ευρώ τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όπως συγκλίνουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί των Οικονομικών, Άλεξ Πατέλης, στην κυβέρνηση ωριμάζει η ιδέα επιβολής ενός τέλους για φυσικές καταστροφές κατά το πρότυπο αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μολονότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές κρίσιμες λεπτομέρειες για το «πράσινο τέλος», βάσει των υφιστάμενων διαρροών το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις και το ύψος του αναμένεται να είναι περιορισμένο.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται πλέον στην υιοθέτηση μόνιμων παρεμβάσεων αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ανώτεροι αξιωματούχοι επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πλέον ευάλωτους.

Οίκοι αξιολόγησης

Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνεται ότι -εν αναμονή και των αξιολογήσεων των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης (σήμερα η Moody’s και μετά η S&P)- δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα αφίσταται από τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν σταθερά στο περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως λέγεται, εκεί θα επικαιροποιηθεί το μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα για μεταρρυθμιστική επιτάχυνση, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα ότι το κεντρικό διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι πλέον η ταχεία και ανεμπόδιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών τομών, που εγγυώνται ότι η Ελλάδα θα μειώσει την απόσταση με τις χώρες της πρώτης ταχύτητας στην Ευρωζώνη.

Προφανώς και ο «μεταρρυθμιστικός οίστρος» της κυβέρνησης, ιδίως στο αμέσως επόμενο διάστημα, επικεντρώνεται εκ των πραγμάτων στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Στελέχη που γνωρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κάνουν λόγο για μία διαφορετική κουλτούρα μέσω της ενεργότερης εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και μία οργανική διασύνδεση ανάμεσα στην Πολιτική Προστασία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατάσταση στην οποία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο το ΓΕΕΘΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/9