Ο κύβος ερρίφθη.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ που θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Το ραντεβού επανακαθορίστηκε μετά και την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού λόγω των πλημμυρών, αλλά δεν ακυρώθηκε. Γεγονός ενδεικτικό της αμοιβαίας βούλησης για διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», στο τετ α τετ οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τις προθέσεις τους και όσα έχουν ήδη διαμειφθεί, αλλά και να προχωρήσουν περαιτέρω τη συζήτηση για τα χρονοδιαγράμματα των επικείμενων ελληνοτουρκικών επαφών. Αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε λίγους μήνες. Θυμίζουμε πως ήταν Ιούλιος όταν συνομιλούσαν στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο του Βίλνιους, καταλήγοντας σε έναν οδικό χάρτη τριών σημείων.

Αμέσως μετά το ραντεβού στον ΟΗΕ ακολουθεί στις 16 Οκτωβρίου η εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακσαπάρ, ενώ την επομένη θα ακολουθήσει η συνάντηση του αρμόδιου επί της οικονομικής διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον κ. Ακσαπάρ για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Έτσι, εντός του μήνα θα έχουν καλυφθεί οι δύο από τους τρεις πυλώνες του ελληνοτουρκικού διαλόγου: πολιτικός διάλογος και θετική ατζέντα.

Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτά έπονται, καθώς η όποια συζήτηση θα τοποθετείται από τον Νοέμβριο και μετά. Και όπως έχει ήδη γράψει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», οι δύο πλευρές θα ενισχυθούν με κορυφαίους διπλωμάτες. Να σημειωθεί ότι πριν από το τέλος του έτους οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο τελευταία φορά είχε συγκληθεί επτά χρόνια πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη χθεσινή κλειστή σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής τόνισε πως η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και εκτίμησε πως η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι ακόμα πρώιμη.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διεμήνυσε ότι για την προώθηση του διαλόγου απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Επειδή όμως τους προηγούμενους μήνες ακούστηκαν πολλά περί «υποχωρήσεων», ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε να τονίσει ότι ζητήματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας δεν τίθενται, ούτε θα μπορούσαν να τεθούν, σε συζήτηση. Η Αθήνα ούτως ή άλλως δείχνει σιγά σιγά να αντιμετωπίζει πιο ρεαλιστικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο συγκριτικά με λίγους μήνες πριν. Κοινώς, πλέον η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε τη διαφορά μας με τους Τούρκους, αποτελεί κέρδος έστω να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ας μείνουμε εκεί. Χωρίς εντάσεις και προκλήσεις. Σε αυτό το κλίμα τα τουρκικά μαχητικά δεν κάνουν πλέον παραβιάσεις και υπερπτήσεις, κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά από την Αθήνα.

Σε διαφορετικό «αστερισμό» κινείται η Κύπρος. Αντιμετωπίζει τους Τούρκους με περισσότερο ρεαλισμό, θα έλεγε κανείς. Χθες η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της έκθεσης για την Τουρκία και για την υιοθέτηση της τροπολογίας που κατέθεσαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη να καλεί την Τουρκία και το ψευδοκράτος όπως ανταποκριθούν θετικά σε όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/9